Zgradil si zid okoli svojega srca in nič ni narobe s tem, ne bo tam za vedno

Foto: Marcelo Matarazzo / Unsplash

Trden, visok. Popoln, brez možnosti, da ga bo komu uspelo podreti. Misliš, bo tam ostal za vedno. Še posebej, ko si v procesu zdravljenja od preteklih srčnih bolečin.

Hočeš predelati, kar se ti je zgodilo, preden boš pripravljen sprejeti drugo osebo v svoje življenje. Nočeš skočiti v novo zvezo prehitro. Še posebej, če si bil v zadnji vezi v toksičnem odnosu, je grajenje in ohranjanje zidu okoli srca – dobra ideja.

Lahko te zaščiti pred navezanostjo na nekoga drugega s slabimi nameni. Lahko te zaščiti pred padcem v iste stare vzorce. In pred ponavljanjem zgodovine.

Ko si ranljiv, ti zid omogoča previdnost. Omogoča ti gibanje s hitrostjo, zaradi katere se počutiš prijetno. Omogoča ti, da vidiš prave barve nekoga, preden mu izročiš svoje srce.

Včasih moraš sprejeti previdnostne ukrepe, da se zaščitiš. Včasih ni nič narobe s tem, da si vzameš čas, da nekoga spoznaš, mu zaupaš, ljubiš. Včasih so stene tam, da te rešijo.

In vedeti moraš, kdaj te zidove podreti. Kdaj reči, da je dovolj, da ne služijo več namenu, da te ne začenjajo dušiti. Spoznaš, da si bil dovolj dolgo previden in je končno čas, da tvegaš, in spustiš nekoga bližje srcu.

Čeprav se počutiš za zidovi varen, se moraš naučiti, kako prepoznati, kdaj je čas, da stopiš iz varnega objema. Tvoje stene ne smejo biti trajne. Ne smejo odbiti ljudi, ki so ti dokazali na različne načine, da jim je mogoče zaupati. Tiste, ki so ti dokazali, da jim je resnično mar zate. In tiste, ki so dokazali, da te ne bodo prizadeli, kakor so te ljudje iz preteklosti.

Ne skrivaj se več. Počasi pokukaj čez svoje zidove. Ne boj se. Foto: Colt Kam / Unsplash

Če jih predolgo ne spustiš do sebe, lahko povzročiš toliko škode, kakor da si sploh nisi zgradil zidov. Lahko izgubiš prave osebe in ostaneš osamljen. Lahko ti preprečijo, da bi našel pravo ljubezen, nesebično ljubezen. Takšno, kot bi si jo želel, da bi jo našel prej, preden si zaščitil svoje srce.

Zapomniti si, da te bodo včasih te stene zaščitile pred srčnimi bolečinami. Drugič pa ti bodo povzročile bolečine v srcu. Zato moraš biti previden. Ne puščaj jih predolgo. Ne skrivaj se za njimi.

Ne odrivaj nekoga, za katerega veš, da te bo osrečil, nekoga, ki ti ni nikoli naredil nič slabega. Nekoga, ki si zasluži resnično priložnost. Ne zaklepaj srca brez kakršnega koli namena, da bi ga spet odprl.

Razbijanje zidov zahteva čas. Ne boš se čarobno spremenil iz skeptika v romantično osebo. Ne boš jih podrli čez noč. Počasi se bodo spuščali, ko se boš spoznaval. Počasi boš začel zaupati tej osebi. Počasi se ji odpiral in jim zaupal stvari, ki jih nisi povedal še nikomur.

Ljubezen te ne bo spremenila v popolnoma novo osebo. Še vedno boš imel prtljago. Še vedno boš – ti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je tip ženske, ki jo boste cenili šele, ko jo boste izgubili