fbpx

10 skrajno srhljivih in misterioznih krajev, ki jih ljudje z razlogom NISO OBISKALI že leta

Odročni kraji že od nekdaj vzbujajo veliko pozornosti – misterioznost, ki jo izžarevajo, ljudi namreč izjemno privlači.

Ali si jih tudi vi, čeprav to ni dovoljeno, želite na vsak način obiskati?

1. Semenska banka Svalbard, Norveška

Semenska banka Svalbard, Norveška.
Semenska banka Svalbard, Norveška.

Svalbard je semenska banka, ki leži znotraj arktičnega kroga na norveškem otoku Spitsbergen. Ob morebitni katastrofi bi institucija, ki hrani približno 100 milijonov semen, ohranila semenske vrste z vsega sveta.

2. Otok Severni Sentinel, Indija

Otok Severni Sentinel, Indija.
Otok Severni Sentinel, Indija.

Osamljeni otok Severni Sentinel, ki leži v Indijskem oceanu, je poselilo pleme domorodcev. Informacije o njihovem življenju so skope. V gostem gozdu, ki je skrivališče pred modernim svetom, se domnevno preživljajo z lovom in nabiralništvom.

3. Plutonij v Hierapolisu, Turčija

Plutonij v Hierapolisu, Turčija.
Plutonij v Hierapolisu, Turčija.

Spomenik, posvečen Plutonu, rimskemu bogu smrti, se nahaja v turškem antičnem mestu. Znanstveniki so leta 1965 odkrili, da koncentracija ogljikovega dioksida v zraku na višini 40 centimetrov od tal na tem območju ponoči doseže 35 %, kar zadošča za smrt živali ali človeka v le nekaj minutah.

4. Katakombe v Parizu, Francija

Katakombe v Parizu, Francija.
Katakombe v Parizu, Francija.

Katakombe so Francozi začeli graditi v 18. stoletju. Na pariških pokopališčih so se soočali s primanjkovanjem prostora, zato so začeli posmrtne ostanke meščanov shranjevati v podzemnih pokopališčih. V pariškem podzemlju naj bi bilo pokopanih kar 6 milijonov ljudi.

5. Otok Poveglia, Italija

Otok Poveglia, Italija.
Otok Poveglia, Italija.

Majhen otok Poveglia, ki se nahaja med Benetkami in Lidom, je zaprt za javnost. Med 16. in 18. stoletjem je veljal za zbirališče obolelih od kuge, ki so jih žive pometali na kupe trupel in sežgali. Med letoma 1922 in 1968 je na otoku delovala psihiatrična bolnišnica.

6. Černobilska cona izključenosti, Ukrajina

Černobilska cona izključenosti, Ukrajina.
Černobilska cona izključenosti, Ukrajina.

Leta 1986 se je v Černobilu pripetila jedrska katastrofa, za katero ste gotovo že slišali. Vsem prebivalcem območja je bilo naročeno, naj v trenutku zapustijo domove. Kljub temu lahko v ‘coni izključenosti’ še vedno najdemo različne predmete, ki so jih ljudje zapustili za sabo.

7. Območje 51, ZDA

Območje 51, ZDA.
Območje 51, ZDA.

Območje 51 je ameriško letalsko oporišče, ki leži približno 160 kilometrov severno od Las Vegasa. Ameriška vlada ga uporablja predvsem za preizkušanje novega orožja, v preteklosti pa je postalo znano zaradi številnih teorij zarot, povezanih z nezemljani.

8. Otok Ilha da Queimada Grande, Brazilija

Otok Ilha da Queimada Grande, Brazilija.
Otok Ilha da Queimada Grande, Brazilija.

Otok, ki ga mnogi poznajo pod imenom ‘Kačji otok’, je lociran ob brazilski obali Atlantskega oceana. Ljudem je dostop nanj onemogočen. Na otoku, na katerem živijo številne vrste kač, najdemo tudi približno 4000 predstavnic kritično ogrožene zlate strupenjače (lat. Bothrops insularis).

9. Mavzolej prvega kitajskega cesarja, Kitajska

Mavzolej prvega kitajskega cesarja, Kitajska.
Mavzolej prvega kitajskega cesarja, Kitajska.

Mavzolej Qina Shija Huanga je okrašen z 8000 vojaki, vojskovodji, poveljniki in konji iz terakote v naravni velikosti. Raziskovalci so strukturo odkrili davnega leta 1974, kljub temu pa grobnica kitajskega cesarja še ni bila izkopana.

10. Metro-2, Rusija

Metro-2, Rusija.
Metro-2, Rusija.

V času Stalinove vladavine so v Rusiji vzpostavili skrivno podzemno železnico, imenovano Metro-2. Ta naj bi povezovala različne administrativne enote, ob tem pa prav tako vključevala stanovanja in tehnične sobe.

Dodatne Informacije

Povzeto po:
boredpanda.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!