fbpx

10 nasvetov, kako se ob prazničnih dobrotah ne boste zredili

Foto: envato

Prazniki so čas, ko ob bogato obloženi mizi preživimo čudovite trenutke s svojimi najbližjimi. Vendar pa marsikoga ob tem zaskrbi, da bi se mu zaradi slastne pojedine nabrali odvečni kilogrami. Zato smo vam pripravili 10 nasvetov, kako uživati v božični in novoletni hrani, hkrati pa paziti na linijo.

1. Ostanite aktivni

Če poskrbite za telesno aktivnost, je strah, da bi se zaradi nekaj večjih obrokov zredili, povsem odveč. To ne pomeni, da se morate odpovedati času, ki ga preživite z družino: namesto tega lahko organizirate družinski izlet na smučišče, sankališče ali pa se odpravite na pohod po prelepi snežni pokrajini. Možnosti je ogromno, gotovo pa je, da boste na tak način preživeli kvaliteten skupni čas.

Namesto poležavanja na kavču se odpravite na družinski izlet Foto: Yan Krukov / Pexels

2. Jejte le, ko ste lačni

Ko se miza šibi pod božičnimi dobrotami, se je včasih težko zadržati in ne poseči po slastnih medenjakih ali kolaču. Seveda ni nič narobe, če poskusite slaščico, ki ste jo spekli vi ali vaši sorodniki, vendar pa to storite pametno, torej ko občutite lakoto. Če se vam zdi, da jeste le, ker je hrana pred vami ali ker vam prija ob pogovoru nekaj grizljati, se zavestno ustavite in si raje privoščite skodelico toplega čaja.

3. Pazite na velikost porcije

Ko je različnih vrst hrane v izobilju, včasih precenimo, koliko naše telo dejansko potrebuje. Ko si dobrote nalagate na krožnik, ne pretiravajte in ocenite, kakšna je prava velikost vaše porcije. Odličen način je tudi, da si hrane na začetku naložite manj, kajti vedno lahko posežete po še eni porciji.

Bodite pozorni, koliko hrane si naložite na krožnik Foto: Nicole Michalou / Pexels

4. Ko jeste, bodite pozorni

Med pogovorom velikokrat na hrano nismo pozorni. Ne ukvarjamo se s tem, koliko smo pojedli in hrane tudi ne prežvečimo dovolj, kar lahko povzroči, da naši možgani ne prejmejo signala, da smo siti in tako pojemo več, kot bi potrebovali. Zato med večerjo pozornost namenite tudi hrani – na tak način boste tudi bolj cenili slastne okuse.

5. Poskrbite, da boste spali dovolj

Ko nam primanjkuje spanja, smo veliko bolj nagnjeni ne samo k temu, da pojemo preveč, ampak da tudi posežemo po nezdravi hrani. Zato pazite, da bo vaš spanec čim bolj kvaliteten in da ga prejmete dovolj – večina odraslih potrebuje med 7 in 9 urami spanca.

6. Izogibajte se stresu

Drugi najpogostejši razlog, da jemo nekvalitetno in preveč je stres. Zato se potrudite, da ga bo v prazničnem času čim manj. To boste storili tako, da se izogibate nakupovalni mrzlici, si ne jemljete k srcu vsakega nesporazuma med sorodniki, skrbite, da boste telesno aktivni, delate dihalne vaje

Sploh med prazniki je pomembno, da si vsakega nesporazuma ne jemljemo k srcu Foto: Ivan Samkov / Pexels

7. Ne pozabite na beljakovine in vlaknine

Študije kažejo, da bo občutek sitosti in delovanje metabolizma najbolj spodbudila hrana, ki je bogata z beljakovinami in vlakninami. Zato med prazniki nikar ne pozabite teh hranil vključiti v svoje obroke. Predlagamo živila, kot so oreščki, stročnice, polnozrnate žitarice, semena, grški jogurt, losos, tofu…

8. Izogibajte se tekočih kalorij

Nepotrebnih kalorij v telo ne prejmemo le preko hrane, ampak tudi nezdravih pijač. Sami se jih najlažje izognemo tako, da jih preprosto ne kupujemo in jih tako nimamo na dosegu roke, ob božičnih večerjah pa je situacija nekoliko otežena. Takrat je najbolje, da se potrudite obdržati samokontrolo in si namesto soka, kakava in alkoholnih pijač privoščite kozarec vode, čaja ali soka, ki je povsem naraven.

9. Lotite se zdravih receptov

Na to, kaj bodo spekli in skuhali vaši najbližji, nimate vpliva, vendar pa lahko kontrolirate kalorije v receptih, ki jih boste pripravili sami. Na internetu lahko najdete ogromno idej za poslastice, ki so hkrati tudi zdrave in s katerimi boste gotovo navdušili tudi svojo družino.

10. Držite se somišljenikov

Vsakega cilja se je lažje držati, če ob tem nismo sami. Med vašimi sorodniki se gotovo najde nekdo, ki si prav tako želi obdržati zdrav življenjski slog in se izogibati prenajedanju. Te osebe se držite in se med seboj spodbujate, pri tem pa ne pozabite: nič ni narobe, če se nekajkrat pregrešite: če z zdravim prehranjevanjem po praznikih nadaljujete, se to na vaši liniji ne bo poznalo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!