fbpx

Urtopia: električno kolo za mobilno prihodnost

Urtopia; Foto: newurtopia.com

Električni avtomobili, motorji in skiroji so na cestah vedno pogostejši pojav, za njimi pa prav nič ne zaostajajo električna kolesa. Mlado podjetje Urtopia je predstavilo elegantno električno kolo, ki stremi k inovacijam v tehnologiji in se hkrati trudi biti dosegljivo širši množici kupcev.

Ime podjetja Urtopia je sestavljeno iz besede ʺurbanʺ (urbano) in ʺutopiaʺ (utopija), v njihova vizij pa si zamišljajo kolesarko okolje, v katerem ni prostora za avtomobile. Električno kolo Urtopia izstopa s svojo obliko. Inspiracija je prišla s strani tako imenovanega Möbiusovega traku, ki predstavlja nekakšno neskončno obliko. Ravno ta neskončna oblika naj bi bila simbol za recikliranje energije, zmanjšanje odpadkov, ustvarjanje čistejše prihodnosti in novih možnosti za vse nas.

Električno kolo Urtopia je v celoti narejeno iz ogljikovih vlaken, ki je izredno primeren material za izdelavo vrhunskih koles. Kolo je vzdržljivo in lahko hkrati, okvir pa absorbira udarce, poskrbi za udobnejšo vožnjo in pri tem tehta zgolj 13 kilogramov. Urtopia ima odstranljivo baterijo, ki je polna po dveh urah in pol, ima pa dovolj energije za med 48 in 128 kilometrov dolgo pot. Zaradi zakonskih omejitev, doseže v ZDA in Kanadi najvišjo hitrost 32 km/h, v Evropi, pa je le ta omejena na 26 km/h.

Urtopia; Foto: newurtopia.com

Da bi poudarili neskončno obliko kolesa je celotna elektronska napeljava speljana po notranjosti okvirja kolesa. Glavni poudarek kolesa je na njegovem pametnem krmilu z integriranim zaslonom LCD. Preko zaslona lahko kolesar spremlja status kolesa, uporablja navigacijo ali preko sistema GPS poišče izgubljeno ali odtujeno kolo. Funkcije kolesa je mogoče upravljati glasovno in s tem odpraviti ukvarjanje s kontrolami in se tako popolnoma osredotočiti na vožnjo. Konkurenčna električna kolesa, ki so tehnološko napredna in narejena iz ogljikovih vlaken stanejo okoli 4.500 ameriških dolarjev, ker pa pri Urtopii ciljajo na dostopnost, bodo njihova kolesa stala manj, okoli 2.000 ameriških dolarjev.

Dodatne Informacije

newurtopia.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!