Zakaj ne morem spati: to je hrana, ki vam ponoči krati spanec

Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash

Imate težave z nespečnostjo in ji ne morete najti vzroka? Se vam zdi, da je z vami vse v redu, niste pod stresom, niste zaskrbljeni, trenirate in uživate v življenju - a spanec še vedno ostaja problem.

Ali ste vedeli, da na kvaliteto spanca vpliva tudi hrana. Ste že preverili prehrano, ki je lahko razlog, da ponoči ne morete spati.

Predstavljamo 10 različnih živil, ki se jim morate izogibati pri pripravi večerje, če želite ohraniti spanec.

Začinjena hrana

Začinjena hrana ima običajno svoje oboževalce in ljudi, ki je sploh ne marajo – in če ste eden tistih, ki so njeni oboževalci, je ne jejte tik pred spanjem. Zelo začinjena hrana namvreč povzroča zgago in prebavne težave, ki se poslabšajo le v ležečem položaju. Zaradi tega zagotovo ne boste mogli brezskrbno spati. Torej, če ste se že odločili, da boste jedli začinjeno hrano, to storite popoldan.

Nikar ne jejte pekoče hrane pred spanjem. Foto: Ryan Quintal / Unsplash

Prekajeno meso in sir

Sir in prekajeni mesni izdelki, kot sta pečenica ali posušen vrat, vsebujejo tiramin, aminokislino, ki sproži aktivnost v možganih, zaradi katere se počutite polni energije. Energija pa ni tisto, kar potrebujete pred spanjem. Čeprav sta prekajeno meso in sir dobra hrana za kakšno posebno večerjo, jih lahko jeste tudi med lahkim zajtrkom, po katerem boste ponoči mirno spali.

Kava

Če ste občutljivi na učinke kofeina, je priporočljivo, da kave ne pijete šest ur pred spanjem, in če si resnično želite dvigniti energijo – je bolje spiti skodelico zelenega čaja. Vsebuje tudi kofein, vendar v veliko manjši meri in bo prijetnejši za vaše telo, če ste nagnjeni k tesnobi.

Paradižnikova omaka in paradižnik prav tako nista živili, ki bi vas uspavali. Foto: Dennis Klein / Unsplash

Paradižnik in paradižnikova omaka

Testenine s paradižnikovo omako so popoln obrok za kulinarične užitke za večerjo, vendar vam predlagamo, da jih ne jeste neposredno pred spanjem. Paradižnik, torej paradižnikova omaka, tako kot prekajeno meso in sir, vsebuje aminokislino tiramin, ki pospeši delovanje vaših možganov in vas naredi budne in energične. Torej brez špagetov pred spanjem!

Temna čokolada

Pogosto pozabimo na to, da temna čokolada vsebuje kofein, zato, če se radi posladkate pred spanjem, je zelo verjetno, da je to razlog za nespečnost. Morda raje vzamete nekaj kock mlečne čokolade. Temno, ki vsebuje večji odstotek kakava, pa uživate čez dan.

Alkohol

Na zabavi popijete kozarec ali dva vina, nato pa se vrnete domov in greste naravnost v posteljo. Res je, da lahko zaspite hitreje, toda problem je v tem, da ne boste mogli dolgo spati, saj se vam bo alkohol razgradil v telesu in vas zbudil. Prav tako se iz istega razloga po pitju zbudite utrujeni in imate občutek, da niste dovolj spali.

Pica

Omenili smo, da paradižnikova omaka ni dobra za uživanje pred spanjem, zaradi aminokisline, ki vas bo prebudila? Če ste se odločili za tisto pico, na kateri je tudi pekoča paprika, ste zagotovo pojedli kombinacijo sestavin, ki vas bodo držale budne pozno v noč. Za večerjo recite pici – ne.

ne morete verjeti, res je, tudi pica vam ne bo prinesla spanca. Foto: Quin Engle / Unsplash

Soda

Soda vsebuje kofein, a tudi veliko količino sladkorja – ta se bo v vašem telesu razgradil in vam ne bo dal miru. Torej soda pred spanjem, nikakor!

Živila polna sladkorja

Sladki prigrizki so vedno privlačna možnost, vendar jih je bolje zaužiti čez dan ali s kakšnim produktivnim početjem kot pred spanjem. Čokolado, bombone ali kakršne koli sladkarije odstranite z večernega jedilnika.

Agrumi

In nazadnje verjeli ali ne – tudi agrumi vplivajo na spanec. Pravzaprav so diuretiki, kar pomeni, da lahko ponoči večkrat odidete na stranišče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!