15 poklicev, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo

Sodobni poklici

Virtualni asistent, specialist za digitalni marketing, SEO strokovnjak, analitik podatkov, nutricionist in inštruktor zumbe so le nekateri sodobni poklici, ki jih še pred leti nismo poznali, danes pa po njih vlada veliko povpraševanje. Spoznajte 15 poklicev, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo.

Če bi vam še pred desetimi leti nekdo omenil, da je razvijalec aplikacij, bi ga le debelo pogledali. Nove tehnologije ustvarjajo nove poklice, medtem ko nekateri poklici, kot je poklic urarja, izginjajo.

PREBERITE ŠE: To je 10 najbolj seksi moških poklicev po mnenju žensk

Razvijalec aplikacij je izredno mlad poklic, saj še deset let nazaj sploh ni obstajal.
Razvijalec aplikacij je izredno mlad poklic, saj še deset let nazaj sploh ni obstajal.

Oglejte si seznam poklicev, za katere pred nekaj desetletji še nismo slišali in so danes eni od najbolj vročih.

15 poklicev, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo:

Razvijalec aplikacij

Čeprav se zdi, da brez mobilnih aplikacij ne moremo več živeti, pa so aplikacije z nami manj kot desetletje. Google in Apple sta namreč svoja operacijska sistema napovedala šele leta 2007, prvi telefoni z OS Android oz. iOS pa so se pojavili leto pozneje. Danes je razvijalec aplikacij eno od najbolj vročih delovnih mest.

Zumba je v zadnjih letih eksplodirala.
Zumba je v zadnjih letih eksplodirala.

Inštruktor zumbe

Zumba je dinamična plesna vadba, ki temelji na eksotični latinskoameriški glasbi. V ZDA je postala popularna leta 2007, prisotna pa je že od devetdesetih let dalje. Še pred desetimi leti smo lahko inštruktorje zumbe prešteli na prste ene roke, danes pa jih kar mrgoli.

Upravljavec družbenih omrežij

Družbena omrežja so postala sestavni in nepogrešljivi del naših življenj ter poligon podjetij in storitev. Danes jih za pošiljanje sporočil, deljenje slik in informiranje dnevno uporablja več kot milijarda ljudi. Upravljavec družabnih omrežij skrbi za strategijo objav, analizira vedenje sledilcev in konkurenco ter poskrbi, da so objave na družbenemu omrežju aktualne in relevantne.

Bloger/vloger

Pisanje spletnega dnevnika je že leta 2007 za številne posameznike pomenilo glavni vir zaslužka in zaposlitev. Pozneje so se pojavili tudi vlogerji in tisti uspešni s svojimi videoblogi več kot odlično služijo.

Amazon, DHL in druga podjetja se že veselo poslužujejo dronov za dostavo svojih pošiljk.
Amazon, DHL in druga podjetja drone že veselo uporabljajo za dostavo svojih pošiljk.

Upravljavec drona

Droni oz. brezpilotni letalniki niso tako zelo novi na sceni, kot se morda zdi, a šele komercializacija, ki je posledica cenovne dostopnosti dronov, je povzročila, da je postal upravljalec drona poklic za polni delovni čas. Podjetja, kot je Amazon, jih na primer že uporabljajo za dostavljanje svojih pošiljk.

O ostalih sodobnih poklicih, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo, si lahko več preberete v nadaljevanju.

15 poklicev, ki pred nekaj desetletji še ni bilo:

Sodobni poklici.
Sodobni poklici.

Dodatne Informacije

Več informacij:
livingbusiness.coloniallife.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!