fbpx

Valencija: španski paradiž, ki ne pozna dolgčasa

Foto: envato

Valencija je živahno mesto, v katerem se sodobna arhitektura prepleta z zgodovinskimi zgradbami. Prav zaradi svoje edinstvene podobe sodi med najbolj priljubljena mesta na iberskem polotoku, s pisanim nočnim življenjem in najokusnejšo paello pod soncem.

Gurmane bo prepričalo dejstvo, da je prav Valencia zibelka slovite paelle. Ljubitelje zgodovine bo navdušil širok nabor kulturne in arhitekturne dediščine, ki ga je mogoče občudovati v starem delu mesta. Futurističen videz sodobnih stavb bo prepričal ljubitelje oblikovanja, avanturiste pa preprosto široka paleta aktivnosti in dogodivščin.

Foto: envato

Kdaj v Valencijo?

Če se želite izogniti gručam turistov, ki v poletnih mesecih preplavijo mesto, potem se na letalo vkrcajte aprila ali maja. Vreme takrat je prijetno sončno in toplo, tudi morje je že primerno za nekaj zamahljajev. Kljub temu Valencija sodi med mesta, ki se jih splača obiskati v vseh letnih časih. Že februarja boste tako občudovali cvetoče mandljevce in pomarančevce, pozno spomladi in poleti pa se zabavali na številnih tamkajšnjih festivalih. Tudi jeseni je vreme nadvse prijetno za obisk, mesto pa preplavi umirjen duh po bližajoči zimi.

Foto: envato

Kaj naj si ogledam v Valencii?

Najbolj impresiven del Valencije, ujet na nešteto fotografijah, je projekt arhitekture Ciudad de Las Artes y las Ciencias. Mesto znanosti in umetnosti nudi vrsto aktivnosti za tiste, ki ga obiščejo, mogoče pa ga je občudovati tudi od zunaj. V sklopu kompleksa tako najdete opero, interaktivne muzeje pa tudi največji akvarij v Evropi. V slednjem se nahaja več kot 45.000 živali in kar 500 živalskih vrst. Celoten kompleks je delo slovitega arhitekta Santiaga Calatrave, rojenega prav v Valencii, je postalo ikona mesta, ki je ni mogoče zgrešiti. Nič manj osupljiva ni niti stolnica v Valencii, ki je mešanica romanike, baroka in gotike. Če se povzpnete po 207 stopnicah na vrh, se vam odpre čudovit pogled na mesto.

Ljubitelji dobre hrane in okusne španske kulinarike ne smete zgrešiti osrednje tržnice, kjer se bohotijo sestavine Sredozemlja ter lokalni okusi in začimbe. Mercado Central je največja tržnica s svežimi izdelki v Evropi, najdete pa jo v zanimivi modernistični stavbi v centru mesta. Na svoj račun bodo v Valencii prišli tudi ljubitelji peščenih plaž, ki jih v tem predelu ne manjka. Mestna plaža Playa de la Malvarrosa je naravnost ogromna in se razteza kilometre daleč.

Foto: Unsplash/Quique Olivar

Kako raziskovati Valencijo?

Najboljši način premikanja po mestu je podzemna železnica, ki vas zapelje vse tja do letališča. Kjer se mreža metroja zredči, vam bodo v pomoč tudi lokalni avtobusi. Velik del mesta lahko raziščete tudi peš ali kar s kolesom, na čemer poleg javnega prevoza temelji trajnostni pristop mesta v transportu. Za trajnostno težnjo si je jeseni Valencia prislužila celo evropsko priznanje.

Foto: envato

Koliko stane letalska karta za Valencijo?

Za letalsko vozovnico iz Trsta boste odšteli vse od 15 evrov naprej, v prazničnih tednih pa se cene lahko dvignejo tudi čez 200 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Monica Ballester

Covid-19 omejitve v Valenciji

Za potovanje na špansko ozemlje potrebujete potrdilo o cepljenju (najmanj 14 dni po popolnem cepljenju s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila, negativen rezultat diagnostičnega testa (PCR največ 72 ur pred prihodom, HAT največ 48 ur pred prihodom) ali pa potrdilo o prebolelosti. Vsi potniki, morajo ob prihodu v Španijo predložiti obrazec za zdravstveni nadzor. Ob tem prejmete QR kodo, ki jo je potrebno pokazati ob vkrcanju na letalo in ob prihodu v Španijo. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Valenciji

YOU & CO. Saler Beach Boutique

Hotel se nahaja 10 kilometrov stran od Oceanografskega muzeja in akvarija, zato pa so v bližini metro postaje, ki vas zapeljejo naravnost tja. Trizvezdični hotel se ponaša tudi z družinskimi sobami in teraso za sončenje. Ob jutrih vas razvajajo z a la carte zajtrkom, gostom pa ponujajo tudi storitev concierge.

Palacio Vallier

Petzvezdični hotel se nahaja v okrožju Ciutat Vella, le kratek sprehod stran od osrednje tržnice, v samem srcu mesta.  Elegantno opremljene sobe so pravi oblikovalski biser, vse pa nudijo prekrasen razgled na mestni utrip. V sklopu hotela je tudi velika sončna terasa, nudijo pa tudi bogato izbiro okusne kulinarike v hotelski restavraciji. Vsako jutro vam postrežejo z kontinentalnim ali a la carte zajtrkom.

 

 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!