Luonnon heräämisen myötä voikukkien lisäksi myös nokkonen ilahdutti meitä. Nuoret ovat hyvin lääkinnällisiä ja kaiken lisäksi maistuvat hyvältä. Tiedätkö yksinkertaisen nokkoskeiton, joka sopii täydellisesti kehon kevätpuhdistukseen?
Tuo on preprosta koprivna juha, ki je ena okusnejših predstavnic lahkih in barvnih pomladnih jedi!
LUE LISÄÄ: Resepti: herkullisia saksalaistyylisiä pannukakkuja metsän hedelmillä
Recept za preprosto koprivno juho:
Sestavine za koprivno juho:
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 5 pesti mladih kopriv
- 1 čajna žlička sode
- 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
- sol in mlet črni poper
- malo mletega muškatnega oreščka
Postopek priprave preproste koprivne juhe:
Sesekljajte čebulo in česen. Očistite koprive. Na ogenj pristavite lonec z litrom vode, v katerega dodajte žličko sode bikarbone in koprive. Te za 30 minut potopite v vrelo vodo in jih nato ohladite pod tekočo hladno vodo. Kozico pristavite na ogenj. Dodajte žlico olivnega olja in čebulo. Pražite 5 minut in dodajte česen. Pražite še toliko, da česen prijetno zadiši. Dodajte koprive in zalijte z enim litrom vode. Ko juha zavre, jo odstavite in s paličnim mešalnikom spasirajte v gladko zmes. Začinite z muškatnim oreščkom ter solite in poprajte po okusu. Dodate lahko tudi smetano za kuhanje ali poširano jajce. Mmmmljask. Pa dober tek!