Zakaj si ne dovolimo jokati in zakaj bi morali to spremeniti?

Foto: Envato

Nihče ne mara jokati, še posebej pred drugimi. Pogosto jok povzroči, da se posamezniki počutijo ranljive, zlomljene ali šibke. A ko gre za jok, se ne bi smeli sramovati. Dejstvo je, da je jok pravzaprav koristen za zdravje, zato nekateri zagovarjajo, da bi morali jokati pogosteje.

Jok lahko izboljša vaše razpoloženje

Ste kdaj opazili, da se po tem, ko ste dobro jokali, počutite veliko bolje? Za to obstaja razlog. Ko jočemo, telo dejansko razbremenimo neštetih toksinov in hormonov, ki prispevajo k povišani ravni stresa. To pa lahko posameznikom pomaga bolje spati, okrepiti imunski sistem in se izogniti pridobivanju teže. Z znižanjem ravni stresa lahko jok pomaga znižati tudi krvni tlak. Jok ima pomirjujoč učinek na ljudi. Študije so pojasnile, kako jok aktivira parasimpatični živčni sistem (PNS), ki ljudem pomaga ne le pri sprostitvi, ampak se pri joku telo tudi pomirja, sproščata pa se oksitocin in endorfin. Zaradi teh hormonov se ljudje počutijo dobro in lahko olajšajo tako telesno kot čustveno bolečino. Na ta način lahko jok pomaga zmanjšati bolečino in spodbuditi občutek dobrega počutja.

Foto: Pexels

Jok lahko izboljša vaš vid

Kako se počutite po napornem dnevu, ko nimate priložnosti piti veliko vode? Verjetno ste precej žejni in morda nekoliko dehidrirani. Naše telo potrebuje vodo, da nas vzdržuje in nam pomaga ostati hidrirano. Naše oči se ne razlikujejo veliko od ostalih delov telesa – tudi oči potrebujejo vodo, da ostanejo hidrirane. Ko jočemo, resnično pomagamo pri ponovni hidraciji oči, kar lahko pomaga povečati našo sposobnost osredotočanja oči in izboljšati naš splošni vid.

Tudi jok nam lahko pomaga očistiti nos

Zelo malo ljudi se tega zaveda, toda naši solzni kanali so dejansko povezani z notranjostjo našega nosu. To pomeni, da imamo med jokom enako korist, da iz nosu izperemo bakterije in dražilne snovi, kot jih imamo v očeh.

Jok lahko okrepi naše odnose z ostalimi

Ja, zaradi joka se počutimo bolj ranljive in pogosto se za vsako ceno poskušamo izogniti joku pred drugimi. Ko pa ne zdržimo več, se pogosto počutimo osramočeno, vendar na jok pred drugimi ne smemo gledati kot na nekaj slabega. Ko jočemo pred ostalimi jim pokažemo našo ranljivo plat. Lahko vidijo naše občutke in čustva na način, ki ga ne morejo prikazati nobene besede. To lahko ustvari globljo čustveno vez med družino, prijatelji in partnerji.

Foto: Unsplash

Torej, ko boste naslednjič začutili, da vam ustnica začne trepetati in se vam oči napolnijo, ne držite tega v sebi. Spustite vse ven in uživajte v vseh koristih, ki jih ponujajo te solze.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!