fbpx

Smaker fra Midtøsten: den nye libanesiske Meze-restauranten og andre herligheter

Libanonska kuhinja velja za eno najokusnejših in najbolj zdravih. In kot velja za talilni lonec najboljše hrane Bližnjega vzhoda, velja za talilni kulinarično specifični lonec restavracij desni oz. levi 'breg' Trubarjeve ulice v Ljubljani, kjer je svoj domicil našla tudi sveže odprta restavracija »Libanonske meze in drugi užitki«. Končno lahko o Bližnjem vzhodu govorimo tudi izven političnega konteksta.

Grunnleggende informasjon
Adresse
Libanonske meze in drugi užitki
Trubarjeva 45
Ljubljana
Rute
Od torka do sobote med 11:30 in 23. uro
Kontakt
051/865-733

Od prejšnjega tedna tako Trubarjeva ob falaflih, ipd., ponuja tudi eklektični izbor toplih in hladnih mesnih in vegeterijanskih libanonskih mez, t.j. majhnih obrokov (nekakšna libanonska različica španskih tapasov), ki jih večinoma sestavljajo salater, prigrizki v obliki popečene zelenjave in morskih sadežev, (p)omake, kumarice in druga vložena zelenjava ter arabski kruh (tudi tu ‘domač’ in sveže pečen), ki jih, kot veleva tradicija, pospremi pijača (ali obratno, da meze pospremijo pijačo), tu bo to predvsem arak (žganje oplemeniteno z janežem) in libanonsko vino. Seveda postrežejo tudi tipične glavne jedi, ne manjkajo pa niti z aromami prepletene desserter z baklavo na čelu.

Libanonske meze
Libanonske meze

LES MER: Terrassen til Restaurant 1906 tilbyr den vakreste utsikten over øya Bled

Libanonska kuhinja je Evropejcem precej blizu saj ima zametke mediteranske, le da z nekaj več ‘začimbami’, ki so jih v libanonsko ‘mineštro’ skozi zgodovino zmetali njeni zavojevalci. Več,  ko le ščepec se je vanjo zaradi dolge vladavine Turkov usula turška kulinarika, osladkali pa so jo predvsem Francozi, ki so med drugim za sabo pustili kifeljčke.

Med deg siden 2004

Fra år 2004 vi undersøker urbane trender og informerer vårt fellesskap av følgere daglig om det siste innen livsstil, reiser, stil og produkter som inspirerer med lidenskap. Fra 2023 tilbyr vi innhold på store globale språk.