fbpx

14 pravil obnašanja po bontonu na družinskih in poslovnih srečanjih

Foto: envato

Praznični čas prinaša takšne in drugačne zabave. Družinske, pa tudi poslovne. Hitro se boste znašli za mizo, kjer bo pomembno, kakšno je vaše vedenje, se predstavili, prinesli poslovno darilo. Vse to pa s seboj prinese pravila bontona, ki ga morda nevede kršite.

Predstavljamo vam 14 pravil, kako se po bontonu obnašati na družabnih dogodkih!

Darilo naj pripada gostitelju

Ko vas nekdo gosti in ste nekam povabljeni, morda že veste, da morate v zameno za gostoljubje, gostiteljem prinesti darilo. Vendar pa pravilo bontona pravi, da darilo, ki ste ga prinesli, ni namenjeno vam. Zato steklenica najljubšega vina, morda ne bo pristala na slavnostni mizi. Kot gostitelj pa se morate vedno zahvaliti za darilo, ne glede na to kakšno je.

via GIPHY

Ne bodite izbirčni

Če ste povabljeni na zabavo v restavracijo, se morate po pravilu bontona držati njihovega jedilnika. Če nekdo drug plača vaš obrok, je povsem nespoštljivo, da bi v dani situaciji prosili za drug meni in za prilagoditev vaše hrane.

via GIPHY

Mize ne zapustite brez besed

Ko zapustite večerno omizje, bodisi na zabavi ali v restavraciji je neprimerno, da od mize vstanete brez besed. Prav tako ni primerno, da poveste, da mizo zapuščate zaradi toalete ali cigarete. Dovolj je, da odgovorite z besedami – oprostite, prosim.

Ne začnite jesti pred drugimi

Zelo nevljudno je, če začnete jesti, še preden so vsi gostje postreženi. Hkrati pa je nerodno, če se jed začne ohlajati, medtem ko čakate. Seveda to ne pomeni, da se morate zagnati v krožnik, takoj ko jed postavijo pred vas. Zato rahlo počakajte, predno začnete jesti.

Sol in poper podajajte skupaj

Ni toliko pomembno, kje na mizi sta sol in poper, pomembno je, da sta skupaj. Za mizi namreč velja pravilo, da stvari odložite tja, kjer ste jih vzeli. Če gre za medsebojno podajo pa morate stvari vedno podati skupaj. Predvsem to velja za sol in poper, saj se ta vedno podajata skupaj, četudi vas gostje za mizo prosijo samo za eno stvar.

Podajanje hrane

Če ste pri veliki mizi, kamor je potrebno podajati hrano, jo podajajte v desno in ne v levo. Hrano vedno podajte v smer urinega kazalca.

Uporaba telefona

Prednost mobilnega telefona je, da lahko človek skoraj ob vsakem času uporablja mobilni telefon, da vzpostavi stik s komerkoli. Uporaba mobilnega telefona je na vseh družabnih srečanjih neprimerna. Če ne morete brez njega, pa naj bo ta na tiho in vsekakor ne na mizi. Ko se želite pogovarjati zapustite javni prostor, nikar ne govorite glasno, ne uporabljajte zvočnikov.

via GIPHY

Sedenje za mizo

Za mizo sedite na celotnem sedalu stola, ne zgolj na njegovem robu, pri tem pa ste lahko naslonjeni na naslonjalo stola. Komolci nikoli ne smejo biti na mizi.

Prekomerna uporaba dišav

Pri nanašanju dišave, obstaja pravilo, manj je več. Z parfumom ne pretiravajte, saj lahko zmoti vsakega obiskovalca.

via GIPHY

Preveč samohvale

Biti ponosen na svoje dosežke je super, celo spodbudno. Vendar pa se v družbi ne spodobi, da predstavite vse svoje življenjske dosežke ter se z njimi postavljate.

Uporaba prtičkov

Kadar so na mizah prtički iz blaga, je pomembno, da le tega položite na kolena in ta naj tam ostane do konca obroka. Po obroku prtiček položite na svojo levo stran krožnika.

Pravilna drža kozarcev

Kozarec vedno primite na sredini peclja, s čimer preprečite, da bi se na steklu poznali sledovi prstov. Kadar so kozarci brez pecljev, jih vedno primite na sredini in ne na zgornjem robu. Bodite pozorni, da kozarcev ne podpirate ali ga celo držite z obema rokama.

Hrana

Kadar si hrano nadevate sami, si vedno vzamete toliko, kolikor boste pojedli. Če vam jo prinesejo drugi, ni potrebno, da pojeste vse, kar imate na krožniku. Povsem sprejemljivo je, če na njem pustite, česar je preveč in kar vam ne tekne.

Zamujanje

Če na dogodke zamujate, s tem pokažete nespoštovanje do gostitelja. Zamujanje, v kolikor ne gre za višjo silo, je izkaz nevljudnosti.

via GIPHY

/a>

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!