fbpx

20+ neverjetno uporabnih trikov z WD-40: Čudež v pločevinki za vsako težavo

WD-40 je čudež!

WD-40
Foto: WD-40

WD-40 ni le mazivo; to je Chuck Norris med pločevinkami! Od maščevanja umazaniji do varovanja vaših najdražjih predmetov – ta čudež v pločevinki nudi rešitve, za katere bi tudi švicarski nož prosil za avtogram. Preden pa začnete sprej uporabljati kot čarobno paličico, se seznanite z varnostnimi priporočili. Ne želimo si namreč, da se vaša uporaba WD-40 konča z večjo katastrofo kot eksperimenti v Frankensteinovem laboratoriju.

Ko je bil WD-40 prvotno zasnovan kot zaščita zunanje obloge rakete Atlas pred rjo in korozijo, si verjetno nihče ni mislil, da bo postal tako nepogrešljiv junak vsakega gospodinjstva. Njegova transformacija iz laboratorijskega fenomena v stalnico na policah trgovin je prava zgodba o uspehu.

Zakaj je WD-40 tako magičen?

Formulo čuvajo bolj skrivnostno kot lokacijo svetega grala, vendar je znano, da njegova mešanica organskih topil, pogonskih plinov in mineralnega olja ustvarja čudeže pri mazanju, odganjanju vode, preprečevanju rje in čiščenju. Njegova molekularna struktura ustvarja zaščitno pregrado, ki raztaplja umazanijo kot topel nož maslo.

Foto: WD-40
@cleanthatup

Quick fix for streaky or squeaky windshield wiper blades with WD-40 (shout out to @Silver Cymbal for his awesome Youtube video on this) #cleantok #howto #wd40 #cleanthatup @wd40brand

♬ Chill Vibes – Stu Boy


WD-40 doma dela čudeže – od tišanja škripajočih vrat do zaščite vašega vrtnega orodja pred rjo. Njegova uporabnost se ne konča v garaži; avtomobilisti ga ljubijo za čiščenje in poliranje, medtem ko ga vozniki opevajo za hitro odstranjevanje ptičjih daril z vetrobranskih stekel.

@andrelifehack

WD-40 hacks😎 #andrelifehack #andreiemelianov #lifehack #lifehacks #lifehacksforhome

♬ COME DANCING – CHARLESTON – Cavendish

Nekaj najbolj inovativnih načinov uporabe WD-40:

 1. Vodoodporna obutev: En špric WD-40 na čevlje in vodni kaplji boste rekli: “Danes pa ne, draga!”
 2. Čarovnik za odstranjevanje barvic: Mali umetniki po stenah? Brez skrbi, WD-40 reši vsak umetniški zločin.
 3. Žvečilni gumi? Kje?: Žvečilni gumi se je zataknil kjer koli? Razpršite, počakajte, odstranite. Konec drame.
 4. Zimski stražar: Nanesite na kovinske dele cevi in se poslovite od zmrzali.
 5. Anti-megla za ogledala: Razpršite na ogledalo in pozabite na paro po tuširanju.
 6. Pajkov nočni mora: WD-40 po kotih in okenskih okvirjih ter vaš dom bo prost pajkov.
 7. Detektiv za nakit: Zavozlane verižice? Kapljica WD-40 in rešite primer.
 8. Čistilec insektov: Po napornem dnevu na cesti, hitro osvežite svoj avto z WD-40.
 9. Nehajte škripati! Škripanje vrat lahko rešite v sekundi.
 10. Čarobni odstranjevalec nalepk: Stare nalepke, novo življenje brez lepljivih ostankov.
 11. Odstrani oljne madeže: Kot kakšen ulični čarovnik, WD-40 z lahkoto odstrani trdovratne oljne madeže z dovoznih poti ali garažnih tal. Nanesite, pustite učinkovati, nato pa sperite — in voilà, vaša površina je kot nova.
 12. Zrahlja zataknjeno zadrgo: Zataknjena zadrga ni več razlog za paniko. Špric WD-40 in zadrga deluje kot nova. Kot bi mignil!
 13. Prepreči nabiranje snega na oknih: Zaščitite svoja okna pred zimskimi radostmi. WD-40 je vaš ščit pred snegom in ledom.
 14. Odpravi praske na trdih površinah: Nanesite WD-40 na krpo in podrgnite po praskah na keramiki, linoleju, marmorju ali lesu. Praske bodo manj vidne, površina pa bo spet zasijala.
 15. Razrahlja zataknjene LEGO kocke: Da se vašim otrokom ali vam ni treba boriti z zataknjenimi kockami, malo WD-40 in problem je rešen. LEGO kocke se bodo lažje ločile, ne da bi poškodovali male roke ali plastiko.
 16. Čiščenje nerjavečega jekla: Da bo vaša kuhinjska oprema iz nerjavečega jekla spet sijala, nanesite WD-40 na krpo in nežno obrišite površino. Adijo prstni odtisi in madeži!
 17. Čiščenje armaturne plošče: Armaturna plošča vašega avtomobila bo z nekaj WD-40 spet kot nova. Razpršite, obrišite in uživajte v čistosti.
 18. Odstrani super lepilo / sekundno lepilo z rok: Če se vam super lepilo zalepi na roke, razpršite malo WD-40, podrgnite, in umijte z milom in vodo. Kot da se ne bi nikoli nič zgodilo!
 19. Čiščenje srebrnine: Da bo vaša srebrnina spet blestela kot nova, jo nežno obrišite z WD-40. Sijaj bo vrnil stari lesk vašim dragocenostim.
 20. Odstrani vodni kamen iz kopalniških ploščic: Nanesite WD-40 na problematična območja, pustite delovati nekaj minut, nato obrišite. Kopalnica bo spet sijala, kot da je nova.
 21. Pomirite škripanje talnih desk: Škripajoče talne deske lahko hitro postanejo nadležne. Kapljica WD-40 na škripajoče mesto in vaš dom bo spet tih kot miška.

Z vsemi temi triki je WD-40 resnično čudežno orodje, ki spremeni vsakdanje težave v preproste rešitve. Zaloga tega čudežnega spreja je torej obvezna oprema v vsakem domu!

@randomclipsisbetter

How to restore your headlights #restore #headlights #car #carheadlights #usefull #tips #tricks #tipsandtricks

♬ sonido original – RANDOM CLIPS

Kako je WD-40 nastal?!

WD-40 je zelo priljubljeno večnamensko mazivo, ki je bilo izumljeno leta 1953. Ime “WD-40” izhaja iz izraza “Water Displacement, 40th formula”, kar pomeni “40. formula za odganjanje vode”. Izdelek je bil razvit po 39 neuspešnih poskusih, zato številka 40 označuje uspešno formulo, ki je bila razvita na 40. poskus.

Podjetje, ki stoji za WD-40, je Rocket Chemical Company, ki se je kasneje preimenovalo v WD-40 Company, Inc. Njegov prvotni namen je bil preprečiti korozijo in odstraniti vlago iz elektronskih delov in opreme za rakete, zato je bil sprva uporabljen predvsem v vesoljski industriji. Zaradi svoje učinkovitosti in vsestranskosti je WD-40 hitro našel pot v številna gospodinjstva in industrijska okolja po vsem svetu, kjer se uporablja za širok spekter aplikacij, od odstranjevanja škripanja in zaščite kovin pred rjavenjem do čiščenja in odstranjevanja madežev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.