fbpx

10 skrivnosti vitkosti, ki so znane le Francozinjam

Turisti se pogosto sprašujejo, kako uspejo Francozinje ostati vitke in elegantne, medtem ko jedo čokolado in ogromne količine sira, vse to pa sperejo z vinom. To je toliko bolj presenetljivo, ker niso obsedeni z dietami ali izčrpavajočimi treningi. Njihova skrivnost je v odnosu do hrane, ki se v njih goji že od otroštva.

Katere navade Francozinj bi morali sprejeti tudi v svojem življenju, da ostanemo v formi brez prevelikih težav in celo z veseljem?

10. Hrana kot zakrament

To je verjetno glavna skrivnost vsake Francozinje. S hrano ravnajo spoštljivo in si ne dovolijo, da bi jedle slabo hrano ali kadar so na poti. Lahko rečemo, da so Francozinje obsedene s hrano, a njihova obsedenost je v izvrstnosti in lepoti, ne pa v količini. Francozinje si kosilo in večerjo pogosto privoščijo v restavracijah ali kavarnah ter uživajo v vinu in dobri družbi.

“Za Francoze je obrok zelo poseben trenutek, v katerem si delite zadovoljstvo: hrano in pogovor,” pravi pariška nutricionistka dr. Francoise L’Hermite. “Na žalost je v mnogih drugih državah hrana le gorivo za energijo mišic. Če v hrani ne uživate, kršite vsa pravila prehranjevanja.”

9. Francozinje izberejo kakovost

Francozinje imajo raje najboljše, sveže in najbolj izbrane sestavine. Njihovo načelo je, da se raje odločijo za dražje in boljše, kot pa za več in cenejše. Alternativ ni: vedno bodo to koščki kakovostne temne čokolade ali lahka ročno izdelana torta, nikoli pa ne velika banjica poceni sladoleda (ki bo po vsej verjetnossti vsebovala škodljive transmaščobe); vedno bodo raje izbrale sveže ribe kot poceni piščanca neznane kakovosti.

Francozinje so živa ilustracija univerzalne resnice: smo tisto, kar jemo. Rachel Khoo, lastnica pariške restavracije La Petite Cuisine, pravi: “Čeprav sem imela omejena finančna sredstva, sem si lahko privoščila, da grem na trg s svežo hrano po bagete in sir. Resnično mi je všeč, da v Parizu ni delitve (glede hrane) po družbenih slojih.”

8. Francozinje pogosto položijo vilice na svoj krožnik

Nobena Francozinja ne bo jedla in jedla ter kosilo ali večerjo spreminjala v “gorivo” za svoje telo. Jedla bo počasi, prežvečila in pogoltnila bo vsak košček hrane ter naredila premor za pogovor s tistimi, za katerimi je za mizo, tako da bo običajni obrok slavil okus in druženje.

7. Glede hrane so s seboj popolnoma iskrene, vendar si nikoli ničesar ne prepovejo

Francozinja popolnoma razume, da sta foie gras ali sir brie zelo mastna hrana. Dobro ve, da ne bo mogla ostati v dobri formi, če bo dvakrat na dan jedla rogljičke in svež kruh.

Vendar si nikoli ne bo ničesar prepovedala. Bolje je, da si dovolite, da pojeste drobec tega, kar imate radi, kot da trpite zaradi popolne abstinence. Francozinje ne obžalujejo svojih “petits riens” – tistih majhnih “grešnih užitkov.” Ne smete reči: “Ne jem sladkarij!” in nato z očmi, polnimi lakote in ljubosumja, gledati v krožnik svojega prijatelja. Zakaj se bi tako mučile? To bo pripeljalo le do tega, da boste en dan zlomile in nato še bolj trpele zaradi krivde in pomanjkanja volje.

6. Pri Francozinjah gre predvsem za zmernost in ravnotežje

Če želijo ostati v formi, v enem dnevu ne bodo jedli tako peciva, sira, kot tudi kruha, pravi Rebeca Plantier, avtorica Lessons From France: Eating, Fitness, Family.

Ne prepovedujejo si majhnih užitkov, vendar razumejo, da je vitkost mogoče ohraniti le z zmernostjo in ravnotežjem. Danes lahko pojeste kos torte, vendar vaša večerja takrat ne bo vsebovala dodatnih kalorij. Jutri si lahko privoščite kakšno čokolado, čez dan pa nekaj vina s sirom in oreške.

Fracoska igralka Sophie Marceau na primer je vse, le ne preveč. “Ne jem hitre hrane, ampak obožujem čokolado, ne omejujem se.”

5. Preveč sladkorja ali soli ni zanje

Francoske jedi so znane po svojem elegantnem okusu, in če vsebujejo začimbe, le poudarjajo naravni okus in aromo sestavin. Francozinje so se že od otroštva učile, da karkoli “preveč” ni zanje. Košček torte, ki je presladka ali preveč kremasta, bo zavrnjen v korist lahke kremne ali sadne pite, enako je s preslano ali preveč ocvrto hrano.

4. Francozinje bodo raje počakale na večerjo, kot da bi jedle med potjo

Francozinja lahko med obroki seveda popije skodelico kave s piškotom ali dvema, vendar se zagotovo ne bo pretiravala. Raje bo počakala na večerjo in si privoščila dober kos mesa s solato, pri čemer je lahka lakota najboljši aperitiv za okusno hrano.

Če je kosilo ali večerja predaleč stran in če lačni, je najboljša možnost naravni jogurt brez sladil. Francozi jedo veliko več jogurta kot kateri koli drugi Evropejci. Mireille Guiliano, avtorica bloga French Women Don’t Get Fat, piše, da je poraba tega izdelka v Franciji približno 20 kg na osebo na leto.

3. Vedno jedo za urejeno mizo

Francozinje si ne odrekle užitku, da jedo počasi in z okusom, za lepo urejeno mizo. Niso navajeni jesti na vogalu mize ali za svojo pisalno mizo ter si vmes med jedjo in tipkanjem lizati prste.

Dolgi odmori za kosilo so v francoskih pisarnah zelo pogosti. “Slow food” se bolje prebavlja in vam omogoča, da uživate v hranjenju. Ko jemo v naglici, pogosto nismo pozorni ne na okus, ne na aromo. Zato si želimo po eni uri privoščiti nekaj sladkega, da dobimo odmerek sreče.

2. Biti aktiven je način življenja in ne način, kako pokuriti tisto, kar ste pojedli

Rebeca Plantier ugotavlja, da so aktivnosti del nacionalne kulture v Franciji. Francozinje so pohodnice, hodijo v gore in obožujejo kajakaštvo, igranje tenisa, tek po parkih, smučanje, itd. Poleg tega veliko hodijo. In vse to je način njihovega življenja, ne pa obupan način, da pokurijo hrano, ki jo zaužijejo, ali pa da se mučijo, da bi dosegle popolnost. Francozinje menijo, da je kakršna koli samozloraba škodljiva za naše dobro počutje.

Tisti, ki se veliko gibajo, radi hodijo, jedo kakovostno hrano z užitkom – ti ljudje nimajo prekomerne telesne teže.

1. Francozinje ne skrbi pretiravanje, prav tako ne kaznujejo lastnega telesa

Vsi smo ljudje in vsi si včasih kaj privoščimo. To se zgodi tudi Francozinjam, čeprav jim je mar zase. A tudi če si dovolijo pretiravati in kršijo pravilo zmernosti, tega ne jemljejo kot tragedijo in padejo v skrajnost. Ne bodo kaznovale svojega telesa in rekle: “Včeraj sem pojedla preveč, tako da bom zdaj stradala in dve uri vadila na fitnesu.”

“Pravilo ‘no pain, no gain’ (brez bolečine ni napredka) nikoli ni prišlo do sem,” pravi Rebeca Plantier. In ko so filmsko zvezdo Evo Green (ki je zares vitka) pozvali k dieti in hujšanju za prvo filmsko vlogo, je hitro obupala. “Hrana mi je tako pomembna. Nisem mogla naprej,” je priznala.

Francozinja se bo zelo kmalu začela dolgočasiti, če bo morala računati kalorije, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe in transmaščobe, in bo popolnoma depresivna, če bo morala to znanje prenašati v prakso v zvezi z blaženim delom svojega življenja, hrano. S hrano najraje ravna kot z užitkom, vendar ima vedno v mislih zmernost in ravnotežje. To je umetnost življenja z užitkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!