fbpx

Zakaj sta rdeča in zelena barvi božiča: za vsako barvo stoji zgodba

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ko zaprete oči in pomislite na božič, takoj vidite rdečo in zeleno barvo. Vsi obožujemo ta praznik, vendar le redko pomislimo na simboliko predmetov in tradicionalnih barv, ki ta praznik povezujejo. Barve so pogosto povezane s pomembnimi dogodki in datumi, za seboj imajo zanimive zgodbe, polne podrobnosti iz zgodovine, tradicije in običajev mnogih ljudstev.

Pomen zelene barve

Večina božičnih barv je povezanih s tradicijo in običaji, ko je božič potekal v temi in mrazu. Za porast barve v tem času so zaslužne zimzelene rastline, kot so jelke in smrekove veje, bršljan in bodikovec, ki so jih v tistem času uporabljali za okrasitev domov. Zelena spominja na dan pomladi, ter da zima ne bo večno trajala. Stari Rimljani so si med zimskimi prazniki izmenjevali zimzelene vejice tudi kot simbol sreče, Egipčani pa palme.

V srednjem veku so na božični večer uprizarjali igre, ki so prikazovale raj, tistim, ki niso znali brati, pa so brali zgodbe iz Svetega pisma. Na teh upodobitvah je bilo »rajsko drevo« bor z jabolki in zato še danes zeleno drevo uporablja kot tradicionalni simbol za praznik.

Pomen rdeče barve

Kot smo že omenili, so rdeča jabolka krasila bor, ki je deloval kot rajsko drevo in je simboliziral Adamov padec. Rdeče so tudi jagode na kroni, ki je predstavljala Jezusovo kri med umiranjem na križu, rdeča pa so tudi škofovska oblačila. Navsezadnje od tod izvira tudi Božičkova rdeča obleka.

Foto: Pixabay/Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!