fbpx

3 stopnje povezanosti za uspešno zvezo: le redkokateri par uspe imeti vse tri

"Ljubite drug drugega, toda iz ljubezni ne delajte spon; naj med obalami vaših duš raje valuje morje." - Kahlil Gibran

Je za uspešno zvezo dovolj, da sta partnerja povezana na čustveni, fizični ali intelektualni ravni? Je res vse tako preprosto? Ali preveč kompliciramo in se ne osredotočamo na preprostost? Smo morda tako ambiciozni, da si vedno želimo vse?

Za uspešno zvezo je dovolj, da sta povezana na dva od teh treh načinov. Ste lahko zadovoljni z dvema od treh? In katerega izmed teh načinov ste pripravljeni prezreti?

Bodite torej iskreni do sebe in ugotovite, kaj je za vas najpomembnejše.

Čustvena povezanost

Na ravni čustvene povezanosti je vse na prostem. Izpostavljeni in ranljivi ste, in prav je tako, saj je svet resničen in vi ste resnični. Rabite veliko poguma, da se popolnoma odprete in se izpostavite pred partnerjem. Takšen odnos deluje v popolnem zaupanju. Vedeti morate, da partner ne bo zlorabil vaše ranljivosti in vas ne bo namerno ranil. Ta povezanost omogoča, da čutita drug drugega, vesta, kaj ima nekdo v glavi in intuitivno reagirata na potrebe svojega partnerja. Razumevanje na globlji ravni ne zahteva razlag, le poslušanje in potrditev, da ste tam drug za drugega.

Če vam to ni prioriteta, še ne pomeni, da v vašem odnosu ni stabilnosti. Mogoče je poslušati in sočustvovati, ne da bi bili posebej pozorni na to stopnjo povezanosti. Možno je imeti zdrav odnos, tudi če je eden od vaju odprt in nosi srce na dlani, drugi pa zaprt in tih. Lahko komunicirate in delite vse, kar potrebujete za uspešno partnerstvo, ne da bi se lotili globoke analize. Lahko delite veselje in skrbi s svojim partnerjem brez globoke čustvene povezave – na ravni prijateljstva, skrbnosti in podpore.

Intelektualna povezava

Ali je za vas najpomembneje, da imata enake vrednote in stališča? Da bereta iste knjige in razpravljata o njih? Da na enak način doživljata umetnost in kulturo, da vaju duševno spodbujajo iste stvari? V tem primeru je pomembno, da cenite inteligenco in način razmišljanja svojega partnerja in on vašo ter da v intelektualni povezavi najdeta navdih, izpolnitev in zadovoljstvo.

Če vam manjka ta vidik razmerja, bo morda enemu od vaju kmalu postalo dolgčas, ker ne bosta imela veliko tem za pogovor. Če imata različne okuse in različne estetske vrednote, lahko to predstavlja kamen spotike in ustvari neskladje zaradi občutka, da ste vi na višji ravni od partnerja, ali da on misli, da ste vi na nižji ravni. Če pa tovrstne povezave ne potrebujete in so vam bolj pomembni čustvena toplina in fizična intimnost, boste lahko uživali v partnerjevem “filozofiranju”. Oziroma boste neodvisno od partnerja izpolnili svoje intelektualne potrebe.

Fizična povezava

Nekateri pravijo, da ko ste povezana na telesnem nivoju, je to pokazatelj, da pripadata drug drugemu. Odnos se ustvari skozi telesno intimnost in je pomemben aspekt zveze – za marsikoga najpomembnejši. Ne gre samo za seks, temveč za fizično bližino, ki vključuje izražanje nežnosti, božanje, objeme in poljube – znake pripadnosti.

Seks lahko imamo brez izražanja globlje intimen povezanosti in mgoče je imeti globoko intimno povezanost brez seksa. Ne glede na to, kako pomemben je ta vidik odnosa, in da ga pogosto štejejo za osnovo odnosa, izkušnje govorijo, da na tej podlagi ni mogoče ničesar zgraditi, ohraniti in izboljšati, zato ni tako nenavadno, če ta vidik za vas ni tako pomemben. In če manjka, ste kljub temu zadovoljni v svojem odnosu.

Vse tri ravni

Seveda želite najti nekoga, s katerim boste povezani na vseh treh ravneh, in to se zdi idealno. Čeprav se zdi, da to ne bi smelo težko, se redko zgodi, da so izpolnjene vse tri stopnje.

Ste pripravljeni izbrati tisto, brez česar ste lahko? Ali se ničemur ne želite odpovedati? Je samo cel paket ljubezni dovolj dober za vas?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!