Uudenvuoden välipalat, jotka valmistamme nopeasti ja helposti ja loistamme niiden kanssa joulukuun parhaiden bileiden juontajana.
Novoletni prigrizki oziroma “finger food” so jedi za v prste, ki ne zahtevajo dolgotrajne priprave, enostavna pa je tudi njihova postrežba, saj jih gostje enostavno položijo na prtiček oziroma v roko. S hitro in enostavno pripravo našega izbora slanih prigrizkov za novoletno zabavo se bomo uspešno izognili pogostitvi z dolgočasnim čipsom in neinovativnimi slanimi palčkami, kupom neumite posode, dolgotrajnim uram peke in večnim izgovorom za dejansko organizacijo zabave.
1. Sirove palčke iz listnatega testa
Ainesosat:
- 250g listnatega testa
- 1 muna
- 100g naribanega sira
- začimbe po želji (nam najbolj dišita čili in rožmarin)
Valmistautuminen: Odtajano testo razvaljamo in premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki ga po želji zmešamo z malce vode. Testo okrasimo z naribanim sirom in začimbami ter ga narežemo na poljubno debele trakove (mi imamo najraje 2 cm široke in 10 cm dolge palčke). Trakove položimo na s peki papirjem obložen pekač, ki ga za približno 15 minut postavimo v na 180 stopinj ogreto pečico. Ohlajene sirove palčke ponudimo kar tako, lahko pa jih postrežemo z različnimi omakami.
2. Pikantna piščančja nabodala
Ainesosat:
- 4 polovičke piščančjih prsi
- 100 ml kookosmaitoa
- 3 žlice curryja v prahu
- 0,5 žličke čilija v prahu
- 250 g jogurta
- suola
- pippuri
- oliiviöljy
Valmistautuminen: V posodi zmešamo kokosovo mleko, jogurt in začimbe. Piščančja prsa narežemo na debelejše trakove, jih položimo v posodo in dobro marinirana nataknemo na lesene palčke. Nabodalca popečemo v ponvi in pečena takoj postrežemo.
3. Italijanski opečeni kruhki
Ainesosat:
- 8 kosov belega kruha
- 2 valkosipulinkynttä
- 8 razkoščičenih in nasekljanih oliv
- 4 paradižniki
- suola
- pippuri
- basilika
- oliiviöljy
Valmistautuminen: Pradižnike narežemo na kocke in popražimo na olivnem olju. Začinimo in dušimo približno 5 minut. Kruh opečemo v pečici in hrustljavega bogato natremo s česnom, pokapamo z olivnim oljem, obložimo s popečenim paradižnikom in potresemo z nasekljanimi olivami.
4. Pica rolice
Ainesosat:
- 400 g listnatega testa
- pločevinka pelatov
- 100 g pršuta
- 100 g mocarele
- 1 muna
- suola
- pippuri
- oregano
- valkosipuli
Valmistautuminen: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Listnato testo razvaljamo v pravokotnik in ga premažemo s pelati, ki jih poprej nasekljamo, in obložimo z rezinami pršuta. Potresemo z razdrobljeno mocarelo in začinimo s soljo, poprom, česnom in origanom. Iz obogatenega testa zvijemo rulado in jo za 15 minut postavimo v hladilnik. Ohlajeno rulado narežemo na kolobarje in jih razporedimo po s peki papirjem obloženem pekaču. V posodi razžvrkljamo jajce in dve žlici vode ter z mešanico premažemo zvitke. Pica rolice pečemo približno 20 minut in ohlajene takoj postrežemo.