fbpx

10+ presenetljivih znakov, da si zelo, zelo zaljubljena

Po znakih zaljubljenosti, ki jih navajamo v nadaljevanju, boš lahko brez dvoma vedela, da te je zadela Amorjeva puščica!

Ko se zaljubimo, na svet gledamo z rožnatimi očali, vse se nam dozdeva lepše, preprostejše, vse dobiva nov smisel … Znanstveniki so odkrili, da se v trenutku, ko se zaljubimo, v naših možganih aktivira 12 področij, ljubezen pa se lahko izrazi na različne načine: medtem ko nekaterim pomeni občutenje miru in spokojnosti, se drugim zdi nabita s strastjo. Po znakih zaljubljenosti, ki jih navajamo v nadaljevanju, pa boš lahko brez dvoma vedel/-a, kdaj te je zadela Amorjeva puščica.

On/ona se ti zdi nekaj posebnega

Ko smo zaljubljeni, se nam zdi naš partner edinstven. Obenem čutimo, da takšne strasti ne bomo čutili do nikogar drugega v našem življenju. Vzrok takih občutij je povečana koncentracija dopamina (kemične snovi, ki delno vpliva na zbranost) v naših možganih.

On/ona se ti zdi popoln

Ljubezen je slepa, večkrat slišimo. In v tem reklu je precej resnice. Ko so zaljubljeni, ljudje pogosto poveličujejo partnerjeve pozitivne plati in »ne vidijo« napak. Poleg tega se posvečajo nepomembnim podrobnostim, ki jih spominjajo na ljubljeno osebo, in sanjarijo o lepih preteklih dogodkih. Pri tem ima ključno vlogo dopamin.

On/ona se ti zdi popoln.
On/ona se ti zdi popoln.

Življenje je postalo kaotično

Ko smo zaljubljeni, se velikokrat počutimo telesno in duševno nestabilni. Veselje, navdušenost, presežek energije, nespečnost, izguba teka, drgetanje, pospešeno bitje srca in hitrejše dihanje … Vse to je del zaljubljenosti. Vse to nekatere ljudi privede do občutij stresa, panike ali obupa. Enako nihanje razpoloženja se pojavlja pri zasvojencih z drogo, zato lahko rečemo, da je zaljubljenost pravzaprav oblika zasvojenosti.

Obsedenost z njo/njim

Ko smo zaljubljeni, do 85 odstotkov časa, ko smo budni, razmišljamo o svoji boljši polovici. Prisilne misli, kot imenujemo takšno obliko obsesivno-kompulzivne motnje, so posledica znižane ravni serotonina.

Z njim/njo si obsedena!
Z njim/njo si obsedena!

»Ko bi le lahko bila ves čas skupaj!«

Za zaljubljence je značilna čustvena odvisnost, ki zajema posesivnost, ljubosumje, strah pred zavrnitvijo in tesnobo kot posledico ločenosti od ljubljene osebe.

»Za vselej hočem ostati s teboj!«

Zaljubljenca vedno najdeta izgovor, da sta lahko skupaj, in sanjarita o skupni prihodnosti.

»Za vselej hočem ostati s teboj!«
»Za vselej hočem ostati s teboj!«

»Dal/-a ti bom vse«

Tudi če sicer nimajo visoko razvitega sočutja, zaljubljenci pogosto čutijo drug drugega; srečo, želje ali bolečino ljubljene osebe dojemajo kot svojo in so za partnerja pripravljeni žrtvovati prav vse.

»Mu/ji to ustreza?«

Ko se zaljubimo, smo pripravljeni spremeniti svoje prioritete, navade, slog oblačenja. Pripravljeni smo storiti marsikaj, samo da bi se s partnerjem čim bolj ujeli.

»Mu/ji to ustreza?«
»Mu/ji to ustreza?«

Spolnost ni vse

Ko smo zaljubljeni, je spolna sla pomembna, toda še pomembnejša je čustvena povezanost med partnerjema. Po podatkih neke študije se 64 odstotkov anketiranih zaljubljencev ni strinjalo s trditvijo: »Spolnost je najpomembnejša sestavina mojega partnerskega odnosa.«

»Ne morem se nadzirati«

Ko smo zaljubljeni, čutimo, da ne moremo nadirati izbruhov strasti, in to pogosto tudi priznamo.

»Ne morem se nadzirati.«
»Ne morem se nadzirati.«

Ko smo z ljubljeno osebo, nas ni strah tvegati

Tvegana dejanja, ki se jih partnerja lotita z ramo ob rami, krepijo njuno povezanost. Ko skupaj tvegata, se zaradi ljubezni počutita varnejša in srečnejša.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!