4 močni načini, da strupeno zvezo spremenite v zdravo

Zadnjič posodobljeno: :

Komunikacija je ključ do sreče.

Na spletu lahko najdete kopico priporočil in nasvetov, kako končati toksično zvezo, da ohranite svojo integriteto in samozavest. Manj pogosto pa se piše in govori o tem, da se strupeno razmerje lahko spremeni v zdrav odnos in kako to storiti.

Je mogoče preoblikovati toksično razmerje? Da, vendar če obstajajo določeni pogoji – medsebojna ljubezen in volja do sprememb, in če toksično razmerje nima patoloških oblik, ki ogrožajo vaše duševno zdravje in življenje.

Dve zdravi osebi sta lahko strupeni, če imata slabo komunikacijo, močno trmo in jima primanjkuje spretnosti, da bi med njima vzpostavila ravnovesje ter skupne vrednote.

Način na katerega lahko deluje preobrazba je, da oba vidita težave v odnosih kot katalizator za razumevanje in spoštovanje razlik drug drugega.

Začnite z komunikacijo!

Pogovorita se, izrazita svoja čustva

Se eden izmed vaju počuti zanemarjenega ali preobremenjenega zaradi potreb partnerja?

Uporabite to vajo za boljše razumevanje drug drugega. Izpostavite svoj resnični jaz, občutke, strahove in pričakovanja. Tu ni napačnih odgovorov, vse so samo informacije. Cilj vaje je slišati in prejeti te informacije ter se bolje razumeti.

Izpostavite eno pomembno stvar. Odgovorite si na vprašanje, kaj je za vas najpomembnejše v partnerskem odnosu in zakaj se splača truditi za vajin odnos. Ne pričakujta enakih odgovorov, saj sta obe stališči resnični in veljavni.

Ko verjamete, da mora obstajati ena resnica, se vsi trudijo dokazati svojo resnico in jo vsiliti kot veljavno, kar pa je slepa ulica. Sprejmite dejstvo, da imata različne poglede na tisto, kar vama je pomembno.

Ko to sprejmete, se vam ni treba več truditi, da bi dokazali svojo trditev. Lahko se osredotočite na razumevanje položaja partnerja in skupaj poiščeta rešitev.

Razmislite o preteklosti

Ko prepoznate svoje občutke in načine, kako se odzivate na partnerjeva čustva, je čas, da preučite preteklost. Poiščite vzorce iz preteklih odnosov v trenutni zvezi. Ugotovite, kaj je tisto kar igrate in kaj je tisto kar ponavljate. Preverite, ali lahko najdete povezavo med preteklo travmo, strahovi, ranami in trenutnim vedenjem ter čustvenimi reakcijami.

Najdita spet skupne poti.

S partnerjem podelite svoje najgloblje bolečine in rane, bodite odprti in ranljivi. Razkrijte jim svojo temno plat in ostanita skupaj na svetlobi – ne identificirajte se s tem, kar ste bili in kaj nosite v svojih izkušnjah. Začnite zdravljenje tako, da si vzamete čas, in da predelata vajine najglobljih strahove. Sprašujete, poslušajte. Na takšen način bosta še bolj razumela drug drugega ter se še bolj povezala.

Ugotovite, katere vloge igrate

Da bi prekinili vzorce, ki povzročajo čustveni tobogan, morate v razmerju prevzeti vsak svoj del odgovornosti. Ugotoviti morate, kakšne vloge igrate. Razmislite, kako občutljivi, kritični, razdražljivi, depresivni, zaprti ste.

Morda igrate vlogo žrtve ali vlogo velikega kritika, otroka ali nemočne osebe. Morda verjamete, da ste neumni ali premalo dobri – vse negativna prepričanja so vloge, ki jih igrate in iščejo potrditev, da se z njimi identificirate.

Vprašajte partnerja za nasvet, kako se spoprijeti s težavo, ki jo ustvarjajo vaši vzorci in vedenje

Kaj bi lahko storili, da bi se izognili situaciji, ki se je že večkrat ponovila in oba pripelje v slepo ulico? Morda vam ne bo ponudil nobenega nasveta, da ne bo kritiziral vaše šibkosti, ampak vas bo objel. Morda vas bo vprašal, kaj lahko stori, da bi se počutili bolje.

Ko prideta v konflikt, tega ne uporabljajte za to, da bi partnerja potisnili od sebe, temveč za zbližanje. Trud, ki ga bosta vložila bo poglobil vajino čustveno bližino skozi razumevanje in prijateljstvo, ki si ga izkazujeta.

To ne pomeni, da se ne boste nikoli več prepirala, ampak da ne boste dovolili, da bi prepiri spodkopavali vajin odnos, iz njih se boste nekaj naučili. Naučili se boste deliti odgovornost, namesto da bi jo prelagali drug na drugega ali molčali ter zatrli občutke, da bi se izognili konfliktom.

Ostali boste odprti in ranljivi, tudi ko boste razočarani, prizadeti ali jezni, in to je velik dosežek, saj vam omogoča, da slišite sebe in svojega partnerja, čeprav ste pod nabojem čustev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 znakov, da se bo tvoj bivši vrnil k tebi