fbpx

3 stavki, ki jih narcisi uporabljajo, da bi vas zadržali ob sebi

Film Rebecca / Foto: imdb

Manipulacija je njegovo sredstvo, da vas obdrži ob sebi! Manipulatorji so izjemno prefinjena bitja, ki jih, težko prepoznamo. Skrivajo se za obrisi neskončnega razumevanja, tihe podpore in nas navdihujejo s svojo energijo.

Ljudje z narcistično osebnostno motnjo si nenehno prizadevajo biti v središču pozornosti, zahtevajo, da ste jim predani, v zameno pa ne dajo veliko ali vam dajejo iluzijo, prevaro in razočaranje. Romantičen odnos s takšno osebo se lahko zlahka spremeni v strupen, še posebej, če ste empatična in občutljiva duša, ki daje svoje srce v celoti.

via GIPHY

Ko ujamete narcisa v laži ali prevari, bo začel uporabljati spretne taktike manipulacije, da vas obdrži. Pogosto prelagajo krivdo na druge ali na vas, kar lahko negativno vpliva na vašo energijo, razpoloženje in zdravje, dokler ne ugotovite, da je vse le iluzija.

Tu so 3 stavki, ki jih narcisi najpogosteje uporabljajo, da bi vas zadržali ob sebi.

1. Nisem kriv (ti si)

Prelaganje občutkov krivde je nekaj, kar znajo narcisi spretno uporabljati. Če je v odnosu kaj narobe, narcis ne bo nikoli priznal svojih napak in bo krivdo preložil na svojega partnerja. Poskušal vas bo prepričati, da ste sami krivi za vse težave. Zaradi tega se žrtev manipulacije večinoma sprašuje, ali je naredila napako, zapade v depresijo in se ji sesuje samozavest. Ko se kaj takega zgodi, je najpomembnejše, da se ne umaknete in se borite zase.

via GIPHY

2. Nihče te ne bo ljubil, razen mene

To je besedna vaba, ki jo narcis uporablja, da zadrži svojega partnerja. Žrtev prepriča, da ni dovolj dobra, da je nevredna ali neprivlačna, da je nihče drug ne bo imel rad. Tako oseba ostane z narcisom in misli, da si ne zasluži nič boljšega, izgubi vse upanje in obupa. Žrtev manipulativnega narcisa se sooča z nizko samozavestjo in se odreče boju in spremembam, ker dvomi v svoje kvalitete. Pojavlja se tudi strah pred osamljenostjo, nato pa kljub strupeni energiji ostane v slabem odnosu.

via GIPHY

3. Tega nisem rekel, domišljaš si

Ko nekaj ne bo šlo po načrtu narcisa, bo partnerju vsilil mnenje in ga spretno vstavil v enigmo. To je njegov način “pranja možganov” in prepričevanja žrtve v nasprotno. Ko narcis izgovori takšno frazo, skuša sogovornika prepričati, da je z njim nekaj narobe. Če se takšno vedenje nadaljuje dlje časa, se lahko žrtev manipulacije sooči s z depresijo in nizko samopodobo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!