10 slabih vedenj, ki jih prenašate na svoje otroke, ne da bi se tega zavedali

Genetika je le polovica igre. Druga polovica je vzgoja.

Otroci so neposreden produkt njihovega okolja, kaj se torej zgodi, ko starši nenehno dajejo slabe zglede in jih s tem učijo slabega vedenja? Odgovor je preprost. Pošasti so ustvarjene. Morda so prikupne majhne pošasti, vendar so vseeno pošasti. 🙂

Ko starši tolerirajo grdo vedenje, bodo njihovi otroci pokazali enako grdo vedenje.

Pred vami so primeri in starševski nasveti za slabo vedenje otrok, ki jih ne bi smeli učiti ali delati pred svojimi otroki, kot jih vidi Alex Alexander s portala YourTango.

1. Spodbujanje nasilja kot rešitve

Pred nekaj tedni sem slišal najbolj grozovit pogovor med babico in njenim sedem ali osemletnim vnukom. Dajala mu je navodila, kako naj se pretepa. Njene besede: “Naslednjič ne čakaj, da greš povedati učitelju. Samo udari.” Na prizorišče stopi fantkova mama. Babica ji ponovi besede, ki jih je povedala fantku. Ona le pokima z glavo. Če srednješolec napade drugega dijaka in ga potem ta udari nazaj, je to samoobramba. Toda učiti sedemletnega dečka, da se pretepa, je preprosto smešno.

Če samozaščita ni resnično upravičena, povračilni ukrepi in fizično nasilje niso nikoli boljša rešitev, kakor to, da se zanesete na ljudi, ki vas bodo zaščitili.

Bi lahko ta fantek zrasel v človeka, ki vzame stvari v svoje roke, namesto, da bi poklical policijo? Čisto mogoče. In ali bi ga to lahko pripeljalo kasneje v zapor? Vsekakor. Zakaj? Ker sta ga babica in mama naučili, da se naj na nasilje odziva z še več nasilja.

2. Prikaz slabe športne veščine

Vsi smo že videli starše, ki živijo skozi talente svojega otroka in delujejo preveč agresivno – obtožujejo, kričijo in preklinjajo. Ti starši pravijo, da je otrokova ekipa izgubila zaradi xzy razloga, zagotovo pa nikoli, ker je bila nasprotna ekipa dejansko boljša.

Na nogometni tekmi moje hčerke minuli konec tedna, je mati iz nasprotne ekipe ves čas igre vpila: “Ujemi jo! Podri jo!” Resno? Podri mojo hčerko? To ni boksarski ring, ampak nogomet. Otroci se morajo naučiti ceniti dajati vse od sebe, ne pa biti najboljši. Če svojega otroka vedno postavljate na piedestal, bo večno neuspešen.

3. Nespoštovanje avtoritete

Ko smo že ravno pri športu: ne glede na to, ali nasprotujete sodniku ali vpijete na trenerja, če mislite, da je dobro, da spodkopavate njihovo avtoriteto pred svojim otrokom, potem se motite.

Otroci se morajo naučiti, da vsi delajo napake, tudi odrasli. To je del življenja. Če morate izraziti mnenje, to storite na miren, spoštljiv način in ne pred svojimi otroki. Z omalovaževanjem avtoritete pred otrokom odpravljate spoštovanje, ki ga ima otrok do te osebe. To bo vsem otežilo interakcijo v prihodnosti.

4. Divjanje po cesti

Ne, niste ravnokar prevozili polne črte, da ste me prehiteli z dvema otrokoma na zadnjem sedežu vašega avtomobila! Pa sem že sam bil nekaj kilometrov čez omejitev hitrosti. Ni prav, da kršite zakon in pred otroki kažete bes na cesti.

5. Preklinjanje

Ne maram, da slišim otroka, ki reče “sranje”. Babica iz trgovine in mnogi drugi starši, kot je ona, ne vidijo sranja kot slabe besede. Ampak ne pozabite, grd besednjak pade na plodna tla.

Genetika je le polovica igre. Druga polovica je vzgoja.

6. Izkoriščanje napak drugih ljudi

Ali opozorite na napake in jih izkoristite kot priložnost, da svoje otroke naučite, naj ne izkoriščajo napak druge osebe?

Moja mati je uporabljala takšen način, ko sem odraščal. Ko ji nekaj niso zaračunali na blagajni, se je, pa čeprav čez teden dni, vrnila v trgovino, da bi plačala te stvari. Če želite poštene otroke, pokažite iskreno vedenje.

7. Biti zloben

Zakaj bi se vzdržali verbalnega napadanja drugih pred svojimi otroki? Je sploh potreben odgovor?

8. Pošiljanje sporočil med vožnjo

Ko je bila hčerka stara šest let, sem jo ujel, kako me opazuje, ko sem pisal sporočilo in vozil. Občutil sem nelagodje, da bo s tem dejanjem mislila, da je pošiljanje sporočil med vožnjo varno. Ker nisem hotel biti odgovoren za njeno ali smrt koga drugega zaradi uporabe telefona, sem se zaobljubil, da bom nehal pošiljati sporočila med vožnjo.

9. Izogibanje odgovornosti

Imeti službo je pomembno, prav tako skrb za hišo, odplačilo dolga. Bodite državljan, ki mu je mar za družbo in okolje, saj vse to zapuščate otrokom, vnukom. Prenesite globalno odgovornost na svoje otroke.

10. Izkazovanje nestrpnosti

Zadržite se neprijetnih komentarjev, ko greste mimo brezdomca, ki vas prosi za denar. Naučite svoje otroke, da imajo odprta srca, zlasti za starejše in invalide. Pomagajte razbiti predsodke in stigme tako, da jih ne ohranjate. Tudi če je vaše življenje trenutno težko, še ne pomeni, da bo vedno tako.

Če želimo vzgajati lepo vzgojene, samostojne in samozavestne otroke, moramo te iste lastnosti izkazovati in izžarevati tudi sami. Vsaj večino časa. Vsaj, ko gledajo. Tako vsaj vemo, da smo naredili vse, kar smo lahko.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Zdaj moram živeti do 107. leta”: Cameron Diaz pove, kaj pomeni postati mama pri 47. letih