fbpx

35. festival Druga godba 2019: fuzija etno in moderne melodije

35. festival Druga godba 2019: fuzija etno in moderne melodije

Najpomembnejši glasbeni festival Osrednje Evrope bo 35. leto zapored odkrival nove glasbene žanre in navduševal z živo umetniško ustvarjalnostjo, ki združuje etno in moderno melodijo iz vsega sveta. Festival se je začel s pred dogodkom v mesecu aprilu, na katerem so uživali ljubitelji fotografije – uradno pa ga bo 21. maja v Ljubljani otvorila francoska zasedba Ar Ker, zaključil pa se bo v Mariboru z južnoafriški glasbeniki BCUC. Med nastopajočimi sta tudi dva slovenska solista in ena glasbena zasedba.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Različna prizorišča v Ljubljani in Mariboru
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
od 10 € do 49 €

Kot se organizatorji festivala Druga godba 2019 radi pohvalijo, je to najpomembnejši festival osrednje Evrope, ki s svojim pristopom (ponovno) odkriva glasbene žarne in se tako uvršča med edinstvene dogodke v slovenskem kulturnem prostoru.

Že od nastanka festivala Druga godba organizatorji iščejo sveže glasove, s katerimi želijo vsem obiskovalcem ponuditi vpogled v glasbene tradicije in kulturo narodov.

Letošnji festival Druga godba 2019 je v okviru preddogodka odprla Tjaša Gnezda, fotografiranja, ki je mnoge udeležence navdušila s fotografsko razstavo Bokamoso (v prevodu iz Sotho jezika pomeni »prihodnost«). V delu prikazuje Afriko skozi svetlejšo perspektivo, ki je močno v nasprotju z medijsko agendo.

V seriji portretov zajema živahnost osebnosti, hierarhijo, svetlobo klavirske resonance, gentrifikacijo in melanholičnost realnosti v johannesburškem predelu Maboneng, območju, ki se je preoblikovalo v ustvarjalno središče.

View this post on Instagram

@DakhaBrakha [🎧 in BIO] is still somewhat of a cult phenomenon in Ukraine. For the past 18 years, this award-winning, theatrical quartet of multi-instrumentalist singers has been experimenting with Ukrainian folk melodies and rhythms, mixing genuine, ethnically specific material with minimalism. DhakhaBrakha create wild and unforgettable music that is at once sacred and modern. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #drugagodba2019 #festival #worldmusic #east #ukraine #quartet #wild #unforgettable #music #folkmusic #folk #vocal #percussion #acapella #string #piano #accordion #djembe #minimalism #modern #ancient #mix #fusion #easterneurope #drugagodba #kinosiska

A post shared by Druga godba (@drugagodba) on

Festivalsko dogajanje se bo uradno začelo 21. maja, in sicer bo v Ljubljani festival odprla francoska zasedba Ar Ker. V prihajajočih večerih bodo nastopili umetniki iz držav, kot so Poljska, Združeno kraljestvo, ZDA in drugih. Med njimi bo nastopila tudi slovenska skupina Bakalina Velika, solistka Irena Tomažin in Tine Grgurevič, bolje znan pod umetniškim psevdonimom Bowrain.

Festival Druga godba 2019 bo v Ljubljani trajal do 24. maja, nato se zadnji festivalski večer, ki bo 25. maja, seli v Maribor. Slavnostno se bo zaključil z južnoafriško skupino BCUC.

Vstopnice so na voljo v prodajni mreži mojekarte.si, Cankarjevem domu, Kinu Šiška in Narodnem domu v Mariboru.

Dodatne Informacije

Več informacij:
drugagodba.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!