11 živil, ki se jim morate izogibati, če želite imeti gladko kožo brez gub

Zadnjič posodobljeno: :

Pazite na prehrano in ostanite mladostni!

Nekateri izmed priljubljenih zdravih in ​​hitrih prigrizkov, kot so napitki in suho sadje, bi lahko dejansko škodovali zdravju kože in jo hitreje starali. Zakaj? Zaradi nekaterih njihovih slabih sestavin, kot so velike količine sladkorja, natrija in sulfatov, ki lahko negativno vplivajo na telo, saj ga dehidrirajo in s tem oslabijo kolagen kože.

Pred vami je seznam živil, ki se jim je dobro izogniti, če želite kožo ohraniti čim dlje mladostno in brez toksinov.

1. Juha v pločevinkah

Juhe v pločevinkah so napolnjene z natrijem. Natrij dejansko absorbira vodo v telesih, zaradi česar smo bolj dehidrirani kot prej. Povprečna pločevinka juhe vsebuje več od priporočene dnevne količine natrija. Zaradi visoke ravni natrija lahko preveliko uživanje takšne hrane povzroči dehidracijo. To lahko vpliva na kožo, saj postane bolj suha in nagnjena k gubam.

2. Sadni smutiji

Kljub videzu zdravega prigrizka so dejansko napolnjeni s sladkorjem! Uživanje sladkorja je povezano z zdravjem kože, saj vpliva na kolagen in strukturo kože. Kolagen je pomemben za zaščito kože in ohranjanje njene elastičnosti in mladosti. Če popijete preveč smutijev, lahko sčasoma postane bolj starikava zaradi sadnih sladkorjev.

3. Energijske pijače

Čeprav so te pijače lahko zelo koristne za vse, ki potrebujejo dodaten zagon energije, naj bi dejansko škodile koži. To je zato, ker so polne sladkorja in kofeina, kar pa škoduje koži. Velika količina sladkorja lahko vpliva na zdravje kolagena, kofein pa bo dehidriral vaše telo in posledično kožo, ki postane bolj občutljiva na poškodbe in gube.

4. Ocvrta hrana

Ne škoduje samo zdravju, ampaksmo zaradi nje tudi lahko videti starejši. To je zato, ker ocvrta hrana poveča vnetne spojine v telesu. To pomeni, da takšna hrana draži telo in lahko vname kožo, zaradi česar je bolj občutljiva na zunanje poškodbe (sonce).

Ocvrta hrana hrana draži telo in lahko vname kožo.

5. Rastlinsko olje

Zmanjšanje količine rastlinskega olja, ki ga uporabljamo, lahko pomaga koži. Ker je olje polno transmaščob, dejansko povzroča vnetja, kar pomeni, da je koža manj odporna za vplive škodljivih UV-žarkov. To nam lahko pusti gube in starostne pege, saj se koža ne more pravilno braniti.

6. Suho sadje

Ti okusni prigrizki lahko dejansko privedejo do starejše kože, saj so polni sulfatov. Sulfati so pomembni za ohranjanje plodov, hkrati pa povečujejo raven prostih radikalov v telesu. Ti prosti radikali poškodujejo celice, DNK in beljakovine, kar vodi do prezgodnjega staranja v obliki gub, ki napadejo kolagen.

7. Riževi prigrizki

Riževi prigrizki se zdijo, da so zdrava hrana, a imajo dejansko visok glikemični indeks. To pomeni, da jih telo razgradi enako kot sladkorje. Če imamo v telesu preveč sladkorjev, se zmanjšuje kolagen.

8. Margarina

Najprej so mislili, da je bolj zdrava od masla, v resnici pa vsebuje škodljive polinenasičene maščobe. Uživanje preveč margarine lahko škoduje koži, tako da postane suha in je videti bolj nagubana.

Tudi margarina lahko škoduje koži.

9. Testenine

Predelani ogljikovi hidrati, kot so testenine, beli riž in kruh, lahko škodujejo koži, ker poškodujejo kolagen v njej. To pomeni, da koža postane manj prožna in elastična ter bolj nagubana.

10. Agavin sirup

Ta alternativa medu je pravzaprav zelo bogata s fruktozo, zaradi česar nastajajo gube. Starost je povezana s celičnimi poškodbami in vnetji, zaradi česar lahko na koži nastane več gub in drugih znakov staranja, recimo starostne pege.

11. Jogurti z dodanimi aromami

Ti okusni mali priboljški niso tako koristni, kot se morda zdijo. V teh lončkih se skriva velika količina sladkorja. Ko jih pojemo, se ti sladkorji oprimejo in razbijejo aminokisline v kolagenu in elastinu. Ta lahko povzroči, da se koža prezgodaj postara in je videti gubasta in povešena.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kako se znebiti celulita: znana influencerka razkriva trik, ki celulit odpravi v sedmih dneh