Libanonska kuhinja velja za eno najokusnejših in najbolj zdravih. In kot velja za talilni lonec najboljše hrane Bližnjega vzhoda, velja za talilni kulinarično specifični lonec restavracij desni oz. levi 'breg' Trubarjeve ulice v Ljubljani, kjer je svoj domicil našla tudi sveže odprta restavracija »Libanonske meze in drugi užitki«. Končno lahko o Bližnjem vzhodu govorimo tudi izven političnega konteksta.
Troubarjeva 45
Ljubljana
Od prejšnjega tedna tako Trubarjeva ob falaflih, ipd., ponuja tudi eklektični izbor toplih in hladnih mesnih in vegeterijanskih libanonskih mez, t.j. majhnih obrokov (nekakšna libanonska različica španskih tapasov), ki jih večinoma sestavljajo salades, prigrizki v obliki popečene zelenjave in morskih sadežev, (p)omake, kumarice in druga vložena zelenjava ter arabski kruh (tudi tu ‘domač’ in sveže pečen), ki jih, kot veleva tradicija, pospremi pijača (ali obratno, da meze pospremijo pijačo), tu bo to predvsem arak (žganje oplemeniteno z janežem) in libanonsko vino. Seveda postrežejo tudi tipične glavne jedi, ne manjkajo pa niti z aromami prepletene desserts z baklavo na čelu.
EN SAVOIR PLUS: La terrasse du Restaurant 1906 offre la plus belle vue de l'île de Bled
Libanonska kuhinja je Evropejcem precej blizu saj ima zametke mediteranske, le da z nekaj več ‘začimbami’, ki so jih v libanonsko ‘mineštro’ skozi zgodovino zmetali njeni zavojevalci. Več, ko le ščepec se je vanjo zaradi dolge vladavine Turkov usula turška kulinarika, osladkali pa so jo predvsem Francozi, ki so med drugim za sabo pustili kifeljčke.