Znanost pravi, da brade naredijo moške bolj zdrave in privlačnejše

Zadnjič posodobljeno: :

Mnogi moški se lahko bradam zahvalijo za to, da jih naredijo privlačnejše. To pa še ni vse! Če je verjeti znanosti, pa se je z njihovo pomočjo prav tako mogoče zoperstaviti zahrbtnim boleznim.

Raziskava, ki so jo leta 2012 izpeljali znanstveniki iz Univerze južnega Queenslanda, je pokazala, da brade ne pripomorejo le k privlačnejšemu videzu, pač pa tudi k boljšemu zdravju.

Raziskovalci so izvedli eksperiment, ki je potekal v avstralski divjini, kjer vlada močno sonce. V njem so sodelovali moški, razdeljeni na dve skupini: bradate in obrite.

Znanstveniki so ugotovili, da brade opravljajo odlično delo pri zaščiti pred UV-žarki. Pot do kože preprečijo več kot 90 % žarkom. Po besedah Alfia Parisija se zaščitni faktor obraznih dlak giblje med 2 in 21. Odstotek blokiranih žarkov je odvisen od gostote dlak in kota, pod katerim padajo žarki. Takšen način zaščite prispeva k počasnejšemu staranju, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka.

Bradati moški so odlično zaščiteni pred soncem.
Bradati moški so odlično zaščiteni pred soncem.

V brado se hkrati ujame velika količina praha, kar se ne sliši kot dobra novica za ljudi z astmo in alergijami. Temu pa vendarle ni tako, saj dlake nos, oči in usta pravzaprav ščitijo pred dražljivimi snovmi, kakor tudi nadležnim vetrom.

Ali ste še vedno prepričani, da se želite pobriti?
Ali ste še vedno prepričani, da se želite pobriti?

Bradati moški so tako dobili še en razlog več za to, da svoje obrazno okrasje obdržijo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ncbi.nlm.nih.gov

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Študije dokazujejo, da je alkoholni maček z leti vedno manjši