fbpx

Ženske rabijo več spanca kot moški, ker bolj uporabljajo svoje možgane!

Najnovejši rezultati britanske raziskave o spanju kažejo, da bi si morale ženske naviti budilko 20 minut pozneje. Preberite, zakaj.

Ženske uporabljajo večji del svojih možganov.

Raziskava britanske univerze Loughborough je pokazala, da bi morale ženske spati 20 minut več kot moški, ker njihovi možgani zaradi večopravilnosti delujejo kompleksnejše in intenzivnejše. Z drugimi besedami, ženske čez dan uporabljajo večji del možganov kot moški.

Avtor študije, ki je zajela 210 žensk in moških srednjih let, Jim Horne, je o rezultatih raziskave povedal: ”Ženske delajo čez dan veliko stvari hkrati, zato uporabljajo večji del svojih možganov kot moški. Da bi se ti ustrezno obnovili, morajo ženske spati več.”

Ženske bi morale 20 minut dnevno več počivati (Foto: Shutterstock)
Ženske bi morale 20 minut dnevno več počivati (Foto: Shutterstock)

Tudi moški v določenih poklicih potrebujejo več spanja.

Enako velja za moške, katerih služba terja veliko pomembnih odločitev in razmišljanja zunaj ustaljenih poti. Zadostuje približno 20 minut spanca več.

”Ena od najpomembnejših nalog spanja je, da si možgani opomorejo. Del možganov, ki je zadolžen za spomin in jezike, počiva in se obnavlja med globokim spancem,” je še povedal Horne.

Neželeni učinki pomanjkanja spanja pri ženskah, na katere je treba biti pozoren.

Študija je pokazala še, da ima pomanjkanje spanja pri ženskah številne neželene stranske učinke. Pojavijo se lahko raztresenost, psihološke obremenitve, napadalnost, depresija in jeza. Teh posledic pri moških, ki so spali premalo, niso zaznali.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ncbi.nlm.nih.gov

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!