fbpx

NASA razkrila vesoljsko obleko za naslednjo misijo na Luno

Vesoljska obleka
Foto: zaslovnska slika

NASA je predstavila prvi prototip svoje vesoljske obleke naslednje generacije, zasnovane za prve astronavte, ki naj bi se vrnili na lunino površje v okviru programa Artemis. Ta novo oblikovana obleka je bolj poenostavljena, prilagodljiva in se bolje prilega moškim in ženskam kot velika, napihnjena bela lunarna obleka, ki so jo nosili astronavti Apolla. Novi vesoljski skafandri, imenovani "Axiom Extravehicular Mobility Unit," ali na kratko AxEMU, bodo vključevali napredek v sistemih za vzdrževanje življenja, tlačnih oblačilih in letalski elektroniki.

Nova vesoljska obleka je bila predstavljena v vesoljskem centru Johnson v Houstonu med dogodkom, ki ga je za medije in študente gostilo teksaško podjetje Axiom Space, ki ga je NASA izbrala za izdelavo oblek za Artemis. Program Artemis, poimenovan po Apolonovi sestri dvojčici iz grške mitologije, je namenjen vzpostavitvi trajnostne lunine baze kot odskočne deske za prihodnje človeško raziskovanje Marsa. Misija Artemis 1, uvodna izstrelitev NASA-ine zmogljive rakete naslednje generacije in njenega novozgrajenega vesoljskega plovila Orion na testnem letu brez posadke okoli Lune in nazaj, je bila uspešno zaključena decembra.

NASA in Kanadska vesoljska agencija načrtujeta, da bodo štirje astronavti, izbrane za letenje na Artemis 2, let opravili že naslednje leto. Če bo uspešen, bo let utrl pot za načrtovano ekspedicijo astronavtov Artemis 3 na lunino površje, prvo na Lunin južni pol. To bo tudi prva misija, ki bo poslala žensko na sprehod po Luni. NASA obljublja, da bodo naslednje misije Artemis vključevale prvo termnopolto osebo na Luni.

Vesoljska obleka za naslednji postanek na Luni

Nove obleke so bolj prilegajoče in udobne tako za moške kot za ženske, saj ustrezajo vsaj 90 % moških in žensk v ZDA. Imajo večji obseg gibanja in variabilnosti v velikosti in prileganju kot stare obleke Apollo. Axiom je obleke označil kot AxEMU in so zasnovane tako, da ustrezajo širokemu krogu potencialnih uporabnikov. Natančen videz oblek je skrbno varovana poslovna skrivnost, z zunanjo plastjo, prikazano na dogodku. Obleke, ki jih bodo astronavti nosili na luninem južnem tečaju, bodo bele, ker je to najboljša barva, ki odseva ostro sončno svetlobo na luninem površju in ščiti uporabnika pred ekstremno vročino.

Razkritje nove vesoljske obleke naslednje generacije za program Artemis predstavlja pomemben korak k vzpostavitvi trajnostne lunine baze in prihodnjemu človeškemu raziskovanju Marsa. Obleke AxEMU so bolj prilegajoče, udobne in vsestranske kot stare obleke Apollo, nosila pa jih bo bolj raznolika skupina astronavtov kot v prejšnjih misijah. Program Artemis naj bi utrl pot v naslednjo dobo raziskovanja vesolja in navdihnil prihodnje generacije, da posežejo po zvezdah.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.