Foto: Arun Anoop / Unsplash

Zakaj ste v zvezi z nekom: navada, strah pred osamljenostjo ali resnična ljubezen?

Zadnjič posodobljeno: :

V čem se razlikujeta navezanost in ljubezen? Marsikdo se premika iz ene zveze v drugo in išče pravo ljubezen. Ko so v fazi zaljubljenosti, so vsakič prepričani, da so našli pravo ljubezen. Ampak njihov občutek ljubezni je napačen. Kaj, če vas je strah osamljenosti in mislite, da je vaša sorodna duša vsak, ki se vam uspe nekoliko približati?

Težko je razločiti, vsaj v začetnih fazah razmerij, ali je vaša ljubezen resnična ali prikrita s strahom pred osamljenostjo.

Ko ste zaljubljeni, se vam zdi vse popolno. Skozi čas se začetna ljubezen ohladi in marsikdaj ljudje ostanejo skupaj le zaradi navade. Le zaradi tega, da niso sami, da imajo nekoga ob sebi. Ali to osebo v resnici ljubijo, jim ni pomembno. To ni ljubezen, to je strah pred osamljenostjo.

Oglejte si zapisane znake, ki opisujejo razlike med ljubeznijo in navezanostjo na osebo. Nato poglejte na vaš odnos iz drugega zornega kota.

1. Ljubezen je strastna, navezanost pa apatična

Pravijo, da je najbližji občutek ljubezni sovraštvo, kar pojasnjuje, zakaj se po razhodu nesebična ljubezen spremeni v nerazložljiv občutek sovraštva.

Ko ste na nekoga le navezani, nikoli ne boste tako jezni nanj. Včasih lahko postanete paranoični, zaskrbljeni in razdraženi zaradi trenutne težave, vendar vas ti občutki ne bodo pripeljali do sovraštva.

2. Ljubezen je nesebična, medtem ko je navezanost egocentrična

Ko ste zaljubljeni, vedno mislite na potrebe druge osebe. Prvič v življenju želite potrebe drugega postaviti pred svoje – na prvo mesto.

Ko gre za čisto navezanost, samo želite, da je nekdo ob vas. Ne skrbite zanj ali zanjo – ampak le zase. Za vsem, kar naredite za to osebo, je vedno tudi zadovoljstvo vaših potreb.

3. Ljubezen zahteva nenehne napore, medtem ko je navezanost statična in prazna

Prava ljubezen ni enostavna in nikoli ni lahka. Na prvi pogled bi si morda mislili, da je tako, ker naj bi bila ljubezen čista in lepa, in da vse zmeraj teče samo od sebe. A vse, kar vpliva na vaše življenje, zahteva trud. Ljubezen je potrebno ves čas negovati.

Z navezanostjo pa je situacija povsem drugačna. V tovrstnih odnosih ni ničesar, na čem bi morali delati in se truditi. Navezanost ne raste, ne cveti in se ne premakne na višjo raven.

Ljubezen čutiš, ni le zaljubljenost, je nekaj kar ne moreš opisati. Foto: Tom Balabaud/Pexels

4. Ljubezen pomeni osvoboditev, navezanost pa posesivnost

Ko ste zaljubljeni, ni potrebno, da je partner ob vami, da se počutite dobro in varno. V resnici vam ni treba biti s to osebo, da bi razumeli, kako se počuti. Nikoli ne razmišljate o njenih občutkih in niste ljubosumni.

Pri navezanosti nikoli niste stoodstotno prepričani v partnerjeva čustva in edini čas, ko se počutite varno, je, ko ste z njim. Ko ste ločeni, imate veliko vprašanj o tem, kaj počne zdaj, s kom je itd.

5. Ljubezen prebudi moč, navezanost pa občutek superiornosti

Samo resnična ljubezen vas lahko toliko opolnomoči, da se vam zdi, da lahko počnete, kar želite. Daje vam občutek svobode in izjemne energije. Počutite se žive in pripravljene, da osvojite svet.

Ob navezanosti, kjer ni prisotna ljubezen, se poraja povsem drugačen občutek – prevlada in boj za oblast. Želite biti tista oseba, ki ima vse vrvice v rokah.

6. Ljubezen je brezčasna, medtem ko je navezanost časovno omejena

Ko ste zaljubljeni, in ko gre za resnično ljubezen – to veste. Ne glede na to, ali je zveza uspešna ali ne, bo ta oseba vedno ljubezen vašega življenja.

Navezanost ne deluje tako. Vedno je omejena, ali je v pripravljenosti, odvisno od zveze do zveze. V vsakem primeru nima prihodnosti in je obsojena na propad.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kjer ni prepira, ni ljubezni: 5 stvari, ki jih moški počne le, ko resnično ljubi