Zakaj se na božič nekateri poljubljajo pod omelom?

Omela je postala simbol ljubezni.

Ljudje z različnih delov sveta izvajajo posebne in zanimive praznične tradicije. Ena izmed teh je zagotovo poljubljanje pod omelom, ki ga vedno znova vidimo v filmih. Razlog, zakaj se na božič nekateri poljubljajo pod mistletoe (omelom), ima svoje korenine v mitologiji.

Okrašeno smreko lahko najdemo v vseh domovih. Vsi verjetno poznamo tudi tradicijo obešanja nogavic. O poljubljanju pod omelom pa se manj govori, a je ta tradicija starejša od vseh treh. In ima zanimiv pomen!

Poljubljanje pod omelom je bilo zelo pomembno v nordijski mitologiji, rastlina pa je imela velik kulturni pomen zelo dolgo časa.

Romantično dejanje poljubljanja je imelo zelo velik pomen v nordijski mitologiji.
Romantično dejanje poljubljanja je imelo zelo velik pomen v nordijski mitologiji.

V času starodavnih druidov je bila ta rastlina zelo cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Dejstvo, da ta raste v zimskem času, je med ljudmi ustvarilo prepričanje, da lahko ta zdravi tudi neplodnost. Ko so na hrastovih drevesih našli omelo

 

 

 

 

 

, so druidi priredili versko slovesnost, ki je vključevala obrezovanje te rastline in žrtvovanje dveh belih bikov v upanju, da bo bog blagoslovil plodove na njej. Iz teh bi nato ustvarili eliksir, ki naj bi ljudi ozdravil vseh strupov in pomagal ozdraviti neplodnost.

Omela je bila zelo cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti.
Omela je bila zelo cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

Kot lahko vidimo, zgodba o poljubljanju pod omelom takrat še ni imela zveze z romantiko. Komaj v srednjem veku je ta rastlina dobila ljubezensko konotacijo. Pri tem je pomembno vlogo imela boginja Frigg. Po mitološki zgodbi sta bog modrosti Odin in njegova žena Frigg imela sina z imenom Baldur. Temu je bila izrečena prerokba, da bo ubit. Frigg se je srečala z vsemi živimi bitji (rastlinami in živalmi) in jih pozvala, naj ne škodujejo njenem sinu.

Pozabila pa je na omelo, ki je Baldurja tudi pokončala. Zaradi smrti je Frigg jokala – njene solze pa predstavljajo plodove, ki jih najdemo na tej rastlini. Boginja je obljubila vsem, da jih bo poljubila, če se bodo sprehodili pod omelom. Od tega dne nihče več ni uporabil te rastline kot orožje, temveč je postala simbol ljubezni.

Omela je postala simbol ljubezni.
Omela je postala simbol ljubezni.

Ni povsem jasno, kako je ta rastlina povezana z božičem, a prve omembe te so zaznali v delih Charlesa Dickensa in Washingtona Irvinga v času viktorijanske Anglije. Dickens omenja poljubljanje pod omelom v delu The Pickwick Papers, Irving pa bolj podrobno v knjigi Christmas Eve. Tako so ljudje začeli krasiti svoje domove z omelom in je ta tradicija aktualna tudi danes – ženska, ki stoji pod to rastlino, ne sme zavrniti poljuba, sicer se ne bo poročila naslednje leto. Vsakič, ko je dekle pobljubljeno, mora odrtgati eno plod. Zanimivo, kajne?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!