fbpx

4 “zdrava” živila, ki vam v resnici otežujejo hujšanje

Ne nasedajte dietnim prevarantom

Foto: envato

Se trudite izgubiti odvečne kilograme, a se vam zdi, da ne napredujete? Ste kdaj pomislili, da morda uživate živila, ki otežujejo vaše hujšanje, četudi so videti zdrava?

Hujšanje je lahko zapleteno in polno izzivov, zato strokovnjaki priporočajo, da se izogibate živilom, ki se zdijo zdrava, a so v resnici zavajajoča in bogata s kalorijami.

Preudarnost pri izbiri hrane je ključna za uspešno hujšanje

Nekatera živila lahko močno otežijo vašo pot do izgube telesne teže, zato je dobro vedeti, katera so tista, ki se jim je najbolje izogniti. Ne trdimo, da morate popolnoma izločiti določena živila iz svoje prehrane. Če vam določena hrana zelo prija, jo lahko vključite v svoj dnevni kalorični vnos, vendar ta živila običajno ne prispevajo k uspešni izgubi teže.

4 živila, ki jih pogosto lahko predstavljajo težavo pri hujšanju

Brezglutenska živila

Brezglutenska živila so pogosto predstavljena kot zdrava izbira, kar mnoge zavede, da mislijo, da bodo pripomogla k hujšanju. Vendar pa so ta živila lahko zahrbtni sovražniki diete, saj pogosto vsebujejo emulgatorje in škodljive snovi. Če se odločite za brezglutenska živila, pazljivo preberite etikete in izberite izdelke brez dodanega sladkorja in transmaščob.

Granola ploščice

Granola ploščice in podobni izdelki izgledajo zdravi in so predstavljeni kot odlična izbira za dietni prigrizek, vendar so pogosto “zavajajoča izbira”. Mnogi verjamejo, da so zdrave sladkarije, ker jih tako oglašujejo, a so bogate s sladkorjem in kalorične. To lahko poveča vašo željo po dodatnih kalorijah. Če radi posegate po teh prigrizkih ali ste pogosto na poti, pozorno preberite sestavo ploščic in izberite tiste z najmanj sladkorja in največ beljakovin. Razmislite tudi o pripravi domače granole.

So kupljene granule res prava izbira? Foto: Pixabay

Predpripravljena zamrznjena živila

Čeprav so zamrznjena živila privlačna zaradi enostavne priprave, lahko otežijo doseganje vitke postave. Priprava jedi je hitra, vendar zamrznjena zelenjava pogosto nima enake hranilne vrednosti kot sveža. Prav tako se je težko upreti zamrznjeni pici, zavitkom z nadevom ali listnatemu testu, ki so hitro pripravljeni.

Zamrzjena hrana. Foto: Pixabay

Raje izberite sveža živila ali tiste iz svojega zamrzovalnika, saj boste tako lažje nadzorovali njihovo kakovost in hranilno vrednost.

Kava z dodatki

Izogibajte se frapuccinom in podobnim pijačam, saj lahko vsebujejo tudi do 500 kalorij. Takšne pijače prinašajo tako imenovane “prazne kalorije”, kar še poslabša situacijo. Po zaužitju penaste kave ne boste siti, poleg tega pa ne boste vnesli pomembnih hranilnih snovi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.