10 pomembnih korakov, kako preživeti partnerjevo nezvestobo

Zadnjič posodobljeno: :

Ali je mogoče odpustiti prevaro in jo sprejeti kot točko, ki vam je omogočila rast in razvoj odnosa? Vsak se z njo spopada na svoj način. Podajamo vam nekaj koristnih napotkov!

Odkritje partnerske nezvestobe je ena najbolj bolečih izkušenj v življenju. Zaradi količine in intenzivnosti bolečine, ki jo ljudje čutijo, mnogi mislijo, da se od nezvestobe nikoli ne bodo opomogli.

V resnici si lahko vsaka oseba opomore po nezvestobi. Da bi bil ta proces čim bolj kvaliteten, hitrejši in lažji, je psihologinja Ana Kandare Šoljaga, podala 10 koristnih nasvetov.

1. Takoj po odkritju nezvestobe se spomnite na dejstvo, da smo ljudje močnejši, kot si mislimo, da smo.

Da bi preživeli prevaro, moramo biti fizično in duševno zelo odporni. Nismo so rodili, da bi bili žrtve, saj kot takšni, ne bi preživeli. Preživetje je v ljudeh na ravni instinktivnega mehanizma, medtem ko se miselnosti žrtve naučimo.

2. Poroka lahko preživi nezvestobo, vendar le, če si to želita oba partnerja in si za to tudi prizadevata.

3. Ne maščujte se nezvestemu partnerju, saj s tem le izgubljate energijo in odvračate pozornost od tistega, kar je pomembno. Kar tedaj potrebujete, je občutek nadzora nad lastnim življenjem, ne maščevanje.

Foto: Masha Raymers / Pexels

4. Ne delajte se močne in se ne zakopljite v delo, gospodinjska opravila ter rutino. Lahko se pretvarjate, da vas nezvestoba ne prizadene, ker bolečino od vas pričakuje okolica.

Nezvestoba je velik, boleč življenjski dogodek in pomembno je, da jo dobro razrešite. Razrešiti pomeni, da se zavedate, da ste ranjeni, in da to vpliva na vas, ter da boste morali glede tega nekaj storiti. Čas ne celi ran, ampak to, kar boste storili, da vam bo bolje.

5. Niste odgovorni za partnerjevo nezvestobo, tudi če niste bili dober partner.

Zakonskih težav in vaših napak nezvestoba ne reši. Kljub temu, da niste odgovorni za nezvestobo, ste odgovorni za stanje lastnega uma. Ne morete izbrati, ali se vam bodo zgodile slabe ali dobre stvari, lahko pa izberete, kako se boste nanje odzvali.

Ko boste razlikovati med tem, kaj lahko spremenite, in česa ne, med tem, za kar ste odgovorni in za kaj niste ter med tem, kar lahko nadzorujete, in tistim, česar ne morete nadzorovati – ne boste več prepuščeni dejanjem nezvestega partnerja.

Preteklosti ne morete spremeniti. Nezvestega partnerja ne morete nadzorovati. Lahko pa imate moč nad tem, kar prihaja. Lahko nadzirate stanje svojega uma.

Foto: Cottonbro / Pexels

6. Pojdite skozi to počasi iz dneva v dan. Živite za danes, bodite prisotni v vsakem dnevu. Poskrbite zase, da spite, jeste,… Če vam to ne uspe, si poiščite strokovno pomoč.

7. Preložite sprejemanje večjih življenjskih odločitev. Ker ste padli iz ravnovesja in ste razburjeni, se verjetnost napačnih odločitev močno poveča.

8. Ne hranite svoje mračne temne strani. Včasih tako kot mrhovinarji krožite nad lastnimi bolečimi stanji. Bolj kot se ukvarjate z njimi, bolj jih hranite in bolj, ko jih hranite, močnejši so in več jih je. V tem obdobju je tisto, kar morate storiti, enako pomembno kot tisto, česar ne smete storiti.

9. Čeprav se boste počutili bolje, ne pripovedujte neprijetnih dogodkov vsakomur, ki vas je pripravljen poslušati.

Previdno izberite sogovornike, kajti kadar ste tako hudo ranjeni, so nasveti drugih lahko še posebej uničujoči. Raje se pogovorite s strokovnjakom, ki je nevtralen in ima ustrezno znanje.

Otrokom nikoli ne govorite o nezvestobi, še posebej, če ste vznemirjeni. Nezvestoba je zmožna otroku zlomiti srce in vero v ljubezen. Še večjo škodo pa lahko naredi strah, ki ga otroci občutijo, ko vidijo starša, ki je izgubil nadzor nad svojimi čustvi in svojim vedenjem.

10. In nazadnje, ne pozabite, da to ni pika v vaši zgodbi, ampak le vejica. Vaša zgodba se še vedno piše.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!