13 dejstev o Aviciiju, ki bi jih morali poznati

Smrt švedskega didžeja, 29-letnega Tima Berglinga, bolj znanega pod umetniškim imenom Avicii, je pretresla svet. Svetovno znani glasbenik je v svoji karieri ustvaril več elektronskih uspešnic, med njimi izstopajo predvsem Levels, Wake Me Up in Hey Brother. In tukaj je nekaj zanimivih dejstev, ki jih o resnično prezgodaj preminulem DJ-ju gotovo niste vedeli.

1. Soustanovil je dobrodelno organizacijo House for Hunger. Organizacija je leta 2012 ozaveščala ljudi o svetovni lakoti in donirala  milijon ameriških dolarjev neprofitni organizaciji Feeding America.

2. Bil je prvi DJ, ki je bil glavna zvezda v Radio City Music Hall. Njegov nastop je bil 26. septembra 2012.

3. Njegov zadnji album Avīci (01) je prejel nominacijo za najboljši plesni/elektronski album za letošnje glasbene nagrade Billboard Music Awards. Nagrade bodo podeljene 20. maja.

Ali bo Avicii nagrado prejel posthumno?
Ali bo Avicii nagrado prejel posthumno?

4. Svoje umetniško ime je izbral na podlagi prijateljevega priporočila, ki mu je zaupal, da Avīci pomeni najnižjo stopnjo v budističnem peklu. Tim je nato imenu dodal še en i, saj je bilo ime Avici na MySpaceu že zasedeno.

5. Je soavtor in koproducent skladbe A Sky Full of Stars zasedbe Coldplay. Prav tako je koproducent njihove skladbe Hymn for the Weekend.

Koproduciral je tudi skladbo Hymn for the Weekend.
Koproduciral je tudi skladbo Hymn for the Weekend.

6. Njegov prvi veliki hit je bila skladba Levels, ki je izšla 2011.

7. Ko je dosegel dva in tri milijone oboževalcev na svoji Facebook strani, sta izšli skladbi Two Million in Three Million.

8. Leta 2013 je bil nominiran za grammyja za najboljšo dance pesem za skladbo Levels.

9. Na festivalu Ultra Music Festival je leta 2013 za skladbo Wake Me Up na oder povabil bluegrass zasedbo.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=365&v=G0cSVpvoldo

10. Mike Posner, ki je soustvaril skladbo Stay With You, se je Aviciiju zahvalil v skladbi I Took a Pill in Ibiza. V tej skladbi namreč Posner poje “I took a pill in Ibiza / to show Avicii I was cool.”

11. Imel je psa Liama, ki ga je imel zelo, zelo rad.

12. Na svojem Instagram profilu je redno objavljal svoje dvojnike.

View this post on Instagram

🤔😲 The doppelgangers keeps on coming!#FindTimsDoppelgangers

A post shared by Avicii (@avicii) on

13. Leta 2016 se je upokojil zaradi zdravstvenih razlogov. Očitno se je s tremo slabo spoprijemal in živce miril z alkoholom. Hospitaliziran je bil zaradi akutnega pankreatitisa, ki naj bi bil posledica čezmernega pitja alkohola.

View this post on Instagram

Studiomode

A post shared by Avicii (@avicii) on

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!