Zlati globus 2014: med nominiranci tudi film s Katarino Čas

Zlati globus
Zlati globus

Danes zvečer, 12. januarja, bomo izvedeli kdo so srečneži, ki so to leto blesteli v kinematografih in najbolj očarali gledalce.

Slavnostno podelitev televizijske nagrade zlati globus, ki se bo odvila že 71. leto zapored, bosta že drugo leto zapored vodili komedijantki Tina Fey in Amy Poehler, med tistimi, ki bodo nagrade podeljevali, pa bodo med drugim Robert Downey mlajši, Jimmy Fallon, Colin Farrell, Mila Kunis, Jennifer Lawrence, Uma Thurman in Reese Witherspoon.

Jennifer Lawrence, ki ima doma že en zlat kipec, je tudi letos med nominirankami, in sicer za stransko vlogo v filmu Ameriške prevare, ki ima poleg filma 12 let suženj največ nominacij, oba filma sta namreč nominirana kar sedemkrat. Ameriške prevare so za najboljši film nominirane v kategoriji za najboljši glasbeni film ali komedijo skupaj s filmi Nebraska, Ona, Llewyn Davis in Volk z Wall Streeta, v katerem si lahko ogledamo tudi naša Katarina Čas. Film 12 let suženj pa je nominiran v kategoriji za najboljši film med dramami. Poznavalci menijo, da bo nagrado tudi osvojil in tako uspešno pometel z ostalimi nominiranci: Philomena, Dirka Življenja, Kapitan Phillips in Gravitacija.

Kipci čakajo na najboljše.
Kipci čakajo na najboljše.

Omenjeni filmi so med najpogosteje nominirani tudi v ostalih kategorijah. Za najboljšega režiserja se potegujejo Alfonso Cuaron (Gravitacija), Paul Greengrass (Kapitan Phillips), Steve McQueen (12 let suženj), Alexander Payne (Nebraska) in David O. Russell (Ameriške prevare).

Za najboljšo igralko v kategoriji drama so nominirane Cate Blanchett (Otožna Jasmine), Sandra Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena), Emma Thompson (Reševanje gospoda Banksa) in Kate Winslet (Labor Day). Med igralci so to Chiwetel Ejiofor (12 let suženj), Idris Elba (Mandela), Tom Hanks (Kapitan Phillips), Matthew McConaughey (Dallas Buyer’s Club) in Robert Redford (Vse je izgubljeno).

Na seznamu morebitnih zmagovalk za glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji so Amy Adams (Ameriške prevare), Julie Delpy (Pred polnočjo), Greta Gerwig (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Enough Said) in Meryl Streep (Avgust: okrožje Osage). Moški nominiranci pa so Christian Bale (Ameriške prevare), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo Di Caprio (Volk z Wall Streeta), Oscar Isaac (Llewyn Davis) in Joaquin Phoenix(Ona).

Kmalu zatem sledijo še filmske nagrade Oskarji.
Kmalu zatem sledijo še filmske nagrade Oskarji.

Zlate globuse bodo podelili tudi za stranske moške in ženske vloge, scenarij, pesem, glasbo in animirani film ter za najboljši film v tujem jeziku, kjer kandidirajo francoski Adelino življenje, italijanski Neskončna lepota, danski Lov, iranski Preteklost in japonski Kaze tachinu.

Zlate globuse bodo podelili tudi za televizijske filme, nadaljevanke igralce in igralke, posebno nagrado za izjemen prispevek v svetu zabave Cecil B. De Mille pa bo letos prejel 77-letni igralec, scenarist in režiser Woody Allen.

Zlati globusi vsako leto služijo kot dobra napoved za še odmevnejše nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti oziroma bolj poznanih kot oskarjev. Nominacije za oskarje lahko pričakujemo 16. januarja, podelitev pa bo na sporedu 2. marca.

Dodatne Informacije

Na sledečem linku si lahko ogledamo podrobno listo nominirancev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!