fbpx
Foto: Nina Hill / Unsplash

10+ stvari, ki jih govorijo narcisi in kaj resnično mislijo s tem

To so stavki, ki jih uporabljajo narcisi!

"Obstajajo tri vrste egoistov: egoisti, ki živijo sami in pustijo živeti tudi drugim; egoisti, ki živijo sami, a ne pustijo živeti drugim; in na koncu egoisti, ki ne živijo niti sami, niti ne pustijo živeti drugim." - Ivan Sergejevič Turgenjev

Kdor je bil kdaj v zvezi z narcisom ali manipulativno, strupeno osebo, ve, da imajo njihove besede čisto drugačen pomen, kakor besede drugih ljudi.

Psihologinja Carrie Barron M.D. ugotavlja: “Narcisi na skrivaj trpijo zaradi nizke samopodobe ali negotovosti. Nedavne ugotovitve kažejo, da se veselijo uspešnih manipulacij. Spuščanje nič hudega slutečih, mehkih duš v njihovo sredino, je njihov šport. Resnično verjamejo v svojo premoč, tudi če objektivni dokazi tega ne podpirajo.”

Za dešifriranje jezika narcisa je potrebno bolj poslušati njihova dejanja, kakor njihove besede.

Tu je 12 pogostih fraz, ki jih narcisi uporabljajo in njihov pomen.

1. “Ljubim te.”

Prevod: Rad si te lastim. Rad te nadziram. Rad te izkoriščam. Počutim se odlično, ko te zasipam s sladkimi besedami. Ko te povlečem v svoje kremplje in te zavržem, kadarkoli hočem. Ko ti laskam, lahko od tebe dobim vse kar hočem. Zaupaš mi. Tako z lahkoto se mi odpreš, tudi če si že bil/-a kdaj ranjen/-a. Ko se uloviš v moji zanko, te bom povlekel s seboj. Zavlekel se ti bom pod kožo in ti spodnesel tla pod nogami, samo da bom lahko opazoval, kako padaš.

2. “Žal mi je, da se tako počutiš.”

Prevod: Oprosti, ni mi žal. Končajmo že s tem prepiranjem, da bom lahko v miru nadaljeval svoje nasilno vedenje. Ni mi žal, da sem naredil, kar sem naredil, žal mi je le, da sem se ujel. Žal mi je, da sem odgovoren. Žal mi je, da imaš čustva, ki jih imaš. Zame niso veljavna, ker imam pravico imeti vse, kar hočem – ne glede na to, kako se ti zdi, ali se počutiš ob tem.

3. “Preobčutljiv si/pretirano odreagiraš.”

Prevod: Imaš popolnoma normalno reakcijo na situacijo, ampak vse, kar vidim je, da me želiš ujeti. Dovoli mi, da te še malo spodbudim, da boš dvomil vase. Da postaneš čustven invalid. Dokler ne boš zaupal vase, boš sprejemal oziroma minimiziral in zanikal mojo zlorabo. Medtem ko si tako močno prizadevaš, da bi mi ugajal, uživam vse koristi, brez posledic za moje vedenje.

4. “Nor si!”

Prevod: Sem mojster ustvarjanja kaosa, Uživam v tem, da te provociram. Všeč mi je, ko odreagiraš. Tako lahko s prstom pokažem nate in rečem, da si nor. Navsezadnje, nihče ne bo poslušal, kaj govoriš o meni, če bodo mislili, da si tečen in nestabilen. Pozabi na dejstvo, da sem jaz tisti, ki je resnično besen in nerazumen, ko kdo ogroža moj občutek superiornosti.

5. “Moji bivši so nori.”

Prevod: Zaradi mene so nori. Naredil sem jih takšne. Bilo je tako zabavno! Vse, kar sem moral storiti je bilo, da jih provociram, dokler nisem dobil njihove reakcije. Ko sem jo, sem vse to kasneje uporabil proti njim, da sem vsem pokazal, kako nestrpni in nori so. Kmalu boš tudi ti “nori bivši”.

6. “On/ona je samo prijatelj.”

Prevod: To osebo hranim kot rezervo, za trenutke, ko mi bo dolgčas. Lahko te zamenja, če odideš. Pravzaprav morda že delam na tem. Če se pritožuješ zaradi mojega obnašanja in druženja s to osebo, bom poskrbel, da bo videti, da si ti tisti, ki me želi kontrolirati.

7. “Tako si ljubosumen in negotov.”

Prevod: O moj bog, ta ljubezenski trikotnik je zabaven. Všeč mi je način, kako tekmuješ za mojo pozornost. Na takšen način se počutim zaželeno in močno, ko se spogledujem z drugimi vpričo tebe. Zabavno je ustvarjati negotovost v tebi, ko te opozarjam na pomanjkljivosti, ki jih sploh ni, ali pa na rane, ki že obstajajo. Bolj ko se ti počutiš manjvrednega, manjša je možnost, da boš poskušal ubežati mojemu prijemu. Resnica je, da je vse, v kar sumiš – spogledovanje, afere – res. A naj te opozorim – do vsega sem upravičen.

8. “Imaš težave z zaupanjem.”

Prevod: Sem nezanesljiva oseba, kar kažem s tem, da te od časa do časa vedno znova izdam, razočaram. Tvoj instinkt ima prav, toda v peklu bo hladen dan, če to kdaj priznam. Najboljše, kar lahko narediš je, da si zaupaš in zbežiš. Zdaj, takoj teci v drugo smer – seveda pa bi bilo to zame veliko manj zabavno.

9. “Ne gre vedno le zate.”

Prevod: V resnici gre vedno zame, zame, zame. Če boš kdaj usmeril pozornost k svojim potrebam, bom poskrbel, da se boš osredotočil name. V tebi bom vzbudil sram, krivdo … Kako si dovoliš imeti svoje potrebe pred mojimi? Tvojih potreb nikoli ne bom znal izpolniti. Preprosto nimam čustvene opreme za to – niti si tega ne želim, saj to preusmerja pozornost od osebe, ki je resnično pomembna – mene.

10. “Zakaj ne moreva ostati prijatelja?”

Prevod: Resnično ne maram izgubljati članov svojega harema. Raje bi te zadržal nekje za primer, če te bom v prihodnosti potreboval, ko drugih ne bo. Poleg tega je zbiranje bivših moj hobi. Tako se vedno lahko obrnem na nekoga, kadar mi je dolgčas.

11. “Nihče ti ne bo verjel.”

Prevod: Izoliral sem te do točke, da se počutiš kot da nimaš nikjer podpore. Umazal sem tvoje ime pri drugih, da ne bodo verjeli tvojim lažem. Ne bodo ti verjeli – še posebej tisti, ki še vedno mislijo, da sem neverjetna oseba. Še vedno obstajajo drugi, ki ti lahko verjamejo in ne morem tvegati, da me bodo ujeli. Počutil se boš zapuščen, sam. Zame je to najboljši način, da zaščitim svojo podobo in da te prepričam, da molčiš in nikoli ne govoriš resnice o tem, kdo v resnici sem.

12. “Nikoli ne boš našel nekoga, ki je kakor jaz”

Prevod: Če nikoli ne najdeš nekoga kot sem jaz, je to dobra stvar. Tam zunaj so empatični ljudje, ki bodo s teboj ravnali veliko bolje, kakor sem kdajkoli ravnal jaz. Ne želim si, da bi našel te ljudi ali oni tebe. Nočem, da odkriješ svojo resnično vrednost. Raje imam, da pogrešaš mene.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!