10 nasvetov ženske, ki govori 16 jezikov, kako se naučiti tujega jezika – zadnji je ključni

Nasveti ženske, ki govori 16 jezikov, kako se naučiti jezika – zadnji je ključni

Če bi obstajala edinstvena formula, kako se naučiti novega jezika, bi bili verjetno vsi poligloti. A obstajajo nekatere smernice, ki ti lahko pomagajo pri hitrejšem učenju tujega jezika. Če komu lahko verjamemo, je to ženski, ki govori 16 jezikov.

Ime Kató Lomb morda še ne poznate, zato je čas, da vstopite v svet te fascinantne ženske, madžarskega porekla, ki je v času svojega življenja govorila 16 jezikov.

Lomb se je ukvarjala s prevajalništvom, kar je v veliki meri olajšalo njeno učenje, a pomembno je izpostaviti, da je ta ženska živela v času, ko ni bilo avdiozapisov, družbenih omrežij, spletnih prevajalskih strani ali podobnih pomagal.

Fascinantno je, da se je večino jezikov naučila samostojno iz priročnikov ali knjig avtorjev, ki jih je želela prebrati. Učila se je slovnice, brala izvirna besedila in pomnila jezikovne fraze, ki se najpogosteje uporabljajo v govoru.

Uspela je oblikovati 10 enostavnih in učinkovitih pravil, kako se naučiti novega jezika in jih združila v knjigi How i learn languages. Vsak nasvet vam bo prišel prav!

 10 enostavnih in učinkovitih pravil, kako se naučiti novega jezika
10 enostavnih in učinkovitih pravil, kako se naučiti novega jezika

1. Vsak dan se morate ukvarjati z jezikom, kar pomeni, da morate določiti čas, ko se boste učili. Učenje je podobno kot telovadba – če želite imeti mišice, morate telovaditi. Vsak dan namenite vsaj 15 minut za branje ali učenje novih stavkov.

2. Če zelo hitro izgubite zanimanje, morate najti lastni sistem, kako se učiti, da bo zabavno. Če vsak dan sedite v sobi in se učite za mizo, lahko kdaj naredite izjemo – med sprehodom poslušajte govor ali glasbo v jeziku, ki vam je všeč.

3. Kontekst je najpomembnejši. Nikoli se ne smete učiti novih besed ločeno, kar pomeni, da si jih morate zapomniti v kontekstu. Če ste si zapomnili določeno frazo, vas bo vedno ena beseda spomnila na druge.

Če vsak dan sedite v sobi in se učite za mizo, lahko kdaj naredite izjemo.
Če vsak dan sedite v sobi in se učite za mizo, lahko kdaj naredite izjemo.

4. Pomembno je, da si zapisujete stavke, ki se najpogosteje uporabljajo in jih slišite. Ko se boste pogovarjali v tujem jeziku, pa te iste stavke pogosto uporabljate, da si jih boste zapomnili.

5. Prevajajte si stvari v mislih – vsako stvar, ki vidite, skušajte prevesti v jezik, ki se ga učite. Naj so to reklame, pesmi, novinarski prispevki ..

6. Učenje na pamet je lahko koristno, vendar morate biti prepričani, da se pravilno učite. Stavki morajo biti 100 % pravilni, ker si boste zapomnili napačne stvari in jih boste težko pozabili. Če niste prepričani, se s kom posvetujte.

7. Vse stavke, ki ste si jih vnaprej zapisali, vedno pišite v prvi osebiJAZ.

Naj vas ne bo sram, ko naredite napako.
Naj vas ne bo sram, ko naredite napako.

8. Tujega jezika se ne boste naučili v izolaciji, na predavanju ali doma med reševanjem vaj. Ni dovolj, da ste zaprti, temveč se morate pogovarjati. Berite časopise, glejte filme in se družite s prijatelji.

9. Bodite prepričani, da se boste kljub težki poti naučili veliko novega. Na koncu boste znali nov jezik!

10. Naj vas ne bo sram, ko naredite napako. Ljudje ne želijo govoriti, ko ugotovijo, da so nekaj rekli ali napisali narobe. Strah bi vas moralo biti, če ne naredite napake oziroma vas nihče nanjo ne opozori. Vedno preverjajte stvari.

Dodatne Informacije

Več informacij:
tesl-ej.org

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kaj o vas pove položaj nog med sedenjem? Za nas popolnoma drži!