fbpx

10 stvari, ki bodo osrečile vašega otroka

Ob poplavi takšnih in drugačnih vzgojnih teorij je težko vedeti, kaj je za otroke dobro in kaj ne. Seveda je odgovor na to vprašanje zelo situacijsko specifičen ter se razlikuje od posameznika do posameznika. Vendar pa lahko kljub relativnosti postavimo nekaj osnovnih smernic. Preberite si, katere so stvari, ki bodo osrečile vašega otroka.

To je 10 stvari, ki bodo osrečile vašega otroka.

Dovolj časa za igranje

Igra je razvojno in psihološko gledano zelo pomembna aktivnost v otrokovem razvoju. Skozi igro se učijo raznoraznih kognitivnih, ročnih in navsezadnje socialnih spretnosti. Igra je najboljše orodje za učinkovito učenje, hkrati pa je otrokom v veliko veselje.

Skozi igro se otrok uči
Skozi igro se otrok uči

Divje prepire s partnerjem opravita v zasebnosti

Vsak odnos gre čez težka obdobja in neprijetne prepire. Vendar pa naj se ti odvijajo v zasebnosti. To ne pomeni, da je treba otroku prikrivati, da se mami in očka kdaj skregata.

Ne primerjajte ga z drugimi

Otroka ne primerjati z njegovimi prijatelji ali pa brati in sestrami. Takšne primerjave lahko naredijo veliko luknjo v njegov občutek vrednosti.

Naučite ga ravnanja z negativnimi čustvi

Negativna čustva so del vsakega življenja, poleg tega pa so, čeprav so neprijetna, marsikdaj tudi koristna in smiselna. Namesto da otroku takoj preženete žalost ali pa mu prepoveste jezo, ga naučite, kako naj se s tem konstruktivno sooči.

Tudi neprijetna čustva so pomemben del življenja
Tudi neprijetna čustva so pomemben del življenja

Prepoznajte njegov trud

Trud otroka nam odraslim včasih ni popolnoma očiten, saj se manifestira v drugačni obliki, kot smo vajeni. Vendar pa je za otroka zelo pomembno, da je njegov trud opažen in priznan.

Naučite ga pomembnosti vrednot

Vrednote nam v časih stisk in dilem ponudijo rešilno roko, da se lažje odločimo in sledimo svojim načelom. Pogovarjajte in podučite otroka o pomembnosti vrednot že od majhnih nog. Vendar pa mu pustite prostor, da je njegova lestvica vrednot drugačna od vaše, če to želi.

Pustite mu, da si nabere lastne izkušnje

Vsak starš želi otroka obvarovati pred napakami, vendar pa so na žalost napake, izgube in bolečina nujen del vsakega odraščanja. Pustite svojemu otroku, da naredi nekaj napak.

Otroku pustite, da do določene mere sam raziskuje svet
Otroku pustite, da do določene mere sam raziskuje svet

Privzgojite mu občutek odgovornosti

Odgovornost do okolja, družbe in samega sebe se ne pojavi kot strela z jasnega. Takšno ravnanje zahteva odpovedovanje, prepoved in trud. Zato je pomembno, da otroku občutek odgovornosti vzgojite.

Ustvarite vesele spomine

Študija na Harvardu je pokazala, da se odrasli, ki imajo lepše spomine na svoje otroštvo, bolj moralno odločajo ter bolj verjetno pomagajo sočloveku v stiski.

PREBERITE ŠE: Kaj Slovencem pomeni največ?

Ustvarite vesele spomine na otroštvo
Ustvarite vesele spomine na otroštvo

Bodite srečni

Na koncu je vsak otrok srečnejši, če so srečni njegovi straši.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.