Zelišča in začimbe, ki pomagajo pri hujšanju in povečajo učinkovitost diete

Morda do sedaj še niste vedeli, da zelišča in začimbe poleg zanimivih okusov zagotavljajo tudi večji uspeh pri hujšanju. Poglejmo, katera zelišča so tista, ki nam bodo pomagala pri povečanju učinkovitosti diete.

1.Ginseng

Ginseng ali ženšen je poznan po svojih sposobnostih, da zviša raven našega življenjskega elana in nam pospeši metabolizem. Z vnosom ginsenga v naš dietni program, in seveda z njegovim rednim uživanjem, bomo še hitreje izgubili odvečno težo, uravnotežila pa se nam bo tudi raven inzulina v krvi. Ginseng je izjemen za osebe, ki se borijo z maščobnimi blazinicami kot tudi za vse tiste, ki bolehajo za diabetesom.

Photo: Thinstock
Photo: Thinstock

2. Kajenski poper

Kapsaicin je sestavina popra, zaradi katere nam pri njegovem uživanjem postane nekoliko vroče. Gre za snov, ki uspešno pomaga pri hujšanju, saj zmanjšuje vnos kalorij, krči maščobno tkivo, znižuje maščobe v krvi, ovira pa tudi kopičenje maščobnih celic v telesu. Čudežni Kapsaicin v našem telesu po zaužitju začasno poveča termogenezo, medtem ko naše telo porablja maščobe zato, da tvori toploto. Posledica sta vedno dobrodošla pospešeni metabolizem in zmanšanje maščobnih zalog.

Photo: Thinstock
Photo: Thinstock

3. Gorčica

Semena gorčice naj bi uspešno pospešila naš metabolizem, kar pomeni, da z rednim uživanjem bolj učinkovito in temeljito porabljamo kalorije. Gorčica izboljša prelive za solate, namaze, sendviče in se odlično poda k kuhanemu jajcu. Vsakodnevno uživanje gorčice v kombinaciji z našim dietnim planom bo vsekakor pripeljalo do odličnih rezultatov.

Photo: Thinstock
Photo: Thinstock

4. Ingver

Tudi ingver je ena izmed pekočih rastlin, ki ogrejejo naše telo in pri tem kurijo dodatne maščobne obloge. Ingver ima tudi veliko blagodejnih lastnosti, saj pomaga pri prehladu, pospešuje metabolizem, uravnava tek, deluje protivnetno in uspešno pomiri razburjena prebavila.

5. Kurkuma

V kolikor obožujemo curry, smo lahko brez skrbi, saj zaužijemo dovolj karkume, ki daje naši priljubljeni jedi rumen odtenek. Kurkumin, ki je sestavina kurkume, uspešno zmanjšuje nastajanje odvečnih maščobnih tkiv s tem preprečuje pridobivanje telesne teže.

Photo: Thinstock
Photo: Thinstock

6. Cimet

Cimet omamno diši in ima odličen okus. Poleg tega uspešno pospešuje metabolizem, znan pa je tudi po tem, da učinkovito uravnava krvni sladkor, zato njegovo uživanje priporočamo predvsem vsem tistim, ki imajo diabetes oziroma tistim, ki so k tej bolezni nagnjeni. Cimet znižuje raven sladkorja v krvi, trigliceride in holesterol.
Učinkovite začimbe uporabimo v kombinaciji z naslednjimi dietnimi plani: (linki do ostalih dietnih člankov)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!