fbpx

10 prehranjevalnih trikov, ki se jih držijo najbolj fit ljudje na svetu

Prehranjevalni triki
Foto: envato

To so prehranjevalni triki, ki jih velja upoštevati za zdravo življenje in dobro prebavo.

Ti prehranjevalni triki, ki smo jih našli na platformi Reader’s Digest, so vam lahko v pomoč, če želite svojo uravnoteženo prehrano nadgraditi s še bolj zdravimi prehranjevalnimi navadami.

#1 Obroke začnite z juho

Juha je skrivno orožje za ohranjanje vitkosti. Študija iz leta 2014 je pokazala, da imajo tisti, ki redno jedo juho pred obroki nižjo težo od tistih, ki se ji izogibajo. Juha poskrbi za vnos tekočine in zelenjavnih vlaknin, obenem pa nas deloma nasiti, da ne planemo lačni na glavni obrok.

Prehranjevalni triki
Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

#2 Zajtrk z vlakninami

Eden najboljših nasvetov za zdravo prehranjevanje je, da začnete dan z obilnim vnosom vlaknin.  Ljudje, ki uživajo žita z visoko vsebnostjo vlaknin, imajo 80 odstotkov večjo verjetnost, da bodo dnevno zaužili dovolj vlaknin. To pomeni, da izdelke iz bele moke nadomestite s polnozrnatimi, zraven pa dodajte še nekaj sadje.

#3 Arašidovo maslo

Arašidovo maslo zviša kakovost in količino beljakovin, polega tega pa je dovolj hranilen in nasiti naše telo. Izberite takšne z manjšo vsebnostjo soli in sladkorja.

Prehranjevalni triki
Foto: Unsplash/Caju Gomes

#4 Batmanov jedilnik

Želite, da vaši otroci namesto piškotkov začnejo glodati korenje? Vprašajte jih: “Kaj bi jedel Batman?” Raziskovalci z Univerze Cornell ugotavljajo, da to preprosto vprašanje otroke spodbuja k bolj zdravi izbiri hrane. Ko so raziskovalci zastavili vprašanje in otrokom ponudili izbiro med jabolčnimi rezinami ali čipsom, jih je 45 odstotkov izbralo jabolka.

#5 Smutiji

Ko kupujete že pripravljen smutije, bodite pozorni, da vsebuje celotno sadje, ne le sok. Sadni sok nima pomembnih vlaknin, ki jih dobite iz svežega sadja. Poleg tega pa lahko sok na dolgi rok poškoduje vašo zobno sklenino.

Foto: Unsplash/nadine Primeau

#6 Izberite temne steklenice oljčnega olja

Olivno olje lahko brez slabe vesti dodate na seznam živil za zdravo prehranjevanje. Olivno olje ima še posebej visoko vsebnost snovi, ki znižujejo raven “slabega” LDL holesterola in se borijo proti vnetjem. A pozor! Zaradi svetlobe in vročine lahko olja postanejo žarka, zato so najboljše temne steklenice. Poleg tega pa pri nakupu bodite pozorni še, da domov odnesete “ekstra deviško.”

#7 Pred odhodom v trgovino pojejte jabolko

Raziskovalci Univerze Cornell so 120 ljudem pred nakupovanjem naključno dali košček jabolka, piškota oz. so jih pustili lačne. Tisti, ki so prejeli jabolko, so kupili 28 odstotkov več sadja in zelenjave kot tisti, ki so dobili piškot, in 25 odstotkov več kot tisti, ki niso dobili prigrizka.

Foto: Unsplash/Joseph Gonzales

#8 Sesekljan česen pustimo počivati

Ko strok zdrobimo, se sprosti encim, imenovan alinaza, ki sproži nastanek spojin za boj proti boleznim. Česen tako po rezanju ali stiskanju pustite počivati deset do 15 minut. Prehitro kuhanje česnovih koščkov lahko onesposobi encim.

#9 Narežite svoj ananas

Po šestih dneh v hladilniku ananas, narezan na kocke, izgubi 10 odstotkov vitamina C in 25 odstotkov karotenoidov (antioksidantov) v primerjavi s sveže narezanim sadjem, je pokazala raziskava.

#10 Pazite se, ko večerjate v mešani družbi

Raziskovalci z Univerze Cornell so dva tedna opazovali odrasle v italijanskem bifeju in beležili, koliko pice in solate je vsak pojedel. Moški, ki so obedovali v družbi ženske, so pojedli 93 odstotkov več solate kot če so obedovali z drugimi moškimi. Količina, ki so jo ženske pojedle, se ni razlikovala glede na spol spremljevalcev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.