4 nasveti terapevtov, kaj storiti, ko se počutite osamljeno

Spodbujanje individualizma in pretirana samota sta marsikatero osebo pripeljala do popolne osamljenosti. Do točke, ko ima vse, a hkrati ničesar. Nekateri posamezniki si pomagajo s strokovno pomočjo, to so pa nekateri izmed nasvetov terapevtov, kaj storiti, ko vas prevzame občutek osamljenosti.

Živimo v času, ko je osamljenost kot neka vrsta epidemije. Otroci, mladostniki, starejši – vsi so osamljeni, čeprav svet ni nikoli nudil tako neomejenih možnosti za druženje.

V ZDA so izvedli testiranje Lestvice osamljenosti (angl. UCLA Loneliness Scale), v kateri je 20.000 anketirancev odgovarjalo na 20 izjav, kot so “Nihče me dejansko ne pozna dobro.”, “Obstajajo ljudje, s katerimi lahko govorim.” itd. Lestvica se giblje med 20 in 80, rezultat nad 43 pa je označevalec osamljenosti. Končna vrednost po analizi vseh anketirancev je bila 44, generacija Z pa se je pokazala za najbolj osamljeno skupino.

Skoraj polovica sodelujočih je rekla, da se včasih ali vedno počutijo osamljeno. Več kot 40 odstotkov anketiranih je povedalo, da včasih ali pogosto menijo, da njihova razmerja z drugimi ljudmi niso pomembna. Le nekaj več kot polovica sodelujočih pa je dejala, da ima interakcijo z ljudmi vsak dan.

Generacija Z se je pokazala za najbolj osamljeno skupino.
Generacija Z se je pokazala za najbolj osamljeno skupino.

Posamezniki po svetu se spopadajo z vprašanjem, kako se rešiti občutka osamljenosti, tu pa so nekatere majhne stvari, ki jih lahko vpeljete v svoje življenje, da se čim bolj izognete tej težavi. Štiri ameriške terapevtke ponujajo konkretne nasvete, katere korake morate izvajati, ko se počutite osamljeno.

1. Začnite z neobveznimi pogovori z različnimi ljudmi, s katerimi se srečujete vsak dan. Ko se odpravite v svojo najljubšo kavarno, ogovorite koga in se pogovarjajte o vremenu ali glasbi, ki trenutno v kavarni igra. Ne obremenjujte se s tem, da se boste morali dolgo pogovarjati, temveč pogovor razumite kot kratko, navidezno brezosebno interakcijo. To lahko zmanjša občutek osamljenosti, saj začnete graditi svojo družabno omrežje, hkrati pa vadite, kako začeti pogovor z ljudmi, s katerimi želite postati prijatelji.

Darin Bergen, klinična psihologinja

Začnite z neobveznimi pogovori.
Začnite z neobveznimi pogovori.

2. Uživajte v družbi sami s seboj. Veliko ljudi hrepeni po družbi drugih, ker se bojijo praznine in neprijetnega občutka, ko so sami. Toda biti v družbi drugih zgolj zato, ker se počutite osamljeno, vas bo naredilo še bolj obupane. Zato se naučite uživati v svoji družbi: meditirajte, berite ali glejte posnetke TEDx, ki vas bodo spodbudili k pisanju dnevnika. Osredotočite se na stvari, za katere ste hvaležni, in ne na tiste, ki jih želite, a jih nimate. Pomembno pa je tudi sproščanje s plesom, hrano, petjem.

Sherry Amatenstein, klinična socialna delavka

Naučite se uživati sami s seboj.
Naučite se uživati sami s seboj.

3. Svojim pacientom pogosto pravi, naj se vrnejo k svoji družini in razmislijo o tem, da je družina glavni vir za VSE. Ko ljudje začnejo pisati pisma staršem ali vzpostavljati tedenske telefonske klice z brati in sestrami, lahko to močno vpliva na njihovo splošno razpoloženje. Učenje o družinski zgodovini in druženje s sorodniki je način, ki osamljeno osebo opomni, da je njeno življenje del večje zgodbe.

Kathleen Smith, strokovna svetovalka

Uživajte v družbi družine.
Uživajte v družbi družine.

4. Najprej ugotovite, zakaj ste osamljeni. Osamljenim osebam se pogosto reče, naj se družijo, če se tako počutijo, a to ni vedno pravi način za reševanje težav. Da bi se resnično spopadli z osamljenostjo, morate razumeti, zakaj se počutite osamljeno. Če imate občutek osamljenosti zaradi svojih odnosov, ki nimajo globine ali pomena, saj menite, da vas bližnji ljudje v resnici ne poznajo, bi bilo smiselno proučiti, kaj je ovira na poti k izgradnji intimnosti. Ko ugotovite, zakaj se počutite osamljeno, se lahko naučite, kako to tudi odpraviti.

Juli Fraga, klinična prihologinja

Najprej ugotovite, zakaj ste osamljeni.
Najprej ugotovite, zakaj ste osamljeni.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najlepše manikire 2020: 9 trendov za jesen, ki jih moraš poznati