fbpx

10 enostavnih navad, ki znanstveno dokazano podaljšujejo življenje

Foto: envato

Pobrskali za najbolj pomembnimi vsakodnevnimi navadami, ki ohranjajo dolgoročno zdravje in dokazano podaljšujejo življenje.

Telesna aktivnost

Gibanje je ena izmed najbolj bistvenih stvari, če si želimo zagotoviti splošno zdravje in dobro počutje. Istočasno pa telesna aktivnost pripomore tudi k dolgoročni življenjski kvaliteti in dolgoživosti. Nedavna študija je pokazala, da z enournim tekom življenju dodamo sedem ur oz. vse do štiri ure na teden.  Ljudje, ki tečejo, imajo za 25 do 40 odstotkov manjše tveganje za zgodnjo smrt in živijo približno tri leta dlje, pravi študija.

Foto: Unsplash/Josiah Weiss

Rastlinski proteini

Nedavna študija s Harvarda je pokazala, da so bili ljudje, ki so uživali velike količine predelanega mesa, kot so klobase in hrenovke, izpostavljeni večjemu tveganju za smrt. Tisti, ki so beljakovine pridobili iz rastlinskih virov, pa so s tem zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, sploh tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Rastlinske beljakovine zagotavljajo vseh devet aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, in za razliko od živalskih beljakovin pomagajo znižati krvni tlak, zmanjšajo tveganje za bolezni srca in tveganje za razvoj nekaterih oblik raka.

Uživajte oreščke

Morda se zdi, da eno samo živilo ne more imeti tako pomembne vloge, a oreščki res igrajo ključno vlogo pri dolgoživosti. Študija s Harvarda je pokazala, da so imeli udeleženci, ki so dnevno uživali oreščke, za 20 odstotkov manjšo verjetnost smrti, ki bi nastopila kot posledica raka, bolezni srca in dihal.

Foto: Unsplash/Marina Raspopova

Začinite življenje

Nekatere začimbe se lahko pohvalijo z vrsto zdravilnih lastnosti. Kukuma ima neverjetne protivnetne lastnosti, ki nam pridejo prav v boju z bolečinami v sklepih in spodbujajo bolj zdravo srce. Antioksidanti v kurkumi naj bi tudi podaljševale življenjsko dobo. Zelo priporočljivo je tudi dodajanje cimeta, ki naj bi pomagal zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, redno uživanje pa zniža raven holesterola LDL.

Pitje kave

Dobra novica za ljubitelje kave! Vaša dnevna skodelica kave ima lahko koristi za zdravje in vam celo podaljšuje življenje. Nekatere raziskave kažejo, da zmerno uživanje kave zmanjšuje tveganje za pojav demence in bolezni srca. Kava stimulira živčni sistem, pospeši metabolizem in poveča oksidacijo maščobnih kislin. Študija s Harvarda je pokazala, da imajo tisti, ki redno uživajo kavo, manjše tveganje za smrti.

Foto: Unsplash/ose Juice

Sadje in zelenjava

Če želite živeti dlje, uživajte več sadja in zelenjave! Nedavna študija Imperial Collegea iz Londona je pokazala, da so imeli tisti, ki so dnevno zaužili 10 porcij sadja in zelenjave, zmanjšano tveganje za nastanek bolezni. Avtorji študije ocenjujejo, da bi lahko vsako leto preprečili 7,8 milijona smrti po vsem svetu, če bi ljudje zaužili zadosti sadja in zelenjave. Uživanje velikih količin vlaknin, spodbuja nižje ravni holesterola in zmanjšuje tveganje za razvoj bolezni srca ter nekaterih vrst raka.

Dobrodušno obnašanje

Navezovanje socialnih stikov je odlično sredstvo za lajšanje stresa. Študija, izvedena v starejši populaciji, je pokazala, da so tisti, ki so pomagali drugim in podpirali druge, na koncu živeli dlje.  Nič čudnega, tudi tisti, ki so raziskovali dolgoživeče kulture po svetu so odkrili, da so ti ljudje vse življenje vključeni v skupnost in z vsakodnevnimi dejavnostmi pomagajo svojim sosedom ter sovaščanom.

Kvaliteta spanca

Živimo zaposleno, temu primerna pa je tudi kakovost našega spanca. Pogosto namreč na račun tega opravimo še nekaj večernih obveznosti in nalog. A stremite k čim daljšemu življenju, potrebujete dovolj zaprtih oči. Sedem ur spanca na noč je minimum, še bolj priporočena je kaka ura dlje. S tem boste okrepili vaš imunski sistem, prav tako pa zmanjšali tveganje za debelost, pojav depresije in bolezni srca.

Sedenje

Nedavna študija je pokazala, da lahko že 10 minut lahke telesne dejavnosti na dan – tudi preproste hoje – zmanjša tveganje smrti. Nekativnost po drugi strani pa ni nič manj slaba kot nezdrave navade, kakršna je kajenje. Celodnevno sedenje upočasni metabolizem telesa, zmanjša se poraba kalorij, raven krvnega sladkorja in holesterola pa se lahko povečata.

Foto: Unsplash/Pricsilla Du Preez

Zaposlite svoje možgane

Tudi vaši možgani potrebujejo nekaj vadbe, zato jih razgibajte. S tem boste zmanjšali tveganje za pojav demence in Alzheimerjeve bolezni. Študije so pokazale, da ohranjanje stimulacije možganov vodi do izboljšanega kognitivnega delovanja tudi v starosti. Pomaga že nenehno učenje novih stvari ali širitev poklicnega, prav tako so možganskemu zdravju v prid različni hobiji in uganke.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!