fbpx

10 nasvetov, kako se soočiti z migrenami

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Migrene se uvrščajo med najhujše in najbolj utrujajoče bolečine, poleg glavobola pa jih velikokrat spremljajo tudi slabost in ostali simptomi. Ker velikokrat ne vedo, kdaj bodo nastopile, imajo ljudje, ki se z njimi soočajo, občutek, da živijo v stanju konstantne pripravljenosti na najhujše. Pripravili smo 10 nasvetov, kako se soočiti z migrenami.

1. Vadite čuječnost

Mnogi, ki trpijo za migrenami, poročajo, da so olajšanje dosegli s pomočjo vadbe čuječnosti. Le-ta se od posameznika do posameznika razlikuje, njen cilj pa ostaja enak: biti čimbolj v stiku z lastnim telesom in se tako naučiti obvladovati glavobole. Predlagamo, da preizkusite več tehnik čuječnosti, med katerimi so joga, meditacija, skupinska vadba

2. Poskrbite za spalno rutino

Pomembno je, da ste na nastop migrene pripravljeni – ob hudih bolečinah je namreč težko iskati pripomočke, ki bi jih lahko olajšali. Zato ob postelji hranite masko za spanje in čepke za ušesa. Pomagalo vam bo tudi, če spite v hladnem, popolnoma temnem prostoru.

3. Izogibajte se stvarem, ki migrene vzpodbudijo

Bodite pozorni, kaj vpliva na pričetek vaših migren. Mnogi opažajo, da so je to dehidracija: zato predlagamo, da s seboj vedno nosite bidon z vodo. Glavobol lahko vzpodbudijo tudi tesne frizure, npr. figa, in telesna vadba z visoko intenzivnostjo, na katero v tistem trenutku niste pripravljeni.

4. Pazite, da vnesete dovolj hranilnih snovi

Migrene in glavoboli velikokrat nastopijo tudi, ko ves dan ne jeste, jeste premalo ali pa se prehranjujete nezdravo. Zato se izogibajte strogih diet in ne pozabite v službo oz. na potovanje s seboj vzeti malice.

Na potovanjih nikar ne pozabite na malico Foto: Nataliya Vaitkeich / Pexels

5. Ko je treba, se umaknite

Migreno včasih spodbudijo tudi situacije, kjer so naši čuti preobremenjeni z dogajanjem: to so lahko zabave, službeni dogodki, družinska srečanja… Takrat se ne bojte narediti koraka nazaj in se za nekaj minut umakniti v sobo, do katere zvoki ne sežejo ali na svež zrak.

6. Pomagajte si s temnimi sončnimi očali

Če se znajdete v situaciji, kjer zatišje v zatemnjeni sobi ni mogoče, si nadenite zatemnjena sončna očala. Morda se vam ta rešitev na prvi pogled zdi smešna, vendar pa vam zagotavljamo, da bodo ljudje okoli vas razumevajoči.

7. Odložite telefon

Migreno lahko poslabšajo telefon in druge elektronske naprave, zato vam svetujemo, da jih ob nastopu prvih bolečin odložite. Svetloba, ki jo oddajajo, lahko namreč negativno vpliva na vaše oči.

Svetloba elektronskih naprav lahko migrene poslabša Foto: Shvets Production / Pexels

8. V telo vnesite nekaj kofeina

Poleg kozarca vode ob pričetku migren strokovnjaki svetujejo tudi, da posežete po pijači, ki vsebuje kofein, npr. skodelici kave. Vseeno pa bodite pozorni, da kave ne boste pili v prevelikih kolečinah: odtegnitveni simptomi lahko namreč migrene še poslabšajo.

9. Poskusite čimbolj zmanjšati stres

Dokazano je, da na migrene negativno vpliva tudi stres. Na izzive, s katerimi se vsakodnevno srečujete, morda res nimate vpliva, vendar pa je na vas, kako se boste z njimi soočili. Pomagalo vam bo, če se lotite dihalnih vaj, o svojih čustvih govorite, jih zapišete in se jih naučite kontrolirati.

10. Lotite se telesne vadbe

Da, telesna vadba vam poleg mnogih drugih pozitivnih učinkov lahko prinese tudi nekaj olajšanja, ko pride do migren. Zato jo vključite v svojo rutino, nikakor pa z njo ne pretiravajte, sploh takrat ko občutite prve bolečine.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.