Nenavadna dejstva o človeški psihi, ki jih ne najdemo niti v učbenikih

Nenavadna dejstva o človeški psihi, ki jih ne najdemo niti v učbenikih.

Če imate malo prijateljev, je velika verjetnost, da je vaš inteligenčni količnik zelo visok. 80 % našega pogovora je sestavljenega iz obrekovanja. V tolikšnem odstotku pa so tudi naše misli negativne. Ja, človeški um je poln presenečenj.

Znanstveniki nenehno proučujejo možgane in se učijo o novih vzorcih človeškega vedenja. In presenetljivo je to, da število novih odkritij narašča. Zbrali smo nekaj najbolj zanimivih dejstev o človeški psihi, ki vam lahko pomagajo pri ugotavljanju, kdo ste.

Ljudje z visokim inteligenčnim količnikom (IQ) imajo malo prijateljev.

Ljudje z visokim IQ imajo malo prijateljev.
Ljudje z visokim IQ imajo malo prijateljev.

Ko so se naši predniki ukvarjali z lovom in nabiralništvom, je bilo prijateljstvo pomembno za preživetje plemena, saj je določena opravila bilo lažje opravljati v skupini kot individualno. A v nedavni študiji so znanstveniki ugotovili, da ljudje z visokim IQ ne potrebujejo veliko prijateljev. To se zgodi zato, ker so njihovi možgani vpeti v številne miselne procese, zaradi katerih nimajo časa za neobvezne pogovore.

A znanstveniki hkrati ugotavljajo, da prijateljstvo pozitivno vpliva na psihološko in zdravstveno stanje ljudi. Zato je bolje, da si včasih vzamete čas za prijatelje in se pogovorite z zanimivimi osebami.

Če imate depresijo, drugače zaznavate barve.

Ljudje, ki imajo depresijo, pogosto rečejo, da je življenje izgubilo barve. To ni zgolj izraz, ampak tudi medicinsko dejstvo. Če ste depresivni, mrežnica vašega očesa postane manj občutljiva na barve in jih zato slabo razlikuje.

Utrujenost lahko spodbudi kreativnost.

Utrujenost lahko spodbudi kreativnost.
Utrujenost lahko spodbudi kreativnost.

Če želite ustvarjalno razmišljati, je bolje, da to počnete, ko ste utrujeni. Takrat vaši možgani sicer delujejo manj učinkovito, a to pomeni, da ne zavračajo idej, ki se na prvi pogled zdijo nore in bi jim rekli NE.

Nikomur ne govorite o svojih načrtih, sicer jih ne boste izpolnili.

Če se odločite, da boste začeli ukvarjati z določeno stvarjo (telovadba, učenje), nikomur ne zaupajte svojih načrtov, sicer ne boste nič naredili. Ko govorite o svojih načrtih, vaši možgani dojemajo to nalogo kot OPRAVLJENO, in jih težko prepričate, da jo morate tudi opraviti.

80 % našega pogovora je sestavljenega iz obrekovanja.

80 % našega pogovora je sestavljeno iz obrekovanja.
80 % našega pogovora je sestavljeno iz obrekovanja.

Naši pogovori so sestavljeni iz obrekovanja – moški in ženske so enako nagnjeni k temu. V naše pogovore pa naj bi bilo obrekovanje vpeto v kar 80-ih odstotkih. A to naj ne bilo slabo, saj obrekovanje ljudem pomaga ohraniti družbene povezave.

Srečo lahko kupiš.

Ljudje pravijo, da je nemogoče kupiti srečo, a psihologi trdijo, da jo dejansko lahko, vendar denar ne bi smeli zapraviti zase, ampak za svoje sorodnike, prijatelje ali ga dati v dobrodelne namene. Ko prinašamo radost drugim, tako izboljšujemo samospoštovanje, smo srečnejši in bolj zadovoljni z našim življenjem.

20 sekund je dovolj, da pridobiš zaupanje.

20 sekund je dovolj, da pridobiš zaupanje.
20 sekund je dovolj, da pridobiš zaupanje.

Če želite pridobiti zaupanje, se morate z osebo objemati vsaj 20 sekund. Zaupanje se vzpostavit zaradi oksitocina, hormona, ki se sprosti, ko se počutimo varne.

80 % tvojih mislih je negativnih.

Vsak dan se v naši glavi zvrsti od 12.000 do 60.000 misli. Naši možgani so močnejši od kateregakoli računalnika. Vendar je 80 % naših misli negativnih. In večina teh negativnih misli se ponavlja vsak dan.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!