10 najboljših futurističnih sosesk v letu 2014

Soseska Markthal studia MVRDV

V preteklem letu je bilo zasnovanih kar nekaj stanovanjskih sosesk, ki stremijo k izboljšanju bivalnih pogojev skupnosti stanovalcev z dodajanjem zelenja in optimizacijo osvetlitve prostorov ter oblikovanjem novih tipov goste zazidave v strnjenih naseljih. Spletna stran Designboom je pred kratim predstavila seznam najboljših zasnov sosesk, izdelanih v letu 2014, ki si ga lahko ogledate v pričujočem članku.

Soseska Bosco Verticale

Soseska Bosco Verticale, ki jo je zasnoval arhitekt Stefano Boeri je po petih letih gradnje svoja vrata odprla jeseni leta 2014. Sosesko sestavljata dva bloka, v katerih se nahaja 113 stanovanj, vsako pa se ponaša z vrtom na balkonu in čudovitim razgledom. Zaradi ozelenjenih balkonov, na katerih raste 780 dreves, soseska deluje kot nekakšen vertikalni vrt in stremi k temu, da bi bivanje s soseski dajalo občutek bivanja v naravi.

Soseska Bosco Berticale v Milanu
Soseska Bosco Berticale v Milanu. Foto: Paolo Sacchi

Stanovanjska soseska Interlace

Stanovanjska soseska Interlace je vrata prvim stanovalcem odprla v letošnjem letu. Oblikoval jo je nekdarnji partner biroja OMA, Ole Scheeren, locirana pa je v Singapurju. Namesto navadnih prosto stoječih stanovanjskih blokov sosesko sestavlja enaintrideset blokov, ki so v različnih smereh zloženi eden na drugega. Takšna postavitev omogoča več dostopa naravne svetlobe in bolj dinamično razporeditev. Konceptualno gre za preplet javnih in zasebnih prostorov in omogoča zelo kvalitetno bivanje v stiku z naravo.

Soseska Interlace. Foto: Iwan Baan
Soseska Interlace. Foto: Iwan Baan

Soseska Markthal

Soseska Markthal v nizozemskem Rotterdamu združuje stanovanjski blog, ki se razpenja preko pokrite tržnice. Zanimivo zgradbo so zasnovali v slavnem arhitekturnem biroju MVRDV. Posebnost soseske je, da ponuja veliko javnih površin za druženje, nakupovanje in prehranjevanje, hkrati pa vsebuje tudi 228 stanovanj različnih velikosti. Stanovanja se ponašajo tako z balkoni na zunanji strani kot okni, ki ponujajo razgled na tržnico.

Soseska Markthal studia MVRDV
Soseska Markthal studia MVRDV. Foto: Ossip van Duivenbode

Soseska One central park

Center soseske Carlton&United Brewery v avstralskem Sydneyu je brez dvoma zgradba One central park, ki se dviga do višine 116 metrov in se lahko pohvali z naslovom najvišjega vertikalnega vrta na svetu. Avtor zanimive zgradbe je slavni francoski arhitekt Jean Nouvel, ki je zasnoval dva bloka, ki se dvigata nad štirinadstropnim nakupnim centrom, ki ga je zasnoval v sodelovanju z lokalnim arhitekturnim birojem PTW. Soseska se ponaša z 563 stanovanji, ki v samem centru urbanega tkiva ponujajo čudovito izkušnjo bivanja.

Soseska One cetnral park. Foto: Murray Fredericks
Soseska One cetnral park. Foto: Murray Fredericks

Soseska ZAC du coteau

Arhitekti Ecdm so zasnovali dva stanovanjska bloka, ki tvorita sosesko ZAC du coteau v francoskem mestu Arcueil. Posebno zanimivi so ogromni zaobljeni balkoni, ki vsakemu stanovanju dodajo zunanji bivalni prostor in ponujajo možnost preživljanja časa na prostem. Poleg 101 tržnih stanovanj soseska vsebuje tudi 40 socialnih bivalnih enot.

Valoviti balkoni soseske ZAC du Coteau. Foto: Benoit Fougeirol
Valoviti balkoni soseske ZAC du Coteau. Foto: Benoit Fougeirol

Soseska Citylife

Eno izmed bivalnih enot projekta Citylife v Milanu je zasnovala slavna Zaha Hadid. Sestavlja jo sedem zaobljenih blokov, visokih vse od pet do štirinajst nadstropij, prvi stanovalci so pa se vanjo vselili preteklo leto. Raznolikost višine posameznih enot, veliki balkoni in zaobljeni robovi dajejo soseski prijeten in dinamičen izgled. Stanovanja v višjih nadstropjih so zaradi nežno spuščajoče se strešne linije in pokritih teras še posebej privlačna za kupce.

Citylife avtorice Zahe Hadid. Foto: Alberto Fanelli
Citylife avtorice Zahe Hadid. Foto: Alberto Fanelli

Enostaven modularen tip bovalnih enot

Kot odgovor na vedno večje število naravnih katastrof so v biroju Garrison Architects zasnovali enostaven modularen tip bovalnih enot. Gre za večnadstropno prefabricirano zgradbo v kateri lahko prebiva več družin hkrati in jo je možno postaviti v pičlih petnajstih urah. Konfiguracija razporeditve posameznih prostorov se lahko prilagaja lokaciji gradnje, vsaka enota pa vsebuje eno do tri spalnice, bivalni del, balkon, kopalnico in popolnoma opremljeno kuhinjo ter shrambo.

Prototip post katastrofalne soseske. Foto: Andrew Rugge
Prototip post katastrofalne soseske. Foto: Andrew Rugge

Soseska Broadway

Sosesko Broadway v kalifornijskem mestu Santa Monica so oblikovali arhitekti studia Kevin Daly in nudi cenovno dostopna stanovanja prebivalcem zahodnega Los Angelesa. Soseska je zasnovana v skladu z načeli trajnostne gradnje, konceptualno gre za ponavljanje vzorca gradnje posameznih bivalnih enot, ki so medsebojno povezane z lesenimi prehodi. Pri gradnji so pazili, da so na lokaciji obdržali rastoča drevesa, prav vsaka soba v soseski pa ima svoje okno, ki poskrbi za dovolj dnevne svetlobe in naravno prezračevanje.

Soseska Broadaway v Santa Monici. Foto: Iwan Baan
Soseska Broadaway v Santa Monici. Foto: Iwan Baan

Stanovanjska soseska v Toulousu

Stanovanjska soseska v Toulousu, ki so jo zasnovali v španskem biroju Mateo Arquitectura sestoji iz štirih ločenih zgradb,  ki zaradi majhnosti delujejo bolj v skladu s stanovanjsko namembnostjo uporabe in omogočajo zelo prijetno bivanje. Posamezne stavbe medsebojno vizualno povezuje enotnost fasad. Fasade izražajo mojstrsko oblikovanje vzorcev s pomočjo zlaganja opek,  dodatni pa so bili tudi leseni poudarki.

Soseska v Toulousu. Foto: Adrià Goula
Soseska v Toulousu. Foto: Adrià Goula

Center Nanjing Zendai Himalayas

S predstavitvijo Nanjing Zendai Himalayas centra MAD arhitektov se oziramo v prihodnost. Zazidalni načrt v velikosti velemesta predvideva ogromno raznoliko mesto z mnogimi stanovanjskimi bloki ter skupnostmi manjših zgradb, vrtov, parkov in vodnih površin. Namen zasnove zazidalneva načrta je promocija tradicionalnega kitajskega načina življenja pri katerem duhovno harmonijo dosežemo le s sožitjem človeka in narave. Ogromni kompleks je trenutno sredi gradnje, njegovo odprtje pa je predvideno za leto 2017.

Nanjing Zendai Himalayas center arhitektov MAD.
Nanjing Zendai Himalayas center arhitektov MAD.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Avrame, serija DUO: hiša za 5.000 evrov, ki jo postaviš v nekaj dneh!