fbpx

10 norih stopnic, zaradi katerih se vam bo zvrtelo

Haiku Stairs

Ali imate dovolj poguma, da se povzpnete na najnevarnejše stopnice na svetu? Brez dvoma lahko trdimo, da bo raven adrenalina ob prečkanju teh poskočila do rekordnih vrednosti.

Katere stopnice z različnih koncev sveta so se uvrstile na seznam najbolj ekstremnih?

Kalavantin Durg (Indija)

Kalavantin Durg
Kalavantin Durg

Do utrdbe, ki je v bistvu majhna jama, vodijo neravne stopnice, vrezane v kamen. Obiskovalci vrh dosežejo v približno 3 urah. Stopnice so zaradi megle vseskozi mokre, zato pot navzdol traja še dlje.

El Peñón de Guatapé (Kolumbija)

El Peñón de Guatapé
El Peñón de Guatapé

Stopnice, po katerih se je mogoče povzpeti na vrh ogromne skale, ljudje primerjajo z različnimi stvarmi. Na prvi pogled spominjajo na zadrgo, mnogi pa verjamejo, da bi skala lahko bila odlično zavetje v primeru apokalipse zombijev.

Tianmen (Kitajska)

Tianmen
Tianmen

Gora Tianmen se nahaja v kitajski provinci Hunan. Njeno ime v prevodu pomeni ‘vrata do nebes’. Domačini verjamejo, da se ljudje, ki prehodijo vseh 999 stopnic, dotaknejo neba in dosežejo večno srečo.

Haiku Stairs (Havaji)

Haiku Stairs
Haiku Stairs

Te stopnice so tako nevarne, da je vzpon po njih prepovedan. Številni ljudje havajski otok Oahu obiščejo prav zaradi njih. Skupno kar 3992 stopnic je bilo za vojaške namene zgrajenih leta 1942.

Mojzesova gora (Egipt)

Mojzesova gora
Mojzesova gora

Mogočne stopnice najdemo na južnem delu egiptovske gore Sinaj. Legenda sicer pravi, da je Mojzes na vrhu te gore prejel 10 božjih zapovedi. Prav zato na Sinaju redno srečujemo skupine romarjev z vseh koncev sveta.

Taihang (Kitajska)

Taihang
Taihang

Stopnice, po katerih se je mogoče povzpeti do vrha gore Taihang, so združene v skoraj 100-metrsko spiralo. Turisti, ki se odločijo za vzpon, morajo predhodno podpisati dokument, v katerem izjavljajo, da so popolnoma zdravi in da so bili pred nevarnostjo posvarjeni.

Adamov vrh (Šrilanka)

Adamov vrh
Adamov vrh

V nasprotju z nekaterimi drugimi gorami s tega seznama je vzpon na Adamov vrh povsem varen. Turisti želijo vrh osvojiti predvsem zaradi idiličnega sončnega vzhoda in odtisa Budovega stopala.

Kraljeva pot (Španija)

Kraljeva pot
Kraljeva pot

Gorska pot, ki je bila na začetku 20. stoletja zgrajena kot povezava obeh sten soteske Gaitanes, je ime dobila po navzočnosti kralja Alfonsa XIII. ob njenem odprtju. Po tragični smrti skupine turistov leta 2000 se jo je oprijel vzdevek ‘pot smrti’. Po rekonstrukciji leta 2015 je ponovno odprta za obiskovalce.

Chand Baori (Indija)

Chand Baori
Chand Baori

Stopnišče Chand Baori je posebno predvsem zaradi tega, ker se spušča v podzemlje. Na njegovem dnu je vodnjak z umazano vodo. Domorodci so prepričani, da so ga zgradili demoni.

HuaShan (Kitajska)

HuaShan
HuaShan

Pot do gore HuaShan poznamo tudi pod imenom ‘pot do nebes’. Stopnice, po katerih se je treba povzpeti na vrh, so vrezane v skalo, medtem ko železno verigo popotnik uporablja kot ograjo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!