fbpx
Foto: Freepik

Kaj je VPN in zakaj ga v 2021 ZARES potrebuješ?

Vse, kar moraš vedeti o VPN-ju!

Kaj je VPN, zakaj ga potrebuješ, kako deluje in kateri so najboljši VPN-ji? Za vas smo na enem mestu zbrali vse informacije, ki jih morate vedeti o VPN-jih!

Kaj je VPN? VPN (navidezno zasebno omrežje) je preprosta programska oprema, ki je bila ustvarjena za zaščito vaše zasebnosti v spletu z anonimizacijo prometa in lokacije. Lahko pa ga uporabite tudi za marsikaj drugega, ne glede na to, ali gre za odklepanje geoblokirane vsebine ponudnikov pretočnih vsebin (Neftlix, iPlayer, Hulu, Amazon), hiter prenos torrentov, ali kaj drugega.

Po pregledu več VPN-jev ter analizi tega, kar ponujajo, lahko iskreno rečemo, da so VPN-ji zelo enostavni za uporabo in da jih lahko uporabljamo čisto vsi! Ta preprost vodnik brez neumnosti vas bo naučil vsega, kar morate vedeti o VPN-ju.

Kaj lahko naredi VPN za vas?

Zdaj, ko veste, kaj je VPN, si poglejmo, kako vas lahko pomaga zaščititi na nekaj ključnih načinov!

VPN šifrira vse podatke, ki jih pošljete prek interneta

Ko ste povezani s strežnikom VPN, je ves vaš internetni promet šifriran. To pomeni, da nihče ne more videti, kaj počnete v spletu, niti vaš ponudnik internetnih storitev (ISP). To pomeni, da tudi vaš ponudnik internetnih storitev ne more omejiti hitrosti, kar pogosto počne, če na primer pretakate ali igrate igre.

Šifriranje preprečuje hekerjem, da vidijo občutljive podatke, ki jih vnašate na spletna mesta, na primer gesla. To je še posebej pomembno, če uporabljate javni WiFi, saj kiberkriminalci enostavno nadzirajo vašo povezavo v javnih omrežjih. Toda VPN poskrbi, da tudi če bi nekdo ukradel vaše podatke, jih ne bi mogel dešifrirati ali celo razumeti.

Vaša VPN prikriva tudi vaš naslov IP

Spletna mesta in storitve, kot je Netflix, uporabljajo vaš IP za določanje vaše lokacije. Ko se povežete s strežnikom VPN, spletna mesta, do katerih dostopate, vidijo samo naslov IP VPN-ja.

Ker ne morejo več videti vašega pravega IP-ja, ne morejo videti, kje se nahajate. To je bistvenega pomena, če želite zaobiti geoblokade in cenzuro. To pomeni, da lahko dostopate do katere koli oddaje, filma ali igre na svetu in s popolno svobodo brskate v vsaki državi, ki jo obiščete.

Nekateri VPN-ji blokirajo zlonamerna spletna mesta, oglase in sledilnike

Zlonamerna spletna mesta lahko v vašo napravo prenesejo zlonamerno programsko opremo in sledilnike, ne da bi to vedeli. VPN-ji z vgrajeno zaščito pomagajo preprečiti okužbe z blokiranjem teh spletnih mest, preden lahko naredijo škodo.

Nekateri blokirajo tudi oglase in pojavna okna. To preprečuje, da bi zlonamerni oglasi okužili vašo napravo z zlonamerno programsko opremo, kar pomeni, da lahko brez oglasov uživate v pretočnih platformah, kot je YouTube.

Zdaj, ko veste, kaj je VPN, vam predlagamo, da si ga tudi namestite!
Foto: Freepik

Kako deluje VPN?

Vaš VPN ves vaš internetni promet usmerja na enega od svojih strežnikov, kjer je šifriran. Na primer, morda ste v Združenem kraljestvu in se povežete z ameriškim strežnikom. VPN pošlje vaš promet iz Združenega kraljestva v ZDA, popolnoma šifriran. Ker je šifriran, vaš ponudnik internetnih storitev ne more več videti spletnih mest, do katerih dostopate, od kod prihajate, ali pa vam slediti.

Od tam vaš strežnik VPN posreduje vaš promet na spletno mesto, ki ga obiščete, na primer na spletno mesto, aplikacijo ali pretočno storitev, kot je Netflix. Spletno mesto vidi strežnik VPN kot izvor vašega prometa namesto vaše naprave. To pomeni, da ne vidi vašega naslova IP, ampak naslov IP vašega strežnika VPN. Najboljši VPN-ji uporabljajo na tisoče strežnikov in redno posodabljajo svoje naslove IP, zato spletna mesta nimajo dovolj časa, da jih uvrstijo na črno listo in blokirajo. To pa pomeni, da ostanete popolnoma neopazni.

Kako mi VPN pomaga pri pretočnih vsebinah?

Ponudniki pretočnih vsebin, kot sta Netflix in Hulu, z vašim naslovom IP ugotovijo, od kod pretakate. Ko vedo, kje živite, nadzirajo vsebino, ki jo lahko pretakate, na podlagi sporazumov o distribuciji, ki jih imajo v vaši regiji.

S svojim VPN-jem lahko “pretentate” ponudnike, saj mislijo, da imate sedež v drugi državi. Tako imate dostop do dodatne vsebine, ki ni na voljo v vaši državi.

Če se na primer povežete s strežnikom VPN s sedežem v ZDA, lahko odblokirate ameriški Neflix.

Ali so omrežja VPN zakonita?

Na kratko, da! VPN lahko prosto uporabljate v večini držav, vendar obstaja nekaj izjem.

Države, kot sta Kitajska in Irak, prepovedujejo uporabo nevladnih VPN-jev. To pomeni, da so odobreni ponudniki najverjetneje izpolnili zahteve glede varstva zasebnosti in cenzure, zaradi česar so njihove storitve VPN nezaupljive. Podjetja, ki niso v skladu z zahtevami, so običajno blokirana, tako da ne morete dostopati do njihovih spletnih mest in prenesti njihovih aplikacij, ko ste v teh državah.

Kako VPN zagotavlja mojo zasebnost?

VPN-ji obravnavajo veliko občutljivih informacij, zato morajo imeti več kot solidno politiko zasebnosti in stroge varnostne ukrepe. Nekatere varnostne funkcije so videti enake, vendar počnejo zelo različne stvari. Na primer, kljub splošnemu prepričanju uhajanje DNS-ja in IP-ja ni ista stvar. Zato je informiranje samega sebe tukaj ključnega pomena. Poleg tega obstajajo nekateri VPN-ji, ki jim ni mogoče zaupati, zato je pomembno, da ste previdni pri izbiri zanesljivega in varnega.

Zanesljivi VPN-ji ponujajo različne funkcije za zaščito zasebnosti.

Politika brez beleženja

Stroge politike proti beleženju preprečujejo ponudnikom VPN-jev, da bi beležili vašo dejavnost brskanja. Če vaših podatkov ne zabeležijo, jih ne morejo razkriti vladnim agencijam, tudi če so za to pozvani. To tudi pomeni, da če VPN ogrozijo hekerji, ne morejo zbrati nobenih vaših podatkov s strežnikov VPN.

Zaščita pred uhajanjem DNS

Vsakič, ko dostopate do spletnega mesta, računalnik pošlje zahtevo strežniku DNS, da izve IP naslov spletnega mesta. Običajno ta zahteva preide na strežnike DNS vašega ponudnika internetnih storitev in mu razkrije vašo dejavnost brskanja.

Ko ste povezani z navideznim zasebnim omrežjem, se vaše zahteve za DNS preusmerijo na strežnike DNS vašega VPN-ja. Včasih pa lahko vaša naprava kljub temu preusmeri vaše zahteve nazaj na vašega ponudnika internetnih storitev, ne da bi vi to vedeli. Zato je zaščita pred uhajanjem DNS pomembna, saj to preprečuje.

Zaščita pred uhajanjem IPv6

Čeprav je IPv6 zdaj že na voljo, skoraj vsi VPN-ji še vedno uporabljajo naslove IPv4. To ustvarja možnost resne kršitve varnosti.

Če vaš ponudnik internetnih storitev podpira IPv6 in dostopate do spletnega mesta, ki ga prav tako podpira, bo vaš promet do tega spletnega mesta usmerjen prek vašega ponudnika internetnih storitev in ne prek vašega VPN-ja. To bi vašemu ponudniku internetnih storitev razkrilo vašo dejavnost, spletnemu mestu pa vašo resnično lokacijo.

Zaupljivi VPN-ji onemogočijo promet IPv6, da vas zaščitijo pred tem uhajanjem. Še vedno lahko dostopate do spletnih mest, ki podpirajo IPv6, vendar boste to storili z uporabo našega naslova IPv4.

Zaščita pred uhajanjem WebRTC

Vodilni brskalniki, kot so Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer in Opera, uporabljajo tehnologijo WebRTC za medsebojno komunikacijo. Za to morajo poznati pravi naslov IP drug drugega.

Tehnike, ki jih uporabljajo za pridobivanje teh informacij, so naprednejše od tistih, ki jih uporabljajo spletna mesta, kot je Netflix, zato je IP pred njimi težje skriti. Tretje osebe lahko izkoristijo WebRTC, da ugotovijo vaš resnični naslov IP in lokacijo. Zaupljiv VPN bo onemogočil WebRTC in zaščitil vaš naslov IP, da se vam to ne bo zgodilo.

VPN-ji obravnavajo veliko občutljivih informacij, zato morajo imeti več kot solidno politiko zasebnosti in stroge varnostne ukrepe.

Ali obstajajo kakršne koli negativne posledice pri uporabi VPN-ja?

Prednosti uporabe VPN-ja močno odtehtajo negativne posledice, vendar se je treba zavedati tudi nekaterih pomanjkljivosti, da resnično razumemo, kaj je VPN!

Hitrost povezave zna biti nekoliko prizadeta

“Potovanje” vaših podatkov lahko vzame nekaj časa, in ko ste povezani z omrežjem VPN, morajo potovati še malo dlje, da pridejo do strežnikov VPN. Nekaj sekund traja tudi šifriranje in dešifriranje prometa. Normalno je, da se hitrost vaše povezave nekoliko zmanjša.

Nezaupljivi VPN-ji imajo lahko dostop do vaše dejavnosti brskanja

Če uporabljate manj uglednega ponudnika, nikakor ne morete biti prepričani, da si vašega brskanja ne bo ogledal ali ga delil s tretjimi osebami. Če ima vaš ponudnik sedež 5/9/14-Eyes Alliance, bo te podatke morda celo prisiljen deliti z vlado.

Pred tem se lahko zaščitite z uporabo znanega, uglednega VPN-ja s strogo politiko brez beleženja in strežniki, ki temeljijo na RAM-u. Strežniki, ki temeljijo na RAM-u, trajno izbrišejo vaše podatke vsakič, ko se znova zaženejo, zato vaš VPN ne bo imel nobenih informacij o vas, tudi če je to zakonsko zahtevano.

Nekatera spletna mesta blokirajo uporabnike VPN-ja

Nekatera spletna mesta, na primer Netflix, ob prijavi preverijo vaš naslov IP glede na svoj seznam že znanih naslovov IP strežnika VPN. Če se ujema, bodo povezavo blokirali. To lahko premagate tako, da se povežete z drugim strežnikom v isti regiji.

PayPal in nekatere spletne banke lahko na vašem računu označijo kršitev varnosti, če se prijavite s tujega naslova IP.

V okviru svojega spletnega varnostnega postopka lahko PayPal in druge institucije za spletno bančništvo začasno izključijo dostop do vašega računa, če vidijo, da se prijavljate s tujega naslova IP. Ta varnostni ukrep je namenjen preprečevanju prijave mednarodnih goljufov v vaše račune.

Ne skrbite – vaš račun ne bo za vedno zaklenjen. Morda se boste morali obrniti na svojo banko, da odpravite napako. To lahko preprečite z dostopom do svojih finančnih računov, ko ste povezani s strežnikom v svoji državi.

Nasvet za profesionalce: če se želite samo zaščititi v spletu, izberite strežnik blizu vaše fizične lokacije. Če želite odblokirati vsebino iz druge države, na primer tujo knjižnico Netflix, pojdite na strežnik s sedežem v državi, kjer je ta vsebina že na voljo.

Kaj je pomembno pri izbiri VPN-ja?

Zdaj, ko že imate res veliko informacij, kaj je VPN, je pomembno, da izberete VPN, ki ustreza vašim potrebam in zagotavlja najboljšo varnost in zmogljivost. Ko kupujete VPN, priporočamo, da dajete prednost storitvam, ki ponujajo:

  • 256-bitno šifriranje: to je najvišja stopnja šifriranja, ki je na voljo, in bo zaščitila vaše osebne podatke in brskanje;
  • “kill switch”: “kill switch” se vklopi, ko vaša povezava VPN postane nestabilna. Začasno vas odklopi od interneta, da prepreči uhajanje podatkov;
  • stroga politika brez beleženja;
  • zaščita pred uhajanjem DNS in IPv6;
  • podpora strankam: Večina premium VPN-jev nudi podporo 24/7 prek klepeta v živo na svojih spletnih mestih. Le malo storitev ponuja telefonsko podporo, čeprav je tudi ta ponekod na voljo;
  • uporabniku prijazne aplikacije za vaše naprave: oglejte si spletno stran ponudnika storitve. Večina vsebuje posnetke zaslona njihovih aplikacij, tako da lahko pred namestitvijo program “občutite”;
  • velika pokritost strežnikov: potrebujete VPN s strežniki po vsem svetu. To zagotavlja dostop do geblokirane vsebine iz katere koli države. Pomeni tudi, da bo na potovanju vedno v bližini strežnik;
  • strežniki za pretakanje in P2P-optimizirani strežniki;
  • več hkratnih povezav: ne glede na to, ali imate veliko gospodinjstvo ali samo prenosnik in telefon, morate biti sposobni zaščititi vse svoje naprave, ne da bi se morali prijaviti na več naročnin VPN.

Top dva VPN ponudnika 2021

V članku, kjer smo vam poskušali čim bolje razložiti, kaj je VPN, vam bomo zdaj predstavili dva ponudnika storitev VPN, ki sta odlični tako za začetnike, kot tudi za napredne uporabnike VPN-ja.

CyberGhost

CyberGhost je odlična izbira, če ste novi v omrežjih VPN, saj so njihove aplikacije zelo preproste za namestitev in uporabo. Pred povezavo vam ne bo treba spreminjati nobenih nastavitev; samo namestite, se prijavite in že ste pripravljeni! A naj vas to ne zavede, VPN je tudi zelo prilagodljiv. V meniju z naprednimi nastavitvami lahko spremenite svoj DNS, spremenite protokol in nastavite pravila po meri.

CyberGhost upravlja ogromno omrežje. V 89 državah je več kot 6.000 strežnikov. Tudi pretakanje vsebin je enostavno, saj lahko izberete strežnik glede na storitev pretakanja, ki jo lahko odblokira, npr. ameriški Netflix in BBC iPlayer.

Dobite tudi dostop do strežnikov CyberGhost NoSpy. Ti strežniki so zaklenjeni v varnem podatkovnem centru v Romuniji, zunaj jurisdikcije 5/9/14 Eyes. Z njimi se neodvisno upravlja in ves čas deluje na najvišji ravni varnosti. V te strežnike ni vpleten noben posrednik, zato ni nevarnosti uhajanja podatkov ali vdora.

Vsi strežniki CyberGhost uporabljajo 256-bitno šifriranje. Vzdržujejo strogo politiko nebeleženja, aplikacija pa ima vgrajen tudi “kill switch”.
CyberGhost vam omogoča, da hkrati povežete do 7 naprav. Ima tudi izdatno 45-dnevno garancijo za vračilo denarja, s katero lahko VPN najprej preizkusite.

Tehnični podatki: CyberGhost

Dela na: Windows, Mac, Android, iOS, Linux | Odklepanje: Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu | Podpora 24/7: Da | Preizkusna doba: 45 dni | Število strežnikov: 6.800+ | Lokacije strežnikov: 105+ | Države: 88+ | Maksimalno število podprtih naprav: 7

Za nakup: aplikacije imajo številne funkcije; izvrstna raven zmogljivosti; podprti so torrenti

Pomanjkljivosti: aplikacija za iOS je nekoliko šibka

NordVPN

NordVPN se najmanj ujema oziroma kar premaga skoraj vso konkurenco na skoraj vseh področjih! V veliki meri je za to zaslužen protokol NordLynx po meri, ki omogoča, da so povezave z oddaljenimi strežniki še hitrejše in zanesljivejše.

Predvsem pa tukaj navdušujejo ravni varnosti. Čeprav standardno ponuja šifriranje AES-256 – tako kot ameriška vlada – lahko vklopite tudi sistem Double VPN, pri katerem je vaš internetni promet šifriran ne samo enkrat, temveč dvakrat. Priročno je vedeti, kje je vaša anonimnost na internetu najpomembnejša, še posebej če uporabljate javni internet ali pa morda “torrente”.

Zavidljivo je tudi število strežnikov – teh je do 5.000 v približno 60 državah – sočasna povezava pa je mogoča na šestih napravah.

Tako kot njegova konkurenca, tudi NordVPN ponuja močno zaščito pred uhajanje DSN-ja, razširitve proxy za brskalnike Chrome in Firefox ter možnosti plačila, ki vključujejo Bitcoin, Paypal in kreditne kartice. Zelo močan je tudi pri odklepanju Netflixa in drugih storitev. Da je res vse tako, kot mora biti in da se podatki ne beležijo, vsako leto pri NordVPN opravijo temeljito revizijo (PricewaterhouseCooper).

Če bi pri uporabi VPN-ja naleteli na težave, imate na njihovi spletni strani odlične koristne vodnike in nešteto člankov. Vedno vam je na voljo chatbot in odlična podpora strankam v živo 24/7.

NordVPN ima na voljo nekaj možnosti plačila, vključno z mesečnimi naročninami in posebnimi ponudbami. Če ga želite preizkusiti, imate tudi tukaj na voljo 30-dnevno garancijo za vračilo denarja.

Tehnični podatki: NordVPN

Dela na: Windows, Mac, Android, iOS, Linux | Odklepanje: Netflix, iPlayer, YouTube, Amazon, Hulu | Podpora 24/7: Da | Preizkusna doba: 30 dni | Število strežnikov: 5.400+ | Lokacije strežnikov: 80+ | Države: 59 | Maksimalno število podprtih naprav: 6

Za nakup: protokol NordLynx; kakovostna uporaba na mobilnih naprav in na namizju; briljantnost pri odklepanju strani; odlične možnosti pri naročanju na storitev

Pomanjkljivosti: uporabniška izkušnja bi še vedno lahko bila boljša, kljub temu da je že zdaj precej odlična

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!