3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža

3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža

Včasih je dovolj, da poznaš osnove nege kože – vsak večer pred spanjem umiješ svoj obraz, ne spiš z ličili in se poskušaš upreti mastni in sladki hrani. Če boš želela doseči sijočo kožo, boš morala narediti več, in sicer opustiti slabe navade, zaradi katerih se koža stara hitreje.

Kako zelo pomembno je skrbeti za kožo, gotovo veš. To je to največji človeški organ, ki preprečuje, da bi prišlo do okužb – torej koža je v vlogi ovire, skozi katero je težko vdreti, če je zdrava in navlažena (če je suha in razdražena se zgodi, da se naredijo razpoke, ki so popolno okolje za zunanje škodljive vplive).

In ko govorimo o koži obraza, je pomemben še en vidik – staranje in z njim gube, ki se jih marsikatera ženska boji in se jim upira z lepotnimi posegi. Kakšna bo tvoja koža, je seveda v veliki med odvisno od genetike, vendar lahko veliko storiš tudi z ustrezno nego in dobrimi navadami, brez operacij. Prvo boš seveda morala opustiti slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža. In katere so?

S čim brišeš obraz?

Drgnjenje obraza z brisačo je postopek, ki ga izvaja verjetno vsaka ženska. Strokovnjaki pravijo, da stvari le niso tako preproste in priporočajo drugačno metodo brisanja obraza, ki se je poslužujejo tudi japonke, za katere vemo, da imajo sijoč obraz – namesto, da obraz obrišeš z brisačo, ga obriši z rokami, in sicer tako, da z dlanmi od nosa proti ličnicam ‘pobiraš’ kapljice vode. Ta metoda je učinkovitejša zaradi tega, ker naj bi vsak izdelek, ki ga boš kasneje uporabila, bolje prodrl v kožo.

Z brisačo tudi sicer ni nič narobe, vendar bodo vse bakterije, ki se nahajajo na njej, preselile na tvojo kožo. Pomembno je torej tudi, da imaš ločeni brisači za telo in obraz.

Spiš z obrazom na laseh.

Če imaš dolge lase, se pogosto lahko zgodi, da se med spanjem nanje tudi uležeš – to naj ne bi bilo prijazno koži, saj lahko maščoba z las zamaši pore. Izdelki, ki jih uporabljaš za lase, naj bi razdražili kožo, zato je priporočljivo, da narediš rahel čop (da ne poškoduješ las).

Spiš z obrazom na laseh.
Spiš z obrazom na laseh.

Ko smo ravno pri spanju, je pomembno omeniti tudi, da bi bilo smotrno, da pogosteje menjaš prevleko vzglavnika, na kateri se hitro nabere umazanija s tvojih las.

Prepogosto delaš piling obraza.

Piling obraza je za številne ženske sestavni del dnevne rutine. In zanj velja, da odstrani odmrlo kožo, olje in ostale nečistoče, vendar ta naj bi imel tudi negativne lastnosti – s pilingom naj bi odstranila zaščitni sloj kože na obrazu, ki se nahaja med žlezami in zunanjim okoljem. To pomeni, da se tvoja koža izsuši, zato žleze začnejo proizvajati več olja, da bi nadomestile izgubo. Piling tako poruši ravnovesje med preveč suho in preveč mastno kožo.

Prepogosto delaš piling obraza.
Prepogosto delaš piling obraza.

Priporočljivo naj bi bilo, da piling narediš enkrat tedensko (in NE več večkrat na teden, kot pravijo navodila na izdelku) in namesto tega začneš uporabljati neagresiven čistilec za obraz, ki bo očistil umazanijo z obraza.

Krema proti gubam ni dovolj.

Če si vstopila  v obdobje, ko naj bi začela uporabljati kremo proti gubam, je zelo pomembno, da spoznaš, da krema ne bo naredila čudeža, če ne boš vlažila kože.

Vlaženje bi moralo biti sestavni del tvoje jutranje in večerne rutine, ker je njegova vloga ta, da koži priskrbi vse tisto, kar je izgubila pri čiščenju. Hidracija naj bi zmanjšala tudi pojav finih linij in gub, nadzorovala naravno proizvodnjo olja in pomagala, da lepše naneseš ličila.

Strokovnjaki tako svetujejo, da očistiš obraz, nato naneseš kremo proti gubam in serum in nato navlažiš kožo s kremo, ki ustreza tvojemu tipu kože.

Krema proti gubam ni dovolj.
Krema proti gubam ni dovolj.

Če se še loviš in ne veš, kako pravilno negovati kožo, boš v tem članku našla pojasnila, katere 4 obvezne korake pri negi kože bi morala upoštevati. Tudi svojemu dragemu lahko preneseš znanje, saj so nasveti primerni za oba spola.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Vogue je izbral 15 legendarnih dolgih pričesk, zaradi katerih boš odpovedala frizerja