fbpx

18 vrst sadja, ki ga lahko jedo psi in kateremu se je potrebno izogibati

Foto: Rarnie Mccudden/Pexels

Ste se tudi vi že kdaj spraševali, ali psi lahko hrustajo sadje in ga lahko uživajo kot priboljšek? Pripravili smo seznam sadja, ki je po priporočilu strokovnjakov varen za vašega psa. Seveda pa morate biti pozorni, saj to ni nadomestilo za uravnotežen obrok, kajti pes potrebuje vnos beljakovin.

Dodajanje zelenjave in sadja v obroke vašega psa ali kot prigrizke čez dan je preprost način za povečanje vnosa vlaknin ali odpravljanje pomanjkanja vitaminov.

Sadje oskrbuje psa z naravnimi minerali in antioksidanti v nepredelani obliki. Prav tako jih hidrirajo, lahko izboljšajo kognitivne funkcije in zmanjšajo različna vnetja.

Kako hraniti svojega psa s sadjem

Obstaja veliko načinov, kako lahko psu ponudite sadež. Lahko kot zamrznjen priboljšek, narezan na manjše koščke ali nariban. Potrebno pa je paziti, da odstranite koščice, olupek, stebelne dele in da mu ponudite narezanega na majhne prebavljive koščke, saj v nasprotnem primeru lahko pride do nevarnosti zadušitve.

Ker je sadje sladka poslastica, je pomembno, da se držite svežega sadja in ne tistega iz pločevinke, saj vsebuje še dodatni sladkor.

Sadje oskrbuje psa z naravnimi minerali in antioksidanti v nepredelani obliki.
Foto: Rachel Claire /Pexels

1. Jabolka

Jabolka so bogata z vlakninami in vitamini A in C, zaradi česar so odličen prigrizek za pse. Odstranite je potrebno vsa semena in stebla saj vsebujejo majhne količine cianida in lahko predstavljajo nevarnost zadušitve in zastrupitve.

2. Marelice

Vsebujejo beta karoten, ki pomaga izboljšati vid. Vsebujejo visoko vrednost karotina, zato ugodno vplivajo tudi na imunski sistem. Prav tako vsebujejo vitamin C in snovi, ki pomagajo pri celjenju ran, ugodno vplivajo na dlako in kožo. Potrebno pa je odstraniti koščico in lupino.

3. Banane

Banane so idealna zelo hranljiva poslastica za pse. V zmernih količinah so banane odlična nizkokalorična poslastica, saj vsebujejo veliko kalija, vitaminov, biotina, vlaknin in bakra.

4. Borovnice

Te malo močne jagode so polne antioksidantov, vlaknin in fitokemikalij, ki srbijo za splošno zdravje imunskega sistema.

5. Melona

Še ena hrana, bogata z vlakninam. Melona je osvežilna in bo psa hidrirala, potrebno je odstraniti lupino in koščice. V kolikor ima vaš pes diabetes pa zanj ni primerna, saj vsebuje veliko sladkorja.

6. Kokos in kokosovo olje

Psu lahko daste majhen grižljaj kokosovega sadja. Ta je bogat z lavrinsko kislino, ki ima številne potencialne koristi, vključno z antibakterijskimi, protivirusnimi, protiglivičnimi in protivnetnimi. Izogibajte se posušenemu kokosu in njeni vodi.

7. Brusnice

Brusnice so odličen vir vitaminov C in E. Skrbijo za imunski sistem, celijo rane, pomembne za rast in presnovo. Vendar je pomembno, da ne pretiravata s količino, saj lahko privede do draženja želodca.

8. Dateljni

Dateljni so varni za pse in vsebujejo vitamine A, C in B. Ker so bogati s sladkorji, pa jih je potrebno dajati zmernih količinah.

9. Kivi

Kivi vsebuje veliko vitamina C zato ugodno vpliva na imunski sistem, presnovo in izboljšuje težave z vezivnimi tkivi. Priporočljivo je hranjenje z le zelo zrelimi sadeži, ki so že dovolj sladki, odstraniti pa morate lupino in vse koščice. Na žalost so na kivi nekateri psi preobčutljivi, saj lahko povzroča drisko.

10. Mango

Ta sladka poletna poslastica je napolnjena s štirimi različnimi vitamini: A, B6, C in E. Ne pozabite le, da tako kot pri večini sadja koščice najprej odstranite, saj vsebujejo majhne količine cianida in obstaja pa tudi nevarnost zadušitve. Mango ima veliko sladkorja, zato ga uporabljajte le kot občasni priboljšek.

11. Pomaranče

Po mnenju veterinarjev so pomaranče v redu, vendar povečini psi niso veliki ljubitelji tega močno dišečega citrusa. Pomaranče so odličen vir vitamina C, kalija in vlaknin, v majhnih količinah pa je sočno meso pomaranče lahko okusna poslastica. Veterinarji priporočajo, da olupite lupino in psu ponudite le meso pomaranče, še prej pa odstranite vsa semena.

12. Papaja

V majhnih količinah so papaje odlične pasje poslastice. Izogibajte se lupine in semen.

13. Breskve

Breskve so sočni prigrizki, polni vitaminov A in C ter vlaknin. Vsebujejo veliko karotina in imajo dober vpliv na imunski sistem. Ugodno vplivajo na srce in ga krepijo, pomagajo pri odvajanju vode iz telesa in pospešujejo prebavo.

14. Hruške

Hruške so sadež, ki so hitro prebavljive. Na črevesje delujejo ugodno, očiščevalno, razstrupljajo telo. Ker so sladkega okusa so pri jih psi naravnost obožujejo. Držite se svežih hrušk brez pecljev, lupine in koščic.

Psi naravnost obožujejo slastne hruške.
Foto: Nathalie De Boever/Pexels

15. Ananas

Nekaj ​​koščkov ananasa je odlična sladka poslastica za pse. To sadje je polno vitaminov, mineralov in vlaknin in je odlično zdravilno sredstvo, ki pomaga pri prebavi in obenem uničuje parazite, gliste ter slabe bakterije v črevesju Odstraniti pa je potrebno lupino in bodice.

16. Maline

Maline so polne antioksidantov in vlaknin. Maline so še posebej dobre za starejše pse, saj imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo sklepom. Vendar vsebujejo majhne količine strupenega ksilitola, zato omejite količino.

17. Jagode

Jagode so hidratantno sadje z veliko vitamina C. Ugodno vplivajo pri driski, napenjanju in drugih prebavnih težavah. Dobro vplivajo na pasjo kožo in dlako. Razstrupljajo celotni organizem in krepijo imunski sistem.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

18. Lubenica

Lubenica je neverjetno hidratantna pasja poslastica, ki je polna vitamina A, B-6 in C ter kalija. Pomembno je, da najprej odstranite lupino in semena, saj lahko povzročijo črevesno zamašitev.

Sadju vedno odstranite peške.
Foto: Marek Szturc/Unsplash

Sadje, ki ga psi ne smejo jesti

1. Avokado

Medtem ko je avokado morda zdrav prigrizek za lastnike psov, ga psom sploh ne smemo dajati. V koščici, na olupku in v listih avokada so persini, strupi, ki pri psih pogosto povzročajo bruhanje in drisko.

2. Robide

Če imate srečo, da imate malo robidnice, je ne delite s kužkom. Njihovo uživanje običajno povzroči drisko.

3. Češnje

Češnje psi siocer lahko uživajo, vendar zaradi majhnosti, dolgih stebel in vgrajenih koščic ni vredno tvegati, da bi jih dali svojemu hišnemu ljubljenčku, saj se z njimi lahko zadušijo.

4. Grozdje

Grozdje je za pse strupeno in ga nikoli ne smemo ponuditi kot prigrizek ali priboljšek. Uživanje grozdja lahko povzroči odpoved ledvic, zato poskrbite, da psu grozdje ne bo dostopno.

5. Limona

Kislost limoninega soka je preveč za želodček vašega psa. Poleg tega so semena tudi strupena.

6. Limeta

Podobno kot limona je tudi to sadje preveč kislo, da bi bilo vredno tvegati. Če ga pes poje, lahko pride do bruhanja, driske in občasnega dermatitisa.

7. Slive

Slive niso primerne za uživanje saj povzročajo vnetje in razdraženost želodca.

8. Rozine

Rozine niso primerne za vašega psa, saj povzročijo bruhanje, drisko in prekomerno slinjenje.

Na začetku je vsekakor bolje, da poskusite vašemu psu dajati po eno vrsto sadja, saj boste tako lažje ugotovili, kako vaš pes nanj reagira. Vsekakor je dobro, da pes dobiva različne sadne priboljške, saj le na tak način poskrbite za vnos različnih vitaminov. Če niste prepričani, ali vašemu psu zaradi zdravstvenih težav lahko ponudite sadje, se obvezno posvetujte s svojim veterinarjem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!