fbpx

13 najboljših smučarskih središč v Evropi: najboljša smučišča za izkušene smučarje in družine

Foto: Volker Meyer/ Pexels

Zimska smučarska središča v evropskih Alpah in Dolomitih so legendarna, ne samo zaradi odličnega smučanja, ampak tudi zaradi alpskih vasic in letoviških mest. V gorah Italije, Francije, Švice in Avstrije boste našli nekaj najboljših smučišč na svetu.

Visoke nadmorske višine teh smučišč pomenijo zanesljive snežne razmere, zato je smučarska sezona dolga. Ne pozabite, da te gore niso samo za izkušene smučarje. Večina letovišč ima lahke in srednje zahtevne terene, mnoga pa imajo namenske proge in žičnice samo za začetnike.

1. Courchevel, Francija

Courchevel je največje in najbolj znano med številnimi med seboj povezanimi smučišči, znanimi kot Les Trois Vallées (Tri doline), ki tvorijo največjo smučarsko regijo v Evropi. 60 žičnic povezuje dostop do skupno 600 kilometrov medsebojno povezanih smučarskih prog in štirih ledenikov. Celotno območje se razprostira na 10 vrhovih z nadmorsko višino nad 2500 metrov.

Tem izjemnim statističnim podatkom dodajte dejstvo, da letovišča letno prejmejo štiri metre snega in imajo najsodobnejše naprave, ki ohranjajo njihove proge v odličnem stanju. Čeprav je Courchevel priljubljen zaradi odličnega terena zunaj urejenih prog, ima vsaka od petih ločenih vasi dober teren tudi za začetnike. Courchevel je še posebej prijazen družinam: brezplačne sedežnice služijo začetnikom, na žičnicah pa so na voljo magnetni varnostni jopiči za otroke. Poleg vrhunskega smučanja je Courchevel znan po luksuznih namestitvah in odlični kulinariki v več restavracijah z Michelinovimi zvezdicami.

2. Zermatt, Švica

Zermatt se nahaja na jugu Švice, neposredno ob vznožju gore Matterhorn. Znan je po dolgih progah, od katerih se nekatere končajo tik v vasi. Matterhorn Glacier Ride je najvišja žičnica 3S na svetu in na ledenik prepelje 2000 smučarjev na uro. Letovišče ima 3 smučišča, ki so vsa med seboj povezana. Območje Rothorn je primerno za smučarje z različnimi stopnjami izkušenj. Če ste šele začeli smučati, potem imate možnost obiskati park za otroke in začetnike. Območje pod Gornergratom pa je eno najboljših območij za tiste, ki smučanje že dobro obvladajo. Južna stena Matterhorna je v Italiji in izkušeni smučarji lahko smučajo v obeh državah v enem dnevu, tako da smučajo čez prelaz Theodul in se spustijo v italijanski sistem prog.

3. Cortina d’Ampezzo, Italija

Pet vrhov Cinque Torri tvorijo najlepši kraj katerega koli od italijanskih smučišč. Smučanje je tu presenetljivo ugodno, predvsem po zaslugi smučarske vozovnice Dolomiti Superski Pass. Ta omogoča dostop do žičnic in prog s skoraj 400 kilometri medsebojno povezanega smučanja. Vključeno je več smučarskih mest med vrhovi, znanimi kot Gruppo del Sella, in ledenikom Marmolada; celotno to območje je vključeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Cortina poleg smučanja ponuja kilometre slikovitih prog za tek na smučeh, progo za bob, ki je ponoči osvetljena z reflektorji, in olimpijsko drsališče za drsalce.

4. Chamonix, Francija

Vzdušje savojske gorske vasi s tradicionalnimi hišami, konjske vprege in zbledele freske na eni strani – ter sodobna metropola zimskega turizma z edinstveno ponudbo smučarskih prog na drugi strani. Vse to predstavlja Chamonix, znano smučarsko središče, ki leži pod goro Mont Blanc. Gre za svetovno znano smučišče že od zimskih olimpijskih iger leta 1924. Chamonix je pridobil mednarodno slavo kot kraj prvih zimskih olimpijskih iger, slava pa se je nadaljevala, ker ima nekaj najzahtevnejših terenov na svetu.

V Grands Montets, enem od šestih različnih smučišč v Chamonixu, lahko smučate po progah z največjo višinsko razliko na svetu. Manj izkušenim smučarjem bodo všeč območja Brévent – Flégère. Začetniki bodo uživali v progah smučišča Balme – Vallorcine, družine pa bodo uživali na območjih Domaine Skiable des Planards ali La Vormaine.

5. St. Anton, Avstrija

Smučišče sodi med največje in najbolj urejene na svetu. Gre za resnično edinstveno rekreacijsko središče za celotno družino. Na nadmorski višini 1300 m je zajamčen čist gorski zrak, ki naredi bivanje skupaj s tirolskim gostoljubjem še toliko bolj prijeten. Vsi dogodki na in ob smučišču so prepojeni s tradicijo, veseljem in čisto zabavo. Regionalna vlečnica Arlberg omogoča dostop do 340 kilometrov prog, vključno s tistimi na bližnjih smučiščih Lech in Zürs, ki imata veliko možnosti za začetnike in smučarje srednje stopnje. Do teh se lahko pripeljete z avtobusom, nekatere proge v teh letoviščih pa so povezane s St. Antonom s prelazom Flexen. Vas Sv. Anton je sladka gruča alpskih gostiln, trgovin in restavracij, žičnice pa vodijo tik iz vasi.

6. Kitzbühel, Avstrija

Kitzbühel je primeren za vse, ki želijo okusiti čar in razkošje najbolj mondenega središča v Avstriji. Slovesu in prestižu kraja so primerne tudi namestitve, saj je nekaj najbolj luksuznih avstrijskih hotelov in apartmajev prav pod slavno smukaško progo Streif. Legendarno prizorišče svetovnega pokala sicer slovi po izvrstni smuki na prostranih terenih in odlični opremi. Če vam 170 kilometrov smučarskih prog in pobočij ni dovolj, se z avtobusom zapeljite do SkiWelt, ki ponuja še 280 kilometrov prog. Oboje vključuje Kitzbühel Alps AllStarCard.

7. St. Moritz, Švica

St. Moritz je eden največjih draguljev švicarskega zimsko-športnega turizma. Nahaja se v kantonu Graubünden, dobrih 150 km severno od Bergama oz. jezera Como v Italiji. Moritz je znan po svojih dolgih progah in izjemnih terenih, kjer deluje več kot 20 žičnic. Poleg smučanja pa središče ponuja številne druge športne aktivnosti od drsanja, sankanja, kajtanja, smučarskega teka.

8. Val Gardena, Italija

Val Gardena, skupaj s tremi kraji tvori zaključeno celoto. 160 kilometrov prog in žičnic v Val Gardeni se povezuje s tistimi v več sosednjih dolinah med vrhovi Gruppo del Sella, kar ustvarja skoraj 400 kilometrov med seboj povezanega smučanja. Skoraj dve tretjini terena, do katerega pridemo iz Val Gardene, je za napredne in izkušene smučarje. A začetniki in srednje dobri smučarji še vedno čaka več kot 130 kilometrov prog. Obiskovalcem je na voljo tudi ogromno dodatne ponudbe, kot so tekaške steze v obrobju St. Cristine in Ortiseia, bazen in savna v Ortiseiu, bowling center v Selvi ter še marsikaj za vse željne zabave, rekreacije in vrhunske kulinarike. Val Gardena je vključena v vozovnico Dolomiti SuperSki, ki omogoča dostop do 11 drugih letovišč v regiji.

9. Garmisch-Partenkirchen, Nemčija

Garmisch Partenkirchen je največje in najbolj znano smučarsko središče v Nemčiji. Locirano je na skrajnem južnem delu Bavarske, v bližini pogorja Zugspitze. Smučišča v Garmisch-Partenkirchnu so od Münchna oddaljena slabo uro vožnje in so vsako leto v programu tekmovalcev v svetovnem pokalu, kraj je tudi vsakoletna postojanka smučarjev skakalcev na novoletni turneji, leta 1936 pa so tukaj gostili olimpijske igre. Smučišča v Garmisch-Partenkirchnu so povezana čez tri vrhove – Alpspitze, Kreuzeck in Hausberg, skupaj pa je na voljo 40 km različnih prog.

10. Courmayeur, Italija

Courmayeur Monte Bianco – alpski biser, si je ta nadimek zaslužil z neverjetno lepoto pokrajine, ki ga obkroža. Danes je to eno izmed najpomembnejših smučarskih središč na svetu, ki ima tudi primat najstarejšega gorskega središča. Smučarsko področje Courmayeur ponuja 42 kilometrov zgledno urejenih prog, ki se razlikujejo po težavnostnih stopnjah. V kolikor vam je to premalo kilometrov in ste pravi raziskovalci, lahko kupite smučarsko vozovnico Mont Blanc Unlimited, katera skupno ponuja več kot 400 kilometrov smučarskih nebes, v treh državah – Italiji, Franciji in Švici.

11. Grindelwald-Wengen in Jungfrau, Švica

Za znameniti Wengen in njegovo bližnjo okolico, ki sodi v regijo Jungfrau, si je vredno vzeti čas. Strma pobočja in visokogorske doline ponujajo smučarjem in deskarjem skupaj 206 kilometrov smučarskih prog z idiličnimi majhnimi alpskimi kočami. Če svoj oddih preživite v Wengnu, se do hotela odpeljete z zobato železnico. Z njo nadaljujete do vrha smučišča Kleine Scheidegg, prestopite na še bolj strm vlak, ki skozi ročno izklesane predore v steni gore Eiger pelje na Jungfraujoch – Top of Europe. Smučišče First – Grindelwald je znano po številnih aktivnostih na snegu, ki se jim je pred kratkim pridružilo najdaljše sankališče v Evropi.

12. Val d’Isere, Francija

Smučarska legenda Jean-Claude Killy je svoje domače mesto uvrstil med najbolj znana smučišča v Evropi, potem ko je na zimskih olimpijskih igrah leta 1968 v Grenoblu osvojil tri zlate medalje. Val d’Isere si dolino deli s sosednjim Tignesom in zagotavlja več kot 300 kilometrov medsebojno povezanih smučarskih terenov, ki jih oskrbuje več kot 150 vlečnic. Dolina je obdana z vrhovi, ki omogočajo smučanje na nadmorskih višinah do 3450 metrov. Val d’Isere in Tignes ponujata najboljše smučanje tudi za zahtevne smučarje. Tukaj se resnično najde za vsakogar nekaj. Deskarji se lahko preizkušajo v dveh snežnih parkih. V kraju je veliko dobrih restavracij z izvrstno hrano, trgovin, prijetnih dnevnih in večernih lokalov, nočni klubi, diskoteke in kino, pa tudi pokriti bazen in naravno drsališče.

13. Les Arcs, Francija

Smučarsko središče Les Arcs je del enega večjih smučarskih področij v Francij. Odlično pripravljene smučarske proge, skupaj s povezanim smučiščem La Plagne, kamor vas popelje največja gondola na svetu “Vanoise Express”, se področje ponaša s preko 425 km progami. Smučišče je primerno za vse zanesenjake, ter družine, ki si želijo počitnice preživeti na enem največjih smučarskih področij v Evropi.


Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.