Znanost pravi, da je vaš pijani jaz, vaš resnični jaz

Alkohol ne prinese vedno najboljšega iz nas, a razkrije resnico o tem, kdo smo.

Radi krivimo pijačo za naše vedenje, na primer spogledovanje ali dolge pijane pogovore. To pa zato, ker ne nočemo priznati, da se je zaradi nje pokazalo nekaj naših skritih osebnosti.

Po nedavni študiji so naši pijani jazi bližje resničnim jazom, kot bi si mnogi od nas radi priznali.

1. Pitje vas ne spremeni

Glede na študijo,ki je bila objavljena v reviji Clinical Psychological Science, alkohol v resnici nima moči spremeniti vaše osebnosti. Pravzaprav ste skoraj enaki kakor tedaj, ko ste trezni.

2. Vse ugotovitve so temeljile na opazovanju

Raziskovalci na univerzi v Missouriju in na univerzi Purdue so preučevali osebnosti 156 ljudi med pitjem alkohola in treznostjo, da bi ugotovili, ali so “pijane osebnosti” resnične ali ne. Polovici udeležencev so dali alkohol, nato pa pripeljali nekaj njihovih treznih prijateljev, da bi se igrali različne igre. Ko so pivci in njihovi prijatelji kasneje izpolnili ankete o osebnostnih spremembah, so pivci domnevali, da delujejo precej drugače kot običajno. A njihovi trezni prijatelji teh sprememb niso zaznali.

Alkohol ne prinese vedno najboljšega iz nas, a razkrije resnico o tem, kdo smo.

3. Glavni osebnostni premik

Alkohol nas ima moč spremeniti na en poseben način: zaradi njega smo bolj ekstrovertirani. Kot je povedala Rachel Winograd psihologinja z Univerze v Missouriju: “Bili smo presenečeni, ko smo ugotovili takšno neskladje med dojemanjem pivcev o lastnih osebnostih, ki jih povzroča alkohol, in tem, kako jih dojemajo opazovalci. Udeleženci so poročali, da so imeli razlike v vseh dejavnikih petfaktorskega modela osebnosti, toda ekstravertnost je bila edini spreminjajoči se dejavnik, ki je bil zaznan med opitimi in treznimi udeleženci.”

4. Zakaj se počutimo drugače, ko smo opiti?

Preprosto: gre za učinek placeba. Naši možgani so prepričani, da je alkohol družbeno mazivo in lahko resno vpliva na našo osebnost. Dovoli nam, da se sprostimo in komuniciramo z ljudmi, kakor v treznosti nikoli ne bi. Ampak to smo še vedno mi. Tudi po peti rundi pijače, smo še vedno mi. Samo mislimo si, da smo drugačni. Nismo. Zato alkohol nikoli ni in ne bo rešitev! Raje, kot da se “nacejamo”, raje delajmo na svoji osebnosti!

Dodatne Informacije

journals.sagepub.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Pustil sem jo, ker sem želel živeti, nato pa sem spoznal, da sem imel z njo vse.”