fbpx

Znanost pravi, da je to idealna starost za poroko

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Odločitev za poroko je ena največjih in najbolj pomembnih odločitev v človekovem življenju, čas pa je odločilen dejavnik pri tej odločitvi. Kdaj je najboljši čas za poroko? Koliko moraš biti star, da se poročiš? To so vprašanja, ki se postavljajo že od nekdaj. Vendar pa smo s pomočjo matematike in znanosti morda našli rešitev.

idealna starost za poroko temelji na algoritmu, ki sta ga razvila novinar Brian Christian in kognitivni znanstvenik Tom Griffiths v svoji knjigi Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions. Glede na njuno raziskavo se ljudje najbolje odločijo po pregledu 37 odstotkov možnosti. Avtorja knjige menita, da to pravilo deluje tudi pri izbiri partnerja.

Čeprav je ta algoritem lahko dobro izhodišče za določanje najboljše starosti za poroko, strokovnjaka menita, da ni enotnega odgovora za vse. Pri sprejemanju tako pomembne odločitve pride v poštev veliko dejavnikov, kot so izobrazba, kariera in osebne izkušnje.

V tem članku bomo raziskali dejavnike, ki vplivajo na idealno starost za poroko, in ali znanost lahko ponudi dokončen odgovor.

Foto: envato

Pomen razvoja možganov

Strokovnajki pravijo, da je ključnega pomena počakati, da se človeški možgani popolnoma razvijejo, preden najdemo življenjskega sopotnika, kar se običajno zgodi pri 25 letih. V tej starosti so posamezniki popolnoma razvili čustvene in kognitivne sposobnosti, potrebne za informiranje in odločitve o svoji prihodnosti.

Čakanje, da se možgani popolnoma razvijejo, omogoča tudi razvoj strategij obvladovanja konfliktov. Strokovnjaki priporočajo, da skupaj s partnerjem izkusita stresne dejavnike, da vidita, kako se znajdeta na fakulteti, na daljavo, študiju v tujini ali pridobivanju služb. Ta izkušnja nudi kritičen vpogled v to, kako partnerja sodelujeta pri premagovanju izzivov in sta sposobna zagotavljati zdrav in uspešen zakon v prihodnosti.

Izobrazba in kariera

Psiholog Wyatt Fisher meni, da so pozna dvajseta idealen čas za ustalitev. Po Fisherju so posamezniki običajno zaključili izobraževanje in začeli kariero v poznih 20-ih. Ta življenjska faza posameznikom omogoča večjo stabilnost, trdne finančne temelje in zmožnost preživetja družine.

Izkušnje in zrelost

Terapevtka za odnose Weena Cullins meni, da je idealna starost za ženske v zahodnem svetu 28 let. Pri tej starosti imajo bodoče neveste čas, da raziščejo, kdo so na osebni in poklicni ravni, odkrijejo lastnosti, ki si jih želijo v življenju. Partnerja pa se lahko tudi učiti iz napak v prejšnjih zvezah.

Foto: envato

Čakanje do 32. leta daje moškim priložnost, da se ustalijo v karieri in potencialno poklicno napredujejo, preden se zavežejo. Ta dodatni čas omogoča moškim, da se družbeno in čustveno razvijajo s samostojnim življenjem in zmenki, kar jim daje trezen pogled na otroke in njihovo vlogo pri sostarševstvu.

Kako kulturni in osebni dejavniki vplivajo na idealno starost za poroko

Čeprav so zgoraj omenjeni dejavniki lahko v pomoč pri določanju idealne starosti za poroko, imajo pomembno vlogo tudi kulturni in osebni dejavniki. V nekaterih kulturah je običajno, da se poročijo v mlajših letih, medtem ko v drugih ljudje pogosto čakajo do poznih 30. ali celo 40. let.

Osebne izkušnje in zrelost lahko prav tako vplivajo na idealno starost za poroko. Ljudje, ki so se ločili ali so doživeli dolgotrajen razpad razmerja, bodo morda previdnejši pri ponovni ustalitvi. Po drugi strani pa je lahko nekdo, ki se je vedno želel poročiti in ustvariti družino, bolj motiviran, da si prej najde partnerja.

Kdaj je idealna starost za poroko

Pravilo “37 odstotkov” nakazuje, da je najboljša starost za poroko 26 let.

Foto: envato

Čeprav lahko naravoslovje in matematika ponudita nekaj smernic, ni enoznačnega odgovora glede idealne starosti za poroko. Navsezadnje je to osebna odločitev, ki je odvisna od posameznih okoliščin in dejavnikov. Pomembno je, da si vzamete čas za razmislek o svojih vrednotah, ciljih in prednostnih nalogah, preden sprejmete tako pomembno odločitev.

Če ste v predanem razmerju in razmišljate o poroki, je bistvenega pomena, da s partnerjem odprto in iskreno komunicirate o svojih pričakovanjih in ciljih za prihodnost. Prepričajte se, da ste na isti strani in delite podobne vrednote in prepričanja o pomembnih vprašanjih, kot so finance, otroci in družina.

Bistveno je tudi, da realno razumemo, kaj zakon pomeni. Poroka je zaveza za vse življenje in zahteva trdo delo, potrpežljivost in sklepanje kompromisov. Čeprav je to lahko ena najbolj nagrajujočih izkušenj v življenju, je lahko včasih tudi izziv. Pripravljenost na vzpone in padce zakonskega življenja lahko pomaga zagotoviti dolg in srečen zakon.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.