fbpx

10 filmov, pri katerih pravega pomena nikoli ne bi ugotovil

Gotovo si kakšnega izmed filmov videl že večkrat, toda le redko si pri njih prepoznal kakšen globlji/skriti pomen. Slavni filmi so jih polni, jih ugotoviš?

Pred vami je 10 filmov, pri katerih pravega pomena nikoli ne bi ugotovil.

Možje X (X-Men, 1999)


Tudi v stripovskih filmih je mogoče prepoznati skrite pomene. Gledalec spremlja boj glavnih junakov, ki zagovarjajo enakopravnost mutantov in ljudi. Toda filmi o Možeh X v resnici podajajo komentar na dolgoletni boj za pravice homoseksualcev.

Battle Royale (2001)


Odličen japonski film, ki spremlja skupino študentov, ki se po navodilih vlade podajo v igro življenja in smrti, saj se morajo pobijati med seboj, vse do zadnjega preživelega. Tu gre za komentar o japonskem šolskem sistemu, ki je za učence mnogokrat pretežak in od njih pričakuje preveč, kar se odraža tudi med prebivalstvom.

Območje 9 (District 9, 2009)


Južnoafriški znanstvenofantastični film govori o sobivanju človeštva in skupine vesoljcev, ki je ponesreči pristala na našem planetu. Ti so popolnoma brez pravic in živijo v revščini. Podobno je bilo v Južni Afriki tudi v času apartheida, rasističnega sistema, ki ga je odpravil šele Nelson Mandela.

Eraserhead (1977)


Prvenec legendarnega Davida Lyncha je kljub preprosti zgodbi nekaj popolnoma abstraktnega. Ta spremlja Henryja, pasivnega prebivalca postapokaliptične dežele, ki nepričakovano dobi otroka. Slednji je nekakšen čudni mutant in Henry se težko spopada z dejstvom, da mora skrbeti zanj. Film v resnici govori o režiserjevih strahovih pred očetovstvom.

RoboCop (1987)


Akcijska poslastica spremlja policista Alexa Murphyja, ki ga pred smrtjo reši korporacija in ga preobrazi v robota. Ustvarjen je z misijo, da ustavi zločine v mestu. V mnogih pogledih lahko v Robocopu prepoznamo Jezusa, še posebej v prizorih, kjer je videti, kot da glavni junak hodi po gladini vode.

Izžarevanje (The Shining, 1980)


Legendarni film z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi se dogaja v skrivnostnem hotelu, kjer se dogajajo čudne stvari. Pozneje je razkrito, da gre za pokopališče Indijancev. Tako naj bi dogajanje predstavljalo, kako so Američani pozabili na poboje prvotnih prebivalcev Amerike, hkrati pa opozarja tudi na moderni rasizem (poleg Jacka v filmu umre le še en temnopolti lik).

Vitez teme (The Dark Knight, 2008)


Za mnoge je to le film o Batmanu, toda pravzaprav lahko v njem prepoznamo kritiko Busheve administracije. Joker je psihopat, ki terorizira mesto (podobno kot Bin Laden Ameriko), medtem ko je Batman sredstvo, ki ne izbira sredstev in muči kriminalce, da bi lahko prišel do Jokerja (podobno kot npr. Cia).

Spider-Man (2002)


Peter Parker je najstnik, ki ga piči pajek in postane superjunak. Zgodijo se mu nenadne telesne spremembe in kaj hitro pomislimo na puberteto, kjer se dogaja nekaj podobnega.

Svet igrač 3 (Toy Story 3, 2010)


Disneyjev film govori o holokavstu. Da prav ste slišali. Podobno kot so pred drugo svetovno vojno mnoge države pozabili na Jude, ki so živeli v nacističnem režimu, podobno se Andy odpravi na faks in pusti igrače za seboj. Slednje imajo nato sestanek, kjer se pogovarjajo o morebitnih posledicah v zanje novem svetu. Podoben prizor se zgodi v drami o holokavstu Pianist (The Pianist, 2002).

Osmi potnik 2 (Aliens, 1986)


V drugem filmu te slavne franšize se Ripley vrne na planet, kjer so našli Osmega potnika, toda tokrat ima s seboj četo marincev. Vzporednice je mogoče potegniti z vietnamsko vojno, kjer so Američani pogoreli, saj so jih pričakale nepričakovane vojne razmere, poleg tega pa so bili soočeni s slabim vodstvom. Nekaj podobnega kot v filmu torej.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!